Kaj je IETM?

IETM je ena najstarejših in največjih evropskih mrež s področja performativnih umetnosti z več kot 500 člani/cami s celega sveta, ki delujejo na področju gledališča, plesa, cirkusa, performansa, interdisciplinarnih odrskih umetnosti in novih medijev. Članstvo mreže vključuje festivale, umetniške skupine, producente, gledališča, raziskovalne in izobraževalne institucije, zastopniška telesa in nacionalne agencije ter letno organizira dve velike srečanji, ki se vsakič dogajata v drugi državi (v gosteh enega izmed članov) in številne manjše dogodke, poimenovane Karavane in Sateliti. Ti so namenjeni manjšemu številu udeležencev, ki so fokusirani na spoznavanje regij ter njihovih kulturnih, estetskih in političnih kontekstov in poglabljanju v aktualne teme.

Kako se registriram?

Rok za registracijo: 28. september ob 15.00.

Multi-location srečanje je odprto tako za člane mreže IETM, kot za ostale obiskovalce. Odločite se lahko za fizično prisotnost na lokalnem srečanju v Gledališču Glej ali za online udeležbo. V vsakem primeru pa je obvezna registracija. Vse informacije, povezane z lokalnimi srečanji najdete na na tej strani.

Program 

Program srečanja, ki zaradi epidemije Covid-19 tokrat prvič poteka v več kot 22 krajih po vsem svetu bo kombinacija IETM online vsebin, ki jih bomo predvajali v Gledališču Glej ter lokalnih dogodkov, ki jih bomo predvajali ostalim udeležencem po vsem svetu. Vabljeni! 

Četrtek, 1. oktober 2020

12.30-14.00 (online in v prenosu v Gledališču Glej)

Kultura in prostor v času krize in po njej

Predvajali bomo drugo diskusijo v okviru cikla PLAN B, ki je posvečen kulturnim politikam evropskih mest v kontekstu trenutne krize. Diskusija se bo osredotočala na odnos med kulturo in prostorom. Diskusijo organizira Zavod Motovila. Več informacij.  

14.00-15.45 (prenos v Gledališču Glej)

Kaj je danes resnično pomembno? Plenarna diskusija.

Rdeča nit tokratnega IETM srečanja omogoča široko diskusijo o prioritetah v času trenutne krize. Začetnim nagovorom bo sledila diskusija. Več informacij

20.00-20.55 (Španski borci)

Farmer Train Swirl - Étude. Cassiel Gaube

Delo izvira iz želje po razvoju plesnega performansa znotraj okolja že obstoječega plesnega stila.

Set and Reset/Reset. Trisha Brown Dance Company

V performansu ena izmed ključnih članic Trisha Brown Dance Company Kathleen Fisher črpa iz originalnega dela in spodbuja plesalce EN-KNAP k uporabi podobne metode, s katero je ustvarjala Trisha Brown, da je ustvarila originalno delo. Več informacij.

 

Petek, 2. oktober 2020

10.00-11.00 (prenos v Gledališču Glej)

IETM Pitchorama

Novost na IETM srečanjih: showcase šestih projektov v triminutnih videih. Sledi diskusija. Več informacij

14:00-15:00 (prenos v Gledališču Glej)

IETM info celica

Enourna predstavitev IETM mreže: pregled trenutnih in prihajajočih aktivnosti ter projektov, seznanitev s prihajajočimi zagovorniškimi aktivnostmi ter pozicijami ter predstavitev delovnih skupin znotraj mreže. Več informacij

16:00-17.30 (diskusija v Gledališču Glej, prenos online)

Izzivi družbeno angažiranega gledališča. Diskusija ob petdesetletnici Gledališča Glej. 

Na pogovoru bomo izhajali iz pozicije, da je vsakršno javno izjavljanje politično. Tako tudi gledališče. Skupaj z gosti bomo razmišljali o potencialih te političnosti. Na kakšen način sodobno gledališče odseva realnost okoli nas? Je dovolj, da politične teme zgolj reprezentiramo, ali je čas, da v temelju spreminjamo tudi produkcijske pogoje in odnose moči znotraj kreativnih procesov? Kakšne odnose vzpostavljamo s publiko? Je dovolj razmišljati samo o produkcijskih pogojih, ali je treba razmislek o publiki aktivno vključiti v nastajanje predstave in na tak način opolnomočiti njeno pozicijo. Smo lahko z afirmacijo tega, da mi nekaj delamo, oni pa samo gledajo in poslušajo bližje naši enakopravnosti in konec koncev skupnosti? Kako razumemo demokratičnost gledališča, če gledamo na predstavo kot poslovno interakcijo: oni so plačali, da gledajo in mi smo plačani, da delamo? Kje vse iščemo nove zorne kote in perspektive, da bi bolje razumeli naše delo? Kako z gledališčem spreminjamo svet?

Z gosti bomo spregovorili o možnosti in omejitvah političnega v gledališču. Več informacij

20.00-20.55 (Španski borci)

Farmer Train Swirl - Étude. Cassiel Gaube

Delo izvira iz želje po razvoju plesnega performansa znotraj okolja že obstoječega plesnega stila.

Set and Reset/Reset. Trisha Brown Dance Company

V performansu ena izmed ključnih članic Trisha Brown Dance Company Kathleen Fisher črpa iz originalnega dela in spodbuja plesalce EN-KNAP k uporabi podobne metode, s katero je ustvarjala Trisha Brown, da je ustvarila originalno delo. Več informacij.

20:00-21.00 (Gledališče Glej)

Not Dead Enough / Vestern

Not Dead Enough. Vestern. Postavljen nekam daleč in nekje v preteklosti. A bi lahko bil tudi zgodba tukaj in zdaj. Avtorska predstava se poigrava s prenosom filmskega žanra v gledališki prostor. Osvetljuje boj malega človeka proti sistemu. Raziskuje, kdo je šerif Divjega zahoda 21. stoletja. Izziva naše predstave o spolnih vlogah,  se sooča z zatiranjem, preizprašuje temeljne družbene vrednote in nas postavlja pred temeljno vprašanje: koliko je na koncu vredno naše življenje? Več informacij.

Dodatne informacije

Za vsa vprašanja se lahko obrnete na Barbaro Poček na info@glej.si.