študentska predstava drame Sarah Kane / Eneja Štemberger, Lea Klančič

Premiera

12. april 2024 /Skladovnica, Beethovnova 5 /

študentska uprizoritev dramskega dela avtorice Sarah Kane


4. 48 Psihoza.png

O predstavi

Psihoza je zadnja drama britanske dramaturginje Sarah Kane. Dramatizirana je izkušnja klinične depresije, motnje, za katero je trpela tudi avtorica sama. Sprašuje se o smiselnosti bivanja in zdravljenja z zdravili za zdravljenje depresije, opisuje hude stranske učinke zdravil in občutkov izoliranosti ter boja s svojim umom, na drugi strani pa je nakazano tudi njeno upanje, edina možna (utopična?) rešitev, potreba po tem, da je slišana in videna, bližini in ljubezni.
Drama ni napisana v klasični dramski obliki, ampak se med tekstom prepletajo dialogi, izpovedi in kontemplativni poetični monologi, ki spominjajo na shizofazijo. V predstavi je izpostavljena stiska pacientke, ki je še vedno oseba, s svojimi željami, potrebami, čustvi, vprašanji in ljubeznijo, čeprav jo zdravstven sistem obravnava le kot pacientko, ki je hudo bolna in zato tudi razčlovečena.
Pacientkin odnos do zdravnice, ki jo še edina dojema kot običajno osebo, edini daje možnost ozdravljenja, ampak zdravstven sistem takšnega prijateljstva ne dopušča.

Kolofon

Avtorica: Sarah Kane (prevod: Primož Vitez)

Ime skupine: ŠtudenTeater Nova Gorica

Igralki: Eneja Štemberger in Lea Klančič

Mentorica in režiserka: Tamara Babić Nikiforov

Produkcija: JSKD