Festival ŠtudenTeater 4.0   
1.-3. marec 2019 

Predstave

1. marec/ob 17h
108,1 MHz
Produkcija: Moment Maribor

1. marec/ob 18.30
Šusuglavo
Produkcija: SNG Nova Gorica

1. marec/ob 20h
V sobi
Produkcija:Center mladih Koper

2. marec/ob 19h
In predstava bo?
Produkcija: Moment Maribor

2. marec/ob 20:30
Pihal bo Yugo
Produkcija: Moment Maribor

2. marec/ob 22h
Superženska
Produkcija: Gledališče Glej

3. marec/ob 19h
Iz kokona
Produkcija: Gledališče Glej

3. marec/ob 20:30
Kar bomo želi
Produkcija: Gledališče Glej

3. marec/ob 22h
Pot v neznano
Produkcija: Gledališče Glej

ŠtudenTeater 4.0!

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Gledališče Glej Ljubljana, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica, Center mladih Koper in Moment Maribor v sodelovanju z GT22 vabijo vse gledališke ustvarjalce, praviloma stare med 18 in 30 let, da se pridružite projektu ŠtudenTeater 4.0!

Ideja projekta je ustanovitev ene ali več študentskih gledaliških skupin. Vsaka skupina bo dobila mentorja, ki pa ne bo deloval kot režiser, temveč kot nekdo, ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in jim pomagal pri študijskem procesu. Cilj projekta je, da skupine razvijejo svojo lastno gledališko poetiko in jo predstavijo v predstavi avtorskega gledališča.

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica
Termini: 13. oktober 2018 - marec 2019
Mentorji: bodo objavljeni naknadno
Cena: 60,00 EUR
Rok prijave: 22. oktober 2018 oz. do zapolnitve mest.

Če je to ŠtudenTeater 4.0 – so obstajali tudi ŠtudenTeater 1.0, 2.0 in 3.0?

Seveda in neskromno moramo priznati, da ni bilo slabo. V treh letih je nastalo 18 predstav. V zadnjih dveh letih so se štiri predstave ŠtudenTeatra uvrstile na zaključni Festival Vizije – Festival mladinske kulture in pobrale tri vizionarje, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Še utrip festivala Glej, ŠtudenTeater: https://www.youtube.com/watch?v=JxFLC3Us5Xg
in Seznam predstav

Kdo se lahko prijavi?

K projektu se lahko pridružijo vsi mladi, praviloma stari od 18 – 30 let. Študentski status ni pogoj. Prijavijo se lahko posamezniki kot tudi že delujoče skupine.

Kako bo potekalo delo?

Vsi prijavljeni se bomo zbrali na vikend delavnici 13. in 14. oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike igre, govora in giba. Hkrati se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov/časa sestavili skupine. Za tiste, ki nimajo toplega doma v Ljubljani, bomo skušali zagotoviti prenočišča. 
Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta, pri samem procesu študija in pri oblikovanju predstave. Vsaka skupina bo izbrala temo iz nabora tem. Do konca vikend delavnic bo izdelala osnovno idejo in jo predstavila svojemu mentorju. 
Čez teden dni bo sledila delavnica avtorskega gledališča, kjer bo vsaka skupina posebej s svojim mentorjem do kosti obrala svojo temo. In jo potem sestavila v osnovo za genialno predstavo. Vaje bodo potekale po dogovoru, točen urnik si bo skupina sestavila sama. Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (kot rečeno genialno predstavo), ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani, Kopru, Novi Gorici in Mariboru, predvidoma v marcu 2018.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?

Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence. Skupine boste sestavili sami – na podlagi tega, med kom so preskočile iskrice, s kom bi res želeli delati na projektu. In kdo so tisti, ki imajo čas takrat, kot ga imam jaz. Če te ne bo na delavnici, potem ne bo iskric …
Seveda pa je udeležba v projektu možna tudi za tiste, ki imajo 12. in 13. 10. že druge, neodložljive načrte. Te bomo priključili v že formirane skupine.

Kje bodo potekale vaje?

Vaje bodo potekale v prostorih Gledališča Glej in v prostorih JSKD v Ljubljani, v prostorih GT22 in prostorih JSKD v Mariboru, v prostorih SNG Nova Gorica in Točke ZKD Nova Gorica in v prostorih Centra mladih Koper v Kopru.

Kaj nudimo?

Gledališče Glej, Moment Maribor v sodelovanju z GT22, SNG Nova Gorica, Center mladih Koper in JSKD bodo izvedli uvodne delavnice, zagotovili mentorje, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?

Resnost, zanesljivost, želja po ustvarjanju.
Kotizacija za sodelujoče je 60 EUR.

Kako se prijavim?

 Izpolni elektronsko prijavo

Festivalska ekipa in produkcija

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Festivalska tehnika: Grega Mohorčič, Klemen Švikart

Izvršna produkcija: Inga Remeta

Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber
JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza

Fotografinja: Neža Oblak

www.glej.si
www.jskd.si

Festival organizirata: Gledališče Glej in Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

 

Festival podpirajo: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, STIKS, Kampus in Mestna občina Ljubljana

 

Dve besedi.


“Kako narediti 8 super predstav na leto? Potrebuješ zajeten budget pa umetniški svet pa programske usmeritve pa ansambel 40 igralcev pa armado sodelavcev, še eno armado scenskega osebja, dva ali pa raje tri paralelne super odre za nemotene vaje pa …

Ali pa potrebuješ samo super idejo in hordo super študentov, ki gredo z glavo skozi zid in enostavno delajo in – naredijo 8 super predstav. Preprosto? No, nam to uspeva že tretje leto!”

- Matjaž Šmalc

 

“Kako hitro otroci odraščajo. Projekt ŠtudenTeater je še pred parimi leti bil zgolj ideja ob pijači, letos pa vstopa že v svojo tretjo sezono, ki bi jo mladosti navkljub lahko poimenovali že kar "zrelo obdobje”. Iz plenic, prek kratkega obdobja otroških bolezni, naravnost na faks. No, sicer pa se kaj drugega od ŠtudenTeatra niti ne bi pričakovalo. Naj živi obdobje faksa - ki naj traja vsaj toliko kot povprečen študij na FDV-ju! Na še naslednjih 20 let!”

- Marko Bratuš