Galerija

Glej StudenTeater OK.jpg
© Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee

ŠtudenTeater 7.0! Vpis v novo sezono do 10. oktobra. 

Korona morda lahko ustavi cel svet, nas pa bolj težko. Odpiramo vpis v sedmo sezono ŠtudenTeatra! Za vse tiste, ki ste vedno slutili, da imate v sebi performerja, pa mu do zdaj še niste pustili, da skoči na oder. Odlični profesionalni igralci in režiserji vas bodo popeljali skozi večmesečne delavnice avtorskega gledališča do končne predstave. Spoznali boste zgodovino, producente, prizorišča, teorijo, predvsem pa prakso teatra.

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper in ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Letos prvič uvajamo dva izobraževalna modula: enega za tiste, ki jih zanimajo osnove gledališča na teoretskem nivoju (MODUL 1), ter drugega za tiste, ki si po uvodnih teoretskih predavanjih in skupinskih delavnicah želijo stati tudi na odru (MODUL 2). Rok prijave je 10. oktober 2021. Kontakt: info@glej.si

Kako poteka letošnji ŠtudenTeater?
Po uvodnih skupinskih delavnicah in izobraževanih kursih pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov (MODUL 1) se boste razdelili v gledališke skupine po pet oseb, ki bodo oblikovane glede na polje zanimanja (sodobni ples, avtorsko gledališče, lutke, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko (MODUL 2). Na koncu sledi festival ŠtudenTeater 7.0, na katerem boste javnosti predstavili svoje predstave. 

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica, Novo mesto

Termini: oktober 2021 - marec 2022

Cena:
MODUL 1 (uvodne skupinske delavnice in teoretska predavanja): 50 evrov

Po zaključku modula se lahko odločite za doplačilo razlike v ceni in udeležite programa MODUL 2 (praktične delavnice in ustvarjanje predstave).

MODUL 2 (uvodne skupinske delavnice, teoretska predavanja, praktične delavnice z mentorji in produkcija predstave): 80 evrov

Rok prijave: 10. oktober 2021 oz. do zapolnitve mest.

Je ŠtudenTeater 7.0 začetek zgodovine?
Ni! Program izvajamo že sedem let. V tem času je nastalo 33 predstav. Redno so se uvrščale na Festival mladinske kulture Vizije in pobrale številne nagrade, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti. Mnoge so bile uvrščene tudi v redni gledališki spored. 

Kdo se lahko prijavi?
Mladi in mladi po srcu - načeloma pa stari med 18 in 30 let. Študentski status ni pogoj za sodelovanje. Prijavijo se lahko tako posamezniki, kot tudi že delujoče skupine, ki so pripravljene sprejeti še kakšnega člana.

Kako se lahko prijavim?
Izpolniš prijavnico na tej povezavi. Prijaviš se lahko na MODUL 1 ali MODUL 2. Možna je tudi začetna prijava na teoretski modul, ki ga nato nadgradiš z vpisom v praktični MODUL 2 (pri čemer doplačaš zgolj razliko v ceni). 

Kako bo potekalo delo?

-->UVODNA VIKEND DELAVNICA: Vsi prijavljeni se bomo zbrali na uvodni vikend delavnici oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike performansa, igre, govora in giba. 

-->CIKEL TEORETSKIH PREDAVANJ: Uvodnemu vikendu bodo sledila teoretska predavanja o osnovah gledališča ter neodvisni uprizoritveni sceni s strani prepoznavnih dramaturgov, režiserjev in performerjev. 

-->PRAKTIČNE DELAVNICE Z MENTORJI: Skozi študijske vikende avtorskega gledališča boste z mentorji ustvarjali v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu in Novi Gorici (točen razpored terminov in mentorjev bo za vsak kraj objavljen na uvodnem vikendu v Ljubljani). V študijskem procesu se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov sestavili skupine.

Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec-režiser, igralec, performer), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in predstave.

-->FESTIVAL ŠTUDENTEATER 7.0: Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (genialno) predstavo, ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani in s premierami v Mariboru, Kopru, Novi Gorici in Novemu mestu predvidoma marca 2022.

Kaj, če epidemije nikoli ne bo konec?
V tem primeru se bo del procesa preselil na splet, o čemer vas bomo pravočasno obvestili.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?
Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence.

Udeležba v projektu pa je vseeno možna tudi za tiste, ki imajo na uvodni vikend neodložljive obveznosti.

Kje bodo potekale vaje?
Vaje bodo potekale na različnih lokacijah v Ljubljani, Mariboru (Karantena), Kopru (CMK Koper), Novi Gorici (TOČKA) in Novemu mestu (Večnamenska dvorana JSKD). Festival poteka marca v Ljubljani.  

Kaj ponujamo?
Organizatorji bomo izvedli uvodne delavnice in zagotovili mentorje za študijski proces, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?
Resnost, zanesljivost in želja po ustvarjanju.

Festivalska ekipa in produkcija
Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Inga Remeta
Idejna zasnova projekta: Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)
Koordinacija študijskih vikendov: JSKD Maribor, JSKD Koper, JSKD Nova Gorica in JSKD Novo mesto
Vodja festivalske tehnike: Grega Mohorčič
Izvršna produkcija: Inga Remeta
Oblikovanje: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee
Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber
JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza in Proevent d.o.o. 
www.glej.si
www.jskd.si
Festival organizirajo: Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Moment v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti, Zavodom za mladino, kulturo in turizem Koper in ZKD Nova Gorica 
Festival podpirajo: JSKD, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo

Prejšnje edicije ŠtudenTeatra

ŠtudenTeater 6.0 (sezona 2020/2021)

ŠtudenTeater 5.0 (sezona 2019/2020)

ŠtudenTeater 4.0 (sezona 2018/2019) 

Povezave

Radio Prvi, oddaja Gymnasium: Amatersko gledališče ŠtudenTeater

SiGledal: Festival ŠtudenTeater 5.0

Iz prve roke.

»ŠtudenTeater!!! Pejte na ŠtudenTeater! Meni je spremenil življenje, me vrnil nazaj k sebi, mi dal tla pod noge in mi odprl nebo nad temenom. Ampak tudi če nimate tako pretresljivih ambicij -- Gledališče Glej in JSKD vašemu gledališkemu zagonu data streho nad glavo in čas, da ga razvijete v super duper in sploh čisto pravo predstavo s premiero in vsem. Pejte, delajte, uživajte, pripeljite vaše sanje do odrskih desk!«

Zala Mojca Jerman Kuželički

Udeleženka ŠtudenTeatra 2.0, 3.0, 4.0