Glede na to, da naš dragi TRIGGER showcase postaja bienalen festival (in se že pripravljamo na naslednje leto), smo se v Gleju odločili, da leto 2023 zapolnimo z lastnim mini-festivalom in našim mednarodnim partnerjem našem nudimo vrhunski kulturni vikend v Ljubljani.

Na tem mestu objavljamo celoten program našega prvega Gleja, SHOW OFF-a: štiridnevnega srečanja mednarodnih partnerjev in prijateljev iz tujine, na katerem se bodo pogovarjali in razmišljali ob uprizarjanju najnovejših Glejevih produkcij, ki bodo tako kot ponovitve zopet na voljo tudi lokalnemu občinstvu. 

V Gleju bomo tako od petka, 5. maja, do ponedeljka, 8. maja, v družbi producentov, programerjev in Glejevih prijateljev zopet uprizorili naše izbrane predstave.

Program
Glej, SHOW OFF-a: 

5. MAJ // 20:00

SOUTHWIND / dokumentarni performans / Maxime Berthou, Davis Freeman, Mark Požlep / v angleščini

Maxime Berthou in Mark Požlep nas v kinematografskem eseju popeljeta na dvomesečno avanturo vzdolž Misisipija, ki sta ga opravila leta 2019. V njem vidimo portrete ljudi, ki sta jih spoznala med svojo avanturo, ter brutalni portret vsakdanjega življenja v mestih ob tej mitski reki.

6. MAJ // 17:00 in 20:00

OPIJSKE LADJE / avtorska predstava / Neja Tomšič / v angleščini

Opijske ladje so vizualni esej s poslikano keramiko in pripovedovanjem. So čajni obred, po katerem nas vodijo zgodbe petih opijskih ladij, ki pripovedujejo zgodovino trgovine z opijem in čajem v drugi polovici 18. in v 19. stoletju na Kitajskem. V zgodbah ladij pa se ne skrivajo le mednarodni konflikti, kolonizacija in razvoj potrošništva, temveč iz njih vznika razmislek o globokih posledicah trgovine s čajem in opijem na današnji čas.

7. MAJ // 20:00

SOAP OPERA / avtorska predstava / po motivih Idiota F. M. Dostojevskega / Marko Čeh / v sloveščini z angleškimi podnapisi

Po izpovedi kneza Miškina na vlaku v prvem delu smo sedaj prispeli v Sankt Petersburg, kjer se sestane z generalom Totskim, ljubosumno Aglajo in tekmovalnim Ganjo. Soap opera nudi drugačen pogled na njihove odnose: z edinstvenimi vizualnimi efekti kolektiva Stran 22, polifoličnimi dialogi in igro v igri nudi studiozen vpogled v njihovo podzavest.

8. MAJ // 20:00

DRAKULA IN DEKLE IN TEMAČNI GOZD / epski horor solo mjuzikl / Bence Mezei / v angleščini

V predstavi Bence Mezei raziskuje in prepleta priljubljene formate sodobnega plesa, grozljivke, glasbenega gledališča in epske poezije, da bi ustvaril poetično in hkrati smešno pripoved o romantični, a pogosto grozljivi pokrajini, ki se razteza pred posameznikom pri delu. Skozi omejitve pripovedne forme, žanra grozljivke, pravljice in glasbenega gledališča predstava pripoveduje burno zgodbo o osamljenem Drakuli.