O projektu

Generacija generaciji, krajše G2G, je projekt gledališča mladih za mlade.

Projekt, v osnovi zasnovan s partnerji iz vse Evrope, je od leta 2013 odločno prerasel svoja izhodišča in zastavljene cilje. V dveh letih vodenja, koordiniranja in ustvarjanja projekta s tremi aktivnimi partnerji Likeminds (Nizozemska), Theater du Pelican (Francija), Das Letzte Kleinod (Nemčija) in dvema pridruženima partnerjema Image Aiguë (Francija) in Roundhouse (UK) je Gledališče Glej v okviru programa G2G produciralo devet predstav in mednarodno koprodukcijo, gostilo zaključni festival ter organiziralo vrsto mednarodnih konferenc in delavnic za mentorje.

Ključni izzivi projekta ostajajo ustvarjanje vsebin za srednješolsko občinstvo, to najbolj zahtevno in zapostavljeno ciljno skupino, delo z mladimi iz raznolikih, tudi ogroženih skupin, hkrati pa se usmerjamo tudi v prenašanje znanj in veščin mentorjem mladinskih gledaliških skupin.

Izvedba tega projekta je bila financirana s strani Evropske komisije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Program G2G

V večini evropskih držav gledališki producenti opažamo trend upadanja mladih obiskovalcev. S podobnim primerom se srečujemo tudi v Sloveniji, kjer je kakovostnih kulturnih vsebin za otroke in odrasle mnogo, medtem ko se z mladimi med 12 in 19 letom ukvarja le malokdo. Obiski najstnikov v gledališčih tako prevečkrat ostanejo zgolj predmet obveznih kulturnih vsebin v srednjih šolah.

Evropski projekt Generacija generaciji v koordinaciji ljubljanskega Gledališča Glej skuša odgovoriti ravno na tovrsten izziv. Skupaj s partnerji smo kot poglaviten razlog neobiskovanja gledališč prepoznali odtujenost najstnikov od vsebin, ki jih izbirajo, ustvarjajo in izvajajo odrasli. Pretirano resne, občasno preotročje in največkrat njim tuje vsebine so glavni razlogi, zaradi katerih se mladi z gledališčem težko povežejo. Zato smo v Gledališču Glej za nasvet pristopili do strokovnjakov za področje najstniškega sveta - najstnikov samih.

Avtorske predstave nastale v projektu Generacija generaciji vsebinsko nastajajo iz materialov, ki jih s pomočjo mentorjev naberejo sodelujoči najstniki sami in jih nato oblikujejo v dinamične predstave, za katere se je izkazalo, da so dobro sprejete tako med mladimi kot tudi pri strokovnih javnostih.

V okviru dvoletnega projekta, ki smo ga pričeli izvajati junija 2015, smo v Gleju ustvarili štiri mladinske predstave: 
Tako pač je!
Glej, k neki manka,
Kamor še ni stopila človeška noga
in Prihodnost.

O partnerjih Evropskega projekta

Projekt G2G vodi Gledališče Glej, pri tem pa sodeluje z:

  • Likeminds, platformo ter produkcijsko hišo za mlade ustvarjalce na področju uprizoritvenih umetnosti iz Amsterdama, Nizozemska;
  • Théâtre du Pélican, gledališče mladih iz Clermont-Ferranda, Francija;
  • ter Das Letzte Kleinod, site-specific gledališče, ki predstave za mladino med drugim izvaja na lastnem vlaku, ki se vozi po vsej Nemčiji.

Vse štiri partnerske organizacije so pridobljena evropska sredstva združile s svojimi, medsebojno pa soočile raznorodne pristope k izobraževanju in ustvarjalnosti mladih.

Pri projektu strokovno in medijsko sodelujeta tudi Roundhouse iz Velike Britanije ter francoski Image Aiguë.

Povezave

Radio Prvi: Kulturomat: Ela Potočnik

Radio Slovenija, ARS Humana: Nevladne organizacije v kulturi so pionirke na področju razvoja sodobne umetnosti v šolah

Pretekli programi

Festival mladinskega gledališča

V okviru projekta je nastala cela vrsta avtorskih predstav, v Gledališču Glej, Likeminds, in Das Letzte Kleinod kar po štiri, v Théâtre du Pélican pa tri. V njih se je predstavilo, izobraževalo in spoznavalo prek 100 mladih v sodelovanju z dvajsetimi mentorji.

Na festivalu v Ljubljani so mladi avtorji in izvajalci uprizorili predstave Prihodnost, Naš pogled, Vstop prepovedan ter skupno Gotofi so!.

Festival Generacija generaciji v Ljubljani leta 2018

Produkciji v okviru programa leta 2018 sta bili Pajčevina in Gospodarji.

26. in 27. maj 2018

26./ob 19h Človeški glas

Gledališka šola Prve gimnazije Maribor

26./ob 21h Šest oseb išče Williama

Amaterski mladinski oder SNG Nova Gorica

27./ob 19h Gospodarji

G2G/Gledališče Glej

27./ob 21h Zoc

VI2 - Mladinska gledališča skupina Gledališča Toneta Čufarja

Na naši blagajni je na voljo festivalska vstopnica: vse štiri predstave za 10€.

Poziv: Glej, si tudi ti za teater?

Iščemo novo Generacijo. Ki bo stala na, za in nad odrom. Od 16. do 20. leta. Brez avdicij. V programu Generacija Generaciji mladinskega avtorskega teatra vam bomo ponudili top režiserje_ke, igralce_ke, dramaturge_inje in ostale gledališke ustvarjalke_ce, ki vas bodo mentorirali, podpirali in usmerjali. Delali boste predstave, ki bodo res vaše. V Sloveniji in tujini. Prijavite se lahko na tem obrazcu. Najkasneje do 12. januarja. Na voljo je 12 mest. Ko so ta zapolnjena, dodatnih prijav ne sprejemamo več. Več informacij: info@glej.si.

KDO SMO?
V Gledališču Glej, ki je najstarejše profesionalno neodvisno gledališče v Sloveniji, že več kot deset let razvijamo programe avtorskega gledališča za in z mladimi. Produciramo predstave, v katerih nastopajo vaši vrstniki, ter sodelujemo z ostalimi sorodnimi gledališči po Evropi. Naše mladinske predstave so gostovale od Francije, Nizozemske, Nemčije pa vse do Indije. Priložnost dajemo vsem, ki so na družbeni margini. In tistim, ki v tej družbi nimajo glasu. Z nami sta odrasli že dve generaciji. Opremljeni z znanjem o gledališču. Emancipirani. Z mnenjem. Zdaj iščemo novo Generacijo.  

KOGA IŠČEMO?  
Bodoče ustvarjalke_ce med 16. in 20. letom, ki jih zanima ustvarjanje avtorskega gledališča. Predhodne izkušnje so zaželene, a niso nujne. 

KAJ PONUJAMO?
Odkrivali in raziskovali bomo teme, ki so pomembne vam, ter jih z nabiranjem znanja o gledaliških tehnikah prevajali v odrski jezik. Bolj kot na končnem izdelku bo poudarek na procesu ustvarjanja, skozi katerega boste spoznavali tako sebe kot soudeležence_ke. Spoznali boste igro, režijo, dramaturgijo, gledališko tehniko, scenografijo in kostumografijo. Obenem pa videli še kopico top predstav, spoznali ustvarjalke_ce, ki jih sicer gledate le na odrih in se potopili v svet gledališča. Glej, ekipa.   

KAKO BO POTEKALO DELO?
Gre za večmesečni ustvarjalni proces v obliki delavnic in vaj. Fokus bo na artivističnih performativnih akcijah. 15. in 16. januarja 2022 bomo izvedli uvodno skupinsko delavnico, na kateri boste ugotovili, če je ta proces to, kar želite. Avdicij ni, ker želimo dati priložnost vsem. Ker ne maramo tekmovalnosti, ki jo je v tem svetu že preveč. Ker verjamemo, da ima vsak v sebi kreativni potencial. Na vseh nas je, da svet spremenimo tako, da ga prepoznajo tudi drugi_e.   

KJE BODO POTEKALE DELAVNICE?
Izobraževanje in ustvarjanje poteka v Gledališču Glej v Ljubljani (Gregorčičeva ulica 3). Projekt vključuje tudi ustvarjanje v tujini z vrstniki iz drugih držav EU ter predvideva potovanja. Vaje in delavnice bodo potekale v živo in na spletu (odvisno od epidemičnih razmer). 

KAJ PRIČAKUJEMO OD VAS?
Odgovornost do projekta in soudeležencev_k, kolektivno delo, strpnost in strast do gledališča. Izpolnjevati morate pogoj PCT. Vse drugo uredimo skupaj.    

PRIJAVA
Prijave sprejemamo na tem obrazcu najkasneje do 12. januarja 2022. Delo bo potekalo od januarja do zaključka šolskega leta 2022.