Galerija

unnamed (8).jpg

O projektu

Boundary crossing pomeni segati čez meje. V tem pilotnem projektu jih bomo presegali tako med geografskimi mejami, kot med gledališkimi praksami, procesi razmišljanja in delovnimi metodami posameznih gledaliških ustvarjalcev. S to temeljno metodologijo poskušamo ustvarjalcem znotraj pilotnega projekta omogočiti razvoj njihove gledališke prakse skozi pogajanja v mnogoterih kontekstih. Sodelujoče ustvarjalke in ustvarjalci se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.    

V pilotnem projektu bodo ustvarjalci iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. V projektu sodelujejo tri uveljavljajoče se ustvarjalke iz Slovenije, pet gledaliških študentov iz univerze Kadir Has iz Istanbula ter pet diplomantov HKU School of Theatre iz Utrechta.    

Vsak izmed udeležencev projekta ima tri vloge:

- je gledališki ustvarjalec_ka v skupini petih sodelujočih v svoji državi

- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi

- kritično ocenjuje delo v tretji državi  

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. 

Pilotni projekt traja med 13. aprilom in 27. majem 2021. Vodili ga bodo mentorji iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. 

Med pilotnim projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena gledališka dela, ki bodo rezultirala v tem projektu so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi. 

Udeleženci iz Slovenije

Ustvarjalke: Nika Batista, Nina Ramšak Marković in Barbara Ribnikar

Mentorja: Branko Jordan in Anja Pirnat

Strokovna podpora: Barbara Poček in Inga Remeta

Udeleženci iz Turčije

Ustvarjalci: Yaren Ozkoca, Gulsah Yigit, Kardelen Koc, Suzan İda von Schmalansee, Aybuke Ozturk

Mentorji: Ozlem Hemis, Ozlem Ozhabes, Zeynep Gunsur, Bora Aksu

Udeleženci iz Nizozemske

Ustvarjalci: Jorim Kroon, Rick Snelderwaard, Dagmar Ketelaers, Barend van Daal, Yorinde de Ronde

Mentorji: Mariella van Apeldoorn, Marcel Dolman, Sanne Jonkers, Ronen Abas

Partnerji projekta

Gledališče Glej, Ljubljana - Najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalcev. Več informacij.

HKU University of the Arts Utrecht - Ena največjih univerz v Evropi je specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij

Kadir Has University, Istanbul - Poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi tudi umetniško akademijo. Več informacij.

Povezave

RTV SLO, Kultura po Odmevih: Projekt Boundary Crossing

TV Ljubljana: Boundary Crossing

Sigledal: Gledališče Glej se pridružuje projektu Boundary Crossing

Dnevnik: Živahni tedni na Gregorčičevi