O projektu

Boundary crossing pomeni segati čez meje. V tem pilotnem projektu jih bomo presegali tako med geografskimi mejami, kot med gledališkimi praksami, procesi razmišljanja in delovnimi metodami posameznih gledaliških ustvarjalcev. S to temeljno metodologijo poskušamo ustvarjalcem znotraj pilotnega projekta omogočiti razvoj njihove gledališke prakse skozi pogajanja v mnogoterih kontekstih. Sodelujoče ustvarjalke in ustvarjalci se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.    

V pilotnem projektu bodo ustvarjalci iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. V projektu sodelujejo tri uveljavljajoče se ustvarjalke iz Slovenije, pet gledaliških študentov iz univerze Kadir Has iz Istanbula ter pet diplomantov HKU School of Theatre iz Utrechta.    

Vsak izmed udeležencev projekta ima tri vloge:

- je gledališki ustvarjalec_ka v skupini petih sodelujočih v svoji državi

- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi

- kritično ocenjuje delo v tretji državi  

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. 

Pilotni projekt traja med 13. aprilom in 27. majem 2021. Vodili ga bodo mentorji iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. 

Med pilotnim projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena gledališka dela, ki bodo rezultirala v tem projektu so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi. 

Partnerji projekta

Gledališče Glej, Ljubljana - Najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalcev. Več informacij.

HKU University of the Arts Utrecht - Ena največjih univerz v Evropi je specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij

Kadir Has University, Istanbul - Poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi tudi umetniško akademijo. Več informacij.

Odprti poziv 2022: Boundary Crossing

Ste ustvarjalke_ci na začetku vaše profesionalne poti? Vas zanima interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih? Glej, potem je to za vas. Desettedenski kreativni laboratorij z vrhunsko mentorsko podporo v partnerstvu z dvema mednarodnima gledališkima akademijama HKU Utrecht in Kadir Has University Istanbul. Prijave sprejemamo do 11. marca 2022 na tej povezavi.

KAKO IZGLEDA PROGRAM BOUNDARY CROSSING 2022?
Boundary Crossing pomeni segati čez meje. V letu 2022 poteka že drugič. Z njim presegamo meje: geografske in gledališke, vse od praks do procesov razmišljanja in delovnih metod. S to temeljno metodologijo poskušamo ustvarjalcem_kam omogočiti razvoj njihove gledališke prakse skozi pogajanja v mnogoterih kontekstih. Sodelujoče ustvarjalke in ustvarjalci se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.    

Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. V projektu bodo ustvarjalci_ke iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. Vsak izmed udeleženk_cev ima tri vloge:

- je gledališki ustvarjalec_ka v skupini sodelujočih v svoji državi
- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi
- reflektira in spremlja delo v obeh drugih skupinah 

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru. 

Med 21. marcem in 27. majem 2022 boste del izobraževalnega procesa od ponedeljka do petka, dva do tri dni na teden (trije dnevi so predvideni v 1., 6. in 7. tednu) približno 4-5 ur na dan. Urniki za delo z mednarodnimi mentorji in udeleženci bodo fiksni in določeni vnaprej. Skupina v Sloveniji bo urnike svojega dela v živo lahko določila sama. Točen urnik bo določen skupaj z izbranimi udeleženci pred začetkom programa. 

Med 23. in 27. majem je predvidena petdnevna delovna rezidenca v Izmirju v Turčiji z udeleženci_kami projekta iz vseh treh držav. 

Projekt bodo vodili mentorji iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bosta to Branko Jordan in Anja Pirnat s strokovno podporo Barbare Poček in Inge Remeta.

Med projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena gledališka dela, ki bodo rezultirala v tem projektu so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi. 

ČASOVNICA PROJEKTA

11. marec 2022: zaključek zbiranja prijav prek odprtega poziva
14. marec 2022: 
obvestilo o uvrstitvi v ožji izbor in pogovor z izbranimi ustvarjalci_kami 
21. marec 2022: 
začetek programa (2-3 dni na teden)
23.-27. maj 2022: rezidenca v Izmirju, Turčija
27. maj 2022: zaključek programa

KOGA IŠČEMO?
3 ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti, ki jih zanima interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih in želijo razširiti nabor pristopov in metodologij ustvarjanja. Prvenstveno, a ne izključno, si želimo sodelovanja z ustvarjalkami_ci, ki polje performansa prečijo z intermedijo in vizualnimi umetnostmi.  

Želimo si ustvarjalke_ce, ki jim je blizu samostojno delo in jih zanima ustvarjanje v večkulturnem mednarodnem okolju. Iščemo ustvarjalke_ce, ki so pripravljene_i na poglobljeno refleksijo svojega dela in učnega procesa. Izjemno pomembno je, da ste pripravljeni_e na kolektivno ustvarjalno delo. 

Starostne omejitve ni. 

KAJ OD VAS PRIČAKUJEMO?
Udeleženke_ci programa se morajo zavezati k stalni prisotnosti skozi vse aktivnosti, vključno s potjo v Turčijo. 

Nujno je odlično znanje angleškega jezika ter lasten dostop do interneta ter računalnika/telefona, saj je program hibriden (izvedba v živo in prek spleta).  

Delo je honorirano, vključno s potnimi stroški za rezidenco v Turčiji. 

PRIJAVE
Do 11. marca 2022 na tej povezavi. O končnih udeleženkah_cih se bo Umetniški svet Gledališča Glej v posvetu z mednarodnimi partnerji odločil glede na reference, motivacijsko pismo in pogovorom z ožjim krogom kandidatk_ov. 

Več informacij: glej.si in info@glej.si.

Galerija

unnamed (8).jpg

Boundary Crossing 2022

Udeleženci iz Slovenije

Ustvarjalke: Lučka Centa, Urška Preis, Tery Žeželj

Mentorja: Anja Pirnat in Marko Čeh

Strokovna podpora: Branko Jordan in Barbara Poček

Udeleženci iz Turčije

Ustvarjalci: Büsra Albayrak, Serhat Gücüm in Robin Krijgsman

Mentorji: Zeynep Günsür Yüceil, Ayse Dras in Özlem Hemiş

Udeleženci iz Nizozemske

Mentorji: Ronen Abas, Sanne Jonkers, Henny Dörr, Marcel Dolman, Nirav Christophe

Boundary Crossing 2021

Udeleženci iz Slovenije

Ustvarjalke: Nika Batista, Nina Ramšak Marković in Barbara Ribnikar

Mentorja: Branko Jordan in Anja Pirnat

Strokovna podpora: Barbara Poček in Inga Remeta

Udeleženci iz Turčije

Ustvarjalci: Yaren Ozkoca, Gulsah Yigit, Kardelen Koc, Suzan İda von Schmalansee, Aybuke Ozturk

Mentorji: Ozlem Hemis, Ozlem Ozhabes, Zeynep Gunsur, Bora Aksu

Udeleženci iz Nizozemske

Ustvarjalci: Jorim Kroon, Rick Snelderwaard, Dagmar Ketelaers, Barend van Daal, Yorinde de Ronde

Mentorji: Mariella van Apeldoorn, Marcel Dolman, Sanne Jonkers, Ronen Abas

Povezave

BOUNDARY CROSSING 2022

STA: Glej s performativno instalacijo treh avtoric v Turčiji

SiGledal: Območje tkanega prostora

Sigledal: Gledališče Glej vabi na desettedenski kreativni laboratorij Boundary Crossing

Delo: Dajanje prostora mladostni energiji

 

BOUNDARY CROSSING 2021

RTV SLO, Kultura po Odmevih: Projekt Boundary Crossing

TV Ljubljana: Boundary Crossing

Sigledal: Gledališče Glej se pridružuje projektu Boundary Crossing

Dnevnik: Živahni tedni na Gregorčičevi