velika mala evropska mreža

GLEN (Great Little European Network) povezuje najmanjše evropske države prek skupnega mreženja in programov usposabljanja z namenom, da prispeva k oblikovanju bolj smiselnih praks in bolj trajnostnih sektorjev uprizoritvenih umetnosti v zadevnih državah, jih medsebojno povezuje in zavzame pomembno mesto na mednarodni sceni. Mreža si prizadeva biti inkubator za tiste, ki sicer imajo koristi od usidranosti v lokalni okoliš, vendar želijo razvijati svojo prakso na mednarodni ravni.

GLEN ni majhna ideja, temveč je namenjena iskanju novih skupnih točk med nekaterimi najmanjšimi državami v Evropi. Od septembra 2023 do junija 2024 bo GLEN izvajal tri področja dejavnosti; dejavnosti mreženja, kritična prijateljstva (mentorska sodelovanja) in odprte spletne seminarje, ki bodo obravnavali posebnosti produkcije in distribucije v majhnih državah ter svetovali, kako se z lokalnega razviti na mednarodni ravni.

 

Ustanovljen je bil leta 2023 kot pobuda 8 organizacij, ki podpirajo strukturiranje in internacionalizacijo svojega nacionalnega področja uprizoritvenih umetnosti.

Ustanovitelji mreže so:

 

Udeleženci v programu kritičnih prijateljstev (program mentorstva) so bili izbrani leta 2023. Ključno prijateljstvo bo vključevalo osemmesečno mentorstvo iz ene od partnerskih držav (ne lastne), potovanje na dve mrežni dejavnosti in majhen proračun.

Udeleženci so: Katja Markič (Slovenia), Snæfriður Sól Gunnarsdóttir (Iceland), Zofia Stelmaszczyk (Malta) Reinis Boters (Latvia) Fabio Godinho (Luxembourg),  Siim Tõniste (Estonia), Greta Stiormer (Lithuanian), Sovran Nrecaj (Kosovo)

Spletni seminar

Partnerji mreže GLEN bodo organizirali šest spletnih seminarjev o različnih vidikih mednarodne produkcije in mobilnosti. Informacije o teh dogodkih so na voljo na njihovih spletnih straneh in v družbenih medijih.

Tretji spletni seminar bo potekal v četrtek, 18. aprila, ob 12. uri. Na tem spletnem seminarju se bomo poglobili v raznolika orodja in medije, ki so bistveni za učinkovito komunikacijo na področju živih nastopov, gledališča, plesa in drugih dejavnosti. Ne glede na to, ali ste igralec, plesalec, glasbenik ali sodelujete v katerem koli vidiku uprizoritvenih umetnosti, je obvladovanje komunikacije ključno za pritegnitev občinstva, sodelovanje s kolegi umetniki, producenti, kuratorji in programerji ter za orientacijo na področju uprizoritvenih umetnosti. Pridružite se nam pri raziskovanju orodij, kot so mreženje, pitching, izjave umetnikov, predstavitve in portfoliji, ter jih prilagodite zainteresiranim stranem in predstavitvenim situacijam.


Z Barbaro Poček, članico umetniškega sveta Gledališča Glej in vodjo mednarodnega razvoja, in Kristino Savickienė, umetniško direktorico mednarodnega gledališkega festivala Sirenos v Vilni

 Obvezna predhodna registracija na povezavi.

Arhiv

Prvi spletni seminar bo potekal v petek, 13. oktobra, ob 12. uri na Islandiji, 13. uri v Združenem kraljestvu, 14. uri po srednjeevropskem času in 15. uri po srednjeevropskem času. Spletni seminar z naslovom "Kako zavzeti svet (ali vsaj razviti mednarodni strateški načrt)" bosta vodila Victor Mayot (Luksemburg) in Bek Berger (Latvija), na njem pa bodo obravnavane osnove oblikovanja mednarodnega razvojnega načrta. Pridružite se nam, da skupaj pridobimo napotke za orientacijo v megli mednarodnega razvoja in razbijemo mite o čezmejnem delu.

Prijavite se tukaj do četrtka, 12. oktobra.

Drugi spletni seminar bo potekal v četrtek, 21. decembra, ob 14. uri. Na tem spletnem seminarju z naslovom "Večje sanje:  Vodstvene in podjetniške strategije v uprizoritvenih umetnostih" se pridružite Florentu Mehmetiju, direktorju gledališča ODA v Prištini, in Friðriku Friðrikssonu, direktorju Centra uprizoritvenih umetnosti na Islandiji, ki bosta raziskala koncepte, izkušnje in bistvena orodja ter vloge vodenja in podjetništva na področju uprizoritvenih umetnosti. Na podlagi resničnih študij primerov iz svojih držav bodo preučili koncepte za vzpostavitev uspešnih kulturnih subjektov in/ali pobud. Odkrijte, kaj poganja zagon ustvarjalnega vodje, in se naučite, kako lahko inovativno in ustvarjalno razmišljanje vpliva na učinkovito vodenje, ki lahko preoblikuje področje uprizoritvenih umetnosti in pritegne skupnost.  Spletni seminar organizira GLEN - Velika mala evropska mreža ob podpori Nordijske kulturne točke.

Prijavite se tukaj do srede, 20. decembra.

Projektni partnerji, ki jih vodi Kanuti Gildi SAAL, so prejeli mrežno financiranje iz programa za mobilnost za kulturo Nordic-Baltic za vzpostavitev GLEN - velike majhne evropske mreže.

culture-eng-small.jpeg