avtorska predstava / ID: Babylon

»Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi.«

Premiera

16. marec 2019 /Gledališče Glej /

premiera / razprodano


Galerija

nezao_mati_FBevent.jpg
© Neža Oblak / Gledališče Glej
nezao_pieta_FBevent (1).jpg
© Neža Oblak / Gledališče Glej

O predstavi

»Če si predolgo sam, se ti začne mešat.« (Lana, 19 let)

»Ja, verjamem v boga. Kljub temu še vedno kadim in pijem in seksam in obenem sploh ne molim. Toda to še ne pomeni, da sem slab človek.« (Majid, 20 let)

»Moj limbični sistem govori nek popolnoma drug jezik kot moj korteks, tako da se ne razumemo ravno najbolje.« (David, 19 let)

»Moraš delat na sebi. Delat na sebi.« (Anže, 19 let)

»Nimam pojma, kam grem.« (Pia, 20 let)

»Dobra mati ... Da spoštuje moškega, da se zna obnašat, da ne bo imela recimo otroka v vozičku, ona se bo pa zraven sprehajala v eni kiklci, vsa cipasta.« (Karmen, 18 let)

»Saj tako je pri vseh, a ne?«

Welcome! Bienvenuti! Wilkommen! Bienvenue! Dobrodošli v Café Evropa! Rahlo razpadajoči, precej brez smisla, nenehno izgubljeni in močno razdvojeni. Soočimo se s strahovi, poigrajmo se s pričakovanji, razpadimo pred očmi razpadajoče Evrope. Ujeti nekje vmes. Kdo smo? Kam gremo?

  
Café Evropa je simbolno mesto Evropske unije, sodobnega Babilona, v katerem druga z drugo, ena mimo druge in ena proti drugi sobivajo različne identitete. Café Evropa generaciji, ki ji je pogosto odvzet glas, daje mesto in se brutalno sooča z eksistencialnimi in družbenimi vprašanji nacionalne in evropske identitete, družbenih vrednot in norm ter mesta mladih v družbi.


Babilonski stolp se gradi in razpada, Café Evropa pa prek različnih uprizoritvenih tehnik avtorskega gledališča, giba, besedila in glasbe sestavlja mozaik raznovrstnih in kontradiktornih pozicij mladih. Tukaj in zdaj. S(m)o in nis(m)o, povsod in nikjer. Razpadajoči jaz v razpadajoči Evropi.

Kolofon 

Avtorji in nastopajoči: Anna Andolšek, Laura Antončič, Manca Dečman, Almedin Kajtazović, Tina Malenšek, Kaja Savodnik, Nina Žerdin
Mentorja: Vid Klemenc, Anja Pirnat
Kostumografija: Mateja Čibej
Raziskovalka: Anja Pirnat
Oblikovalec videa: Borut Bučinel
Oblikovalec svetlobe: Grega Mohorčič
Svetovalec za koreografijo: Klemen Janežič
Tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Izvršna producentka: Inga Remeta
Produkcija: Gledališče Glej

Izvedba projekta ID: Babylon je sofinancirana s strani Evropske komisije, programa Ustvarjalna Evropa, Kultura. Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Projekt sofinancirajo tudi MOL in MK.

O projektu

ID: BABYLON, znotraj katerega je nastala predstava Café Evropa, je gledališki projekt, preko katerega raziskujemo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Njihovi interesi, upanja in strahovi bodo temelj del, ki jih bomo ustvarili v nadaljevanju.

Partnerji projekta smo ID: BABYLON ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi. Naša vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih rojstnih držav. Več o projektu.