po romanu Gorana Vojnovića

»Vojnovićev roman na Glejevem terenu zadrži vso svojo pristnost.«

51456779_2156409717730448_273005425756995584_o.jpg

O predstavi 

Kultni roman Čefurji raus! (2008) je bil le leto po izidu uprizorjen kot monokomedija v gledališču Glej. Deset let po krstni uprizoritvi in po skoraj 400 ponovitvah je tudi predstava - kultna.

A na dan premiere, 3. marca 2009 so se mnogi spraševali: bo monodrama uspela zadovoljiti velika pričakovanja po vrtoglavem uspehu romana? Se bosta avtor dramatizacije - režiser Marko Bulc - Mare in igralec Aleksandar Rajaković osmešila ali se suvereno postavila ob bok romanopiscu Goranu Vojnoviću?

In po prvih popremierskih odzivih je postalo jasno, da "Vojnovićev roman na Glejevem terenu zadrži vso svojo pristnost” (Primož Jesenko, Delo), da "monokomedija odlično ujame intenzivnost teksta" (Meta Česnik, TV Slovenija) in da obe deli, "roman kot tudi predstava pritegneta gledalca z lucidnostjo in z veliko mero humorja” (Eva Kraševec, Tribuna).

Bulc je besedilo romana seveda moral skrajšati in na novo skolažirati izbrane dele, ki "jih je bravurozno združil" (Jure Aleksič, Mladina) v dobro uro trajajoči monolog, ki ga suvereno odigra Rajaković.

In gledalci, navdušeni nad igralsko izvedbo edinega nastopajočega, zdaj že deset let občudujejo "prave male mojstrovine, ki jih Rajaković prepričljivo zariše z le nekaj potezami" (Gregor Butala, Dnevnik), med tem ko "iz sebe iztisne občudovanja vredno količino energije" (Tomaž Simon, Radio Slovenija), da oživi lik Marka Dordića in neštete druge osebe iz Vojnovićeve uspešnice.

Vabljeni k ogledu legendarne predstave!
Po njej sledi pogovor z ustvarjalci o Čefurjih deset let kasneje.

Kolofon

Po romanu Gorana Vojnovića
Dramatizacija in režija: Marko Bulc
Igra: Aleksandar Rajaković - Sale
Glasba (intro/outro): Zlatan Čordić - Zlatko
Produkcija: Zavod No History, Gledališče Glej, Dejmo stisnt teater