gostujoča predstava / Julien Daillère

Premiera

15. december 2021 /Gledališče Glej /

premiera / gostuje ŠKUC / razprodano


Galerija

_NBP7309.jpg
© NikB Foto
_DSC2821.jpg
© NikB Foto
_DSC2609.jpg
© NikB Foto
_DSC2689.jpg
© NikB Foto
_DSC2804.jpg
© NikB Foto
_DSC2908.jpg
© NikB Foto
_DSC3240.jpg
© NikB Foto
_DSC3286.jpg
© NikB Foto
_NBP7181.jpg
© NikB Foto
_NBP7695.jpg
© NikB Foto
_NBP7723.jpg
© NikB Foto

O predstavi

Zgodbe grde deklice nas popeljejo v čas zgodnjega najstništva. V čas, ko je otrokova samopodoba na majavih nogah in ko je njihovo doživljanje samega sebe polno kompleksov. Tudi Oceanija, Ajna, Lukas, Žana, Katja, Timotej in Kevin dvomijo sebi, o svojih sposobnostih, vidijo napake na svojem telesu, uspeh in neuspeh si podajata roko. Še bolj pa jih skrbi, kako jih vidijo drugi. Mlajši najstniki, kamor spadajo tudi naši junaki, se velikokrat počutijo nesprejete tako med sošolci kot v družini.

Psihologinja Adela Vlašič Tovornik, ki je zaposlena v svetovalnici NIJZ »Tu smo zate«, je povedala, da se najpogosteje na pomoč obračajo najstniki »zaradi slabe telesne samopodobe (presuhe noge, roke, prevelika telesna teža, nezadovoljstvo z izgledom, višino); zaradi tesnobnosti, strahov: imajo strah pred temo, ponoči ne morejo spati sami, vidijo sence … Potem so drugi nepojasnjeni strahovi in občutki stiskanja v prsih; negotovi so v družbi vrstnikov: ob zbadanju sošolcev, izločanju, poniževanju, izsiljevanju; nezadovoljni so z učnim uspehom, nezadovoljni so zaradi nerazumevanja staršev, zaskrbljeni so zaradi slabih odnosov med staršema; zavedajo se, da preveč časa preživijo na telefonih, vendar se tam počutijo bolj 'varno'; počutijo se jezno, imajo tudi močna nihanja čustev in razpoloženja. V tem obdobju odraščanja se dogajajo velike spremembe na področju čustvovanja, telesa, videza, socializacije in vse to jih zelo vznemirja in dela negotove. Občutljivi so in nenehno preverjajo, ali so v redu, kako jih vidijo drugi …«

V Zgodbah grde deklice nas francoski avtor, igralec in režiser Julien Daillère s humorjem in brez olepševanja popelje v grenko-sladek svet otroštva. Oceanija, Ajna, Lukas, Žana, Katja, Timotej in Kevin nam brez ovinkarjenj in iskanja sočutja razkrijejo svoj svet, mlada življenja in želje. Sladko, a hkrati trpko. 

Kolofon

Režiser in dramaturg: Alen Jelen

Igrata: Vesna Kuzmić in Timotej Novaković

Prevajalka: Anamarija Štukelj Cusma

Kostumografki: Tina Kolenik, Nika Dolgan

Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina

Digitalni ilustrator: Alojzij Gričnik

Lektorica: Klasja Zala Kovačič

Produkcija: ŠKUC gledališče v sodelovanju z Zavodom Kolaž in Gledališčem Toneta Čufarja Jesenice

 

Predstava je primerna za obiskovalke_ce med 8. in 12. letom. 

Galerija

Zgodbe_grde_deklice_4.jpg
© Tina Kolenik
Zgodbe_grde_deklice_5.jpg
© Tina Kolenik
Zgodbe_grde_deklice_3.jpg
© Tina Kolenik
Zgodbe_grde_deklice_1.jpg
© Tina Kolenik
Zgodbe_grde_deklice_2.jpg
© Tina Kolenik

Povezave

Portal Kritika: Stereotipno o stereotipih (kritika)

SiGledal: Zgodbe grde deklice