Lea Kukovičič / artist talk

Premiera

31. marec 2022 /Gledališče Glej /

v okviru TRIGGER 2022 / gostuje Bunker


Lea Kukovičič_portret_nada Žgank.jpg

O predstavi

Gledališče je nekoristno, saj ne proizvaja neoliberalne želje po zapravljanju. V artist talku  umetnica Lea Kukovičič podrobno analizira projekt FORSALE, konceptualno umetniško delo, ki presega gledališče in se igra z ekonomijo.

FORSALE je dražbena hiša uprizoritvenih umetnosti, ustanovljena leta 2021 kot prva dražbena hiša na svetu, ki prodaja gledališke predstave. Zgodovinska prva dražba je potekala v Sloveniji na festivalu sodobnih uprizoritvenih umetnosti Mladi levi, dražena predstava pa je bila Ich kann nicht anders slovenskega kolektiva Beton Ltd. Povprečna prodaja na dražbi je presegla 65 %, kar je več, kot so povprečne prodaje na dražbah svetovno znanih dražbenih hiš Sothesby’s in Christie’s. FORSALE je dražbena hiša, obenem pa tudi intrigantno konceptualno umetniško delo s provokativno vsebino, ki ga je ustvarila umetnica in gledališka ustvarjalka Lea Kukovičič. Skupaj z obsežno skupino sodelavcev je stopila naravnost v brezno najbolj zaupanja vredne, priljubljene in razvpite fikcije: denarja (in zakona).

Artist talk FORSALE razkriva plasti mehanizmov onkraj denarja (in zakona) ter izrisuje kolesja gledališča, kamor je treba stopiti skupaj, četudi v osrčje teme. Pri FORSALE namreč ne gre za skrb ali gledališče. Pri FORSALE gre za ekonomijo.

Kolofon

Avtorice: Lea Kukovičič, Sodja Zupanc Lotker, Cristina Maldonado, Alma R. Selimović
Izvedba: Lea Kukovičič
Oblikovanje svetlobe in tehnični direktor: Andrej Petrovčič
Odnosi z javnostmi: Tamara Bračič Vidmar
Produkcija: Bunker
Podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

Več o platformi TRIGGER 2022

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Bunkerjem, Mestom žensk, Momentom, Pekinpahom ter Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko (program Nove pošte). Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov, s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije, ki imajo potencial za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti. 

Sodelujoči producenti: 

Koprodukcija: Center za kreativnost

Strateški razvoj: Gledališče Glej, Bunker, Mesto žensk, Moment, Pekinpah, Slovensko mladinsko gledališče in Maska (program Nova pošta)

Projektni partnerji TRIGGER 2022:
Delak, Emanat, Sploh

TRIGGER 2022 je del partnerske mreže Platforme Centra za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2022 sofinancirajo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor.

prenos (1).png
image.jpg