serija diskusij ob Glejevi petdesetletnici

Premiera

27. maj 2020 /Dvorišče pred Gledališčem Glej /

sledi odprtje razstave na Krakovskem nasipu


Galerija

O diskusiji

V zadnjem desetletju na polju uprizoritvene umetnosti zaradi vse težjih pogojev dela in financiranja določeni gledališki poklici izginjajo ali pa so podplačani in ogroženi. Prihajajoča kriza bo situacijo le še poslabšala, saj je brez dela čez noč ostala vrsta samozaposlenih v kulturi. 

Kako ti procesi vplivajo na kvaliteto gledališke produkcije? Kakšni so na tem področju evropski trendi? Kaj lahko proti eroziji poklicev in gledališkega delovanja storimo sami, in kaj lahko storijo odločevalci? Kakšna je v takšnih pogojih lahko vizija gledališča prihodnosti? Si ga lahko zamišljamo kot entiteto, ki deluje kolektivno in podpira ter razvija vse umetniške zvrsti in poklice, ki prispevajo v zaključeno celoto odrskega javnega dogodka?

Ta in druga vprašanja bomo razprli v prihajajoči razpravi z gosti iz področji, ki so najbolj na udaru.

Moderator: Jure Novak, gledališki režiser in član umetniškega sveta Gledališča Glej

Sogovorniki:

Mateja Fajt, kostumografinja 

Andrej Hajdinjak, oblikovalec svetlobe

Jera Ivanc, dramaturginja

Leja Jurišić, koreografinja 

Urša Vidic, scenografka

 

Naslednji pogovor v ciklu bo potekal septembra. Spregovorili bomo izzivih družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin). Oktobra bo praznovanje sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču. 

Vse pogovore soorganizirata Slovenski gledališki inštitut in Gledališče Glej. 

Vljudno vabljeni!

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije - Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom bodo organizirali serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo bo oktobra 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču.

Povezave

MMC RTV SLO: Gledališki poklici izginjajo, na neodvisni sceni položaj še slabši

TV Slovenija 1: Kultura po Odmevih

Radio Študent: Glej, Glej, Glej, Novice

 

Parada plesa: Po covidu se znova pleše!