serija pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča

Galerija

Glej 50 let Izzivi_FB cover 1920x1080_OK.jpg
© Gledališče Glej

O diskusiji

Epidemija koronavirusa, prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile temelj sodobnega gledališča - mednarodno mreženje, izmenjavo in gostovanja. Medtem, ko se gledališčniki po celem svetu trudimo izumiti načine, kako bi lahko v dvorane ponovno in na varen način vrnili življenje, pa se nam zastavlja ključno vprašanje: na kakšen način lahko mislimo prihodnost mednarodnega sodelovanja kot ključnega gradnika sodobne umetnosti?  

So časi, ko so domače umetnice in umetniki redno gostovali na najbolj prepoznavnih odrih nekdanje Jugoslavije, Evrope in širše za vedno minili? Kako lahko na novo izumimo mednarodne projekte, izmenjave, mreže, rezidence, gostovanja? Kakšna naj bo pri tem podpora Evrope, države in mesta? Kaj se zgodi z umetnostjo, če je zaprta v nacionalne meje?

To je le nekaj vprašanj, ki si jih bomo zastavili v tokratni diskusiji, ki bo poskušala očrtati stanje na polju mednarodnega povezovanja v in po času epidemije. 

Moderatorka: Alma R. Selimović

Gostje:

Urška Brodar (Slovensko mladinsko gledališče)

Nevenka Koprivšek (Zavod Bunker)

Mateja Lazar (Zavod Motovila)

Barbara Poček (Gledališče Glej)

Najdete nas na spodnji povezavi, ki jo vtipkate v svoj brskalnik. Če nas spremljate prek nadpametnih telefonov, si morate najprej naložiti aplikacijo. Glej, simpl.

https://meet.jit.si/Glej50letizzivimednarodnegapovezovanja 

Naslednji pogovori

Naslednji pogovor bo prek spleta potekal konec maja. Spregovorili bomo o izginjajočih gledaliških poklicih (moderira Jure Novak), pogovor o izzivih družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin) pa prestavljamo na sredino septembra. 

Vse pogovore soorganizirata Slovenski gledališki inštitut in Gledališče Glej. 

Vljudno vabljeni!

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije - Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom bodo organizirali serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo oktobra 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču.