serija pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča

Galerija

Glej 50 let Izzivi_FB cover 1920x1080_OK.jpg
© Gledališče Glej

O diskusiji

So časi, ko so domače umetnice in umetniki redno gostovali na najbolj prepoznavnih odrih nekdanje Jugoslavije, Evrope in širše za vedno minili? Kakšne so omejitve in priložnosti izmenjav, kratkotrajnih rezidenc, projektnih sodelovanj in sporadičnih predstavitev v tujini? Kakšni bodo modeli mednarodnih gostovanj v prihodnosti? In kakšna naj bo pri tem podpora Evrope, države in mesta?

To je le nekaj vprašanj, ki si jih bomo zastavili v tokratni diskusiji, ki bo poskušala očrtati zgodovino mednarodnega sodelovanja na neodvisnih odrih ter se v luči vse večje prekarnosti in politične negotovosti v Evropi ozreti v možnosti trajnostnega in programskega sodelovanja ter izmenjave onkraj meja kot garanta strpne in vključujoče družbe.

Moderatorka: Alma R. Selimović

Gostje:

Urška Brodar (Slovensko mladinsko gledališče)

Nevenka Koprivšek (Zavod Bunker)

Mateja Lazar (Zavod Motovila)

Barbara Poček (Gledališče Glej)

Pogovor bo potekal v dvorani Gledališča Glej (Gregorčičeva ulica 3, Ljubljana). 

Naslednji pogovori

18. april ob 18. uri: Izginjajoči gledališki poklici (moderira Jure Novak)

19. maj ob 18. uri: Izzivi družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin)

Oba naslednja pogovora bosta potekala v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana). Soorganizirata jih Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije - Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. V sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom bodo organizirali serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo bo med 4. in 6. junijem 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču.