konferenca v sklopu TRIGGER 2022

TRIGGER 22_FB cover 1920x1080_DOGODEK_FIN_OK.png

V sklopu letošnje platforme za internacionalizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti TRIGGER 2022 vas vabimo na drugo zaporedno konferenco o decentralizaciji umetnosti. Letos v fokus postavljamo gradnjo občinstva. Kako lahko k njemu pristopamo v okoljih zunaj centrov moči? S kakšnimi ovirami se pri tem soočamo akterji v kulturi? Kje je izven centrov moči prostor za sodobno umetnost? Kaj so primeri inovativnih praks iz Slovenije in kako razvijamo dolgotrajne odnose s skupnostmi s pomočjo umetnosti? 

Konferenca bo združila pionirje inovativnih praks razvoja občinstev iz različnih krajev po Sloveniji in si prizadevala spodbuditi razpravo med različnimi deležniki na uprizoritvenem polju. Ker vemo, da se decentralizacija v kulturi ne bo zgodila sama od sebe. In je za večjo vključenost raznolikih publik nujna.  

Prijave sprejemamo na tej povezavi do nedelje, 27. marca 2022.

Veselimo se našega srečanja v Mariboru.

Ekipa platforme TRIGGER 

 

PROGRAM

Spremljevalni program TRIGGER: Konferenca o decentralizaciji umetnosti. Fokus: razvoj občinstva. 
Produkcija: platforma TRIGGER; koprodukcija: Center za kreativnost 

 

10.30–11.00 (lokacija: Intimni oder, GT22)
Registracija za konferenco 

11.00–11.45 (lokacija: Intimni oder, GT22)
Takorekoč: cikel gledaliških esejev. Blaž Šef: Pet načrtov mikroglobalizacije // gledališki esej // trajanje: 45 minut // koprodukcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska) ter Moment 
Zgodovina vzpona in padca Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT). Od nič do nekaj.
*predstava je v slovenščini brez angleškega prevoda

11.45–12.30 (lokacija: Intimni oder, GT22)
Odmor za kavo 

12:30–14:30 (lokacija: Intimni oder, GT22)
Decentralizacija razvoja občinstva: izkušnje in navdihi // okrogla miza // trajanje: 120 minut // produkcija: platforma TRIGGER; koprodukcija: Center za kreativnost 
Kako lahko pristopamo k razvoju občinstva v okoljih zunaj centrov moči? Kaj so primeri inovativnih praks iz Slovenije in kako razvijamo dolgotrajne odnose s skupnostmi s pomočjo umetnosti? Ta diskusija si prizadeva spodbuditi razpravo med različnimi deležniki na slovenskem uprizoritvenem polju. 

Pozdravni nagovor: Barbara Poček in Nika Bezeljak (TRIGGER ekipa Ljubljana in Maribor) in Marko Podjavoršek (Center za kreativnost) 
Uvodni nagovor in moderiranje: Alma R. Selimović (Bunker, Drugajanje, Mlade kuratorke na delu)
So-moderatorka: Nika Bezeljak (Moment, Festival Prestopi
Govorke in govorec:

  • Tamara Bračič Vidmar (Bunker, Zbor za publiko)
  • Miha Firšt (Hiša kulture Celje in Amabasador kulture)
  • Anja Koleša (Dom kulture Kamnik, Kreativna četrt Barutana) 
  • Nina Ukmar (Kosovelov dom Sežana)

14.30–15.30 (lokacija: Fani&Rozi)
Kosilo 

15.30–16.45 (lokacija: Sodni stolp
Matej Recer, Gregor Zorc: Kako smo prišli do sem? // avtorska predstava // trajanje: 105 minut // koprodukcija: Moment in Gledališče Glej
Koliko smrti je potrebnih, da smo lahko živi?
*predstava je v slovenščini brez angleškega prevoda

 

Več o platformi TRIGGER 2022

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Bunkerjem, Mestom žensk, Momentom, Pekinpahom ter Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko (program Nove pošte). Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov, s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije, ki imajo potencial za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.

Sodelujoči producenti

Koprodukcija: Center za kreativnost

Strateški razvoj: Gledališče Glej, Bunker, Mesto žensk, Moment, Pekinpah, Slovensko mladinsko gledališče in Maska (program Nova pošta)

Projektni partnerji TRIGGER 2022: Delak, Emanat, Sploh

TRIGGER 2022 je del partnerske mreže Platforme Centra za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2022 sofinancirajo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor.

prenos (1).png
image.jpg