politični kabaret absurda / Grega Zorc, Vito Weis / Via Negativa

»Eno je, kako stvari zgledajo. Drugo pa kakšne so v resnici. In kakšne so v resnici? V resnici so stvari takšne, kot zgledajo.«

Galerija

via_negativa_right_track1.jpg
via_negativa_right_track3.jpg
via_negativa_right_track4.jpg
via_negativa_right_track8.jpg

O predstavi

Dva back vokalista se brez solista in brez banda znajdeta sredi praznega odra. Sta zgolj »backup« praznine. Čeprav izgledata precej nebogljeno, v bistvu niti nista tako nemočna. Imata program. Imata priložnost, da stopita v ospredje, da prevzameta igro. Ali si v igri ali pa te ni. In … svoje spremljevalno delo profesionalno opravita od začetka do konca – čeprav ni na odru ničesar, kar bi lahko spremljala.

Performans uprizarja absurd, ki ga trenutno živimo. To je situacija, v kateri politični sistem zgolj še vzdržuje videz nekakšnih fantomskih možnosti, priložnosti, svobode… V bistvu pa ni več nikogar, ki bi to lupino “demokratičnih vrednot” in “svobodne družbe” lahko osmislil z vsebino, kajti demokratična družba vsako možnost sproti tudi demokratično izniči. In ker želimo verjeti, da kljub temu za vsem skupaj še vedno obstaja neko skrito zakulisje, iz katerega prihajajo odločitve, to logiko generiramo tudi sami. Še vedno verjamemo, da živimo v svetu priložnosti. Toda zakulisja že zdavnaj ni več, za vsem skupaj že dolgo ni več nikogar, ki bi sprejel tveganje odločitve. Politike kot umetnosti sprejemanja odločitev, ni več. Ostaja samo še spektakel praznine.

Kolofon

Zamisel: Grega Zorc, Vito Weis, Bojan Jablanovec
Izvajalca: Grega Zorc in Vito Weis
Koncept, režija in besedilo: Bojan Jablanovec
Stilistka: Mateja Benedetti
Oblikovanje odra in svetlobe: Igor Remeta
Oblikovanje zvoka: Tomaž Grom
Producentka: Špela Trošt

Produkcija: Via Negativa s podporo Ministrstva za kulturo RS in MO Ljubljana

Povezave

http://vntheatre.com/sl/projekti/nerazresljivo/korak-v-pravo-smer/