razstava / Mina Fina in Ivian Kan Mujezinović (Grupa Ee)

»Glejevsko.« 

Premiera

02. junij 2020 /Vegova ulica /

TAM-TAMova ulična galerija / odprtje 


03 c.jpeg

O razstavi

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije - Gledališče Glej - letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Glej že ves čas odlikuje prepoznavna grafična podoba. Zadnjih deset let jo oblikuje Grupa Ee. V sklopu praznovanja obletnice Mina Fina in Ivian Kan Mujezinović v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi ulici v Ljubljani predstavljata svoj avtorski pogled na Glejeve gledališke liste, ki sta jih ustvarila v zadnjem desetletju. S kolažem podob in oblikovnih rešitev skozi njuno delo odzvanja živost uprizoritvene umetnosti v Gledališču Glej. Delo je hkrati igrivo in izzivalno, hladno in vroče, kaotično, a vedno s prepoznavno rdečo nitjo in notranjo urejenostjo. Glejevsko.

O avtorjih

Grupa Ee je neodvisni kolektiv oblikovalcev, ki v Ljubljani deluje od leta 2005. Povezuje umetnike Mino Fino, Damjana Ilića in Iviana Kana Mujezinovića. Zavezani so kulturi, dostikrat tudi kot soustvarjalci na galerijskem, gledališkem, glasbenem, klubskem, založniškem in teoretskem področju. Njihove celostne grafične podobe presegajo uporabniško vrednost oblikovanja in postajajo umetnine same na sebi.

Celostna grafična podoba Gledališča Glej je morda eden najbolj prepoznavnih projektov Grupe Ee. Prvo so ustvarili kot popolno dekonstrukcijo celotne podobe, ki jo je najstarejše neodvisno gledališče pri nas gradilo skozi desetletja. V drugi prenovi so vpeljali barve ter v dizajn vpeljali prostor za eksperimentiranje. Poleg celostne podobe so se še posebej profilirali s serijo plakatov za posamezne predstave, ki so vizualna nadgradnja avtorskega izraza na odru. Skozi oblikovanje gledališkega lista v zadnjih letih nastajajo celostne knjige umetnika, kjer vsebinsko naslavljajo širše družbeno-kritične kontekste performansov, hkrati pa v oblikovanju preizkušajo meje, do kje podoba sploh še funkcionira kot podoba. V produkcijo gledališkega lista z mešanjem klasičnih oblikovalskih žanrov uvajajo negledališkost in skozi ostro oblikovalsko govorico dekonstruirajo pomene. S preoblikovanjem organizacijske strukture Gledališča Glej in premikom od umetniške vodje do umetniškega sveta, so oblikovalci Grupe Ee postali še bolj integralni del ustvarjalnega procesa posameznih predstav. Grupa Ee oblikuje tudi celostno grafično podobo Abonmaja Transferzala, ki od letošnje sezone združuje šest neodvisnih odrov v Ljubljani.

Za svoje delo v Gledališču Glej so bili s strani stroke večkrat nagrajeni – za serijo gledaliških listov so leta 2017 in 2019 na bienalu Brumen prejeli priznanje za odlično slovensko oblikovanje Brumen.

Kolofon

2. 6. – 6. 7. 2020

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut
Koprodukcija: Gledališče Glej 
Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.
Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

Hvala Riso Paradiso za pomoč pri izvedbi razstave.

O praznovanju Glej, 50 let

Praznovanje okrogle obletnice bo Gledališče Glej sicer obeležilo še z vrsto spremljevalnih dogodkov. Med drugim v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom pripravljajo serijo okroglih miz, ki jih bo oktobra sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču. 

Povezave

 

Mladina: Nova razstava v TAM-TAMovi Ulični galeriji

STA: TAM-TAMova Ulična galerija v koprodukciji z Gledališčem Glej predstavlja razstavo

Radio Slovenija 1: Glej, 50 let

Radio Slovenija, ARS: Kulturna panorama (od 40'40)

Radio Slovenija: Svet kulture (od 7'22)

MMC RTVSLO: Pol stoletja najstarejšega neodvisnega gledališča pri nas

SiGledal: V Ulični galeriji Tam-Tam razstava ob 50-letnici Gledališča Glej