spletni pogovor z Bertrandom Lesca in Nasijem Voutsasom

Premiera

07. december 2020 /splet /

prenos na tej povezavi / v okviru platforme TRIGGER


Galerija

TRIGGER 23_workshop6.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop8.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop2.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop7.jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9519).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9483).jpg (1)
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9450).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9496).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9503).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_DSC7574).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9493).jpg
© Alex Brenner

 

O predavanju

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas sta letošnja prejemnika prestižne nagrade Forced Entertainement in ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. Njun umetniški izraz je mogoče strniti v preprosto sintagmo politično je osebno in osebno je politično. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo. Veljata za enega najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater.     

Veseli nas, da bomo v sklopu mednarodne platforme TRIGGER, ki jo prirejamo v koprodukciji s Centrom za kreativnost in v partnerstvu z Momentom, Mestom žensk, Pekinpahom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko (s programom Nova pošta) ter Bunkerjem, Bertranda in Nasija prihodnje leto z njuno uspešnico Palmyra gostili tudi v Ljubljani. 

V ponedeljek, 7. decembra, ob 11.00 pa se lahko pridružite njunemu spletnemu pogovoru v živo. Moderirali ga bosta Barbara Poček (Gledališče Glej) in Nika Bezeljak (Moment). Dostopen bo na tej spletni povezavi.

V prvem delu se bomo z umetnikoma pogovarjali o njunem razumevanju političnega, političnosti medsebojnih odnosov ter političnih silnic, ki oblikujejo sodobne konflikte, ki ju naslavlja njuna umetniška praksa. 

V drugem delu se bomo osredotočili na vprašanje produkcijskih strategij. Bertrand in Nasi delujeta kot neodvisna kompanija, ki večinoma živi od mednarodnih gostovanj. Gre za produkcijski model, ki ga v Sloveniji praktično ne poznamo. Kakšni so izzivi tovrstnega dela, kako načrtujeta strategije delovanja, koliko so njune odločitve vezane na lokalne produkcijske pogoje in koliko na strateške usmeritve, kako pristopata k financiranju in ustvarjanju, ter seveda - kako na njun umetniški in produkcijski proces vpliva dejstvo, da ju ločujejo politične meje različnih državljanstev, držav bivanja, kultur in posledičnih konfliktov.    

Skupaj z Momentom iz Maribora in Centrom za kreativnost smo v letu 2020 v okviru platforme TRIGGER načrtovali izvedbo predstave Palmyra in delavnice Politično v sobi tako v Ljubljani kot v Mariboru. Žal smo morali zaradi epidemiološke situacije gostovanje prestaviti, in se zanj dogovarjamo v letu 2021. 

Več o ustvarjalcih 

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas (Francija / Velika Britanija) sta najbolj prepoznavna po trilogiji, ki v zadnjih letih naslavlja vprašanje globalnih konfliktov: EUROHOUSE (2016), PALMYRA (2017) in ONE (2019). Trilogija se ukvarja s kompleksnimi družbenimi vprašanji, kot so denimo odnos periferije (konkretno Grčije) in Evropske unije, vojne v Siriji in vzpon ekstremne desnice, pri čemer so teme vedno predstavljene v dostopni in neposredni formi. Njuna najnovejša predstava THE END je plesni uvid v razpad delovnega odnosa v luči globalne klimatske katastrofe.

Na svetovnih odrih sta se proslavila kto ustvarjalca originalnega političnega gledališča. Njuno delo je začelo nastajati v dobi zategovanja pasu - ekonomskega in ustvarjalnega, kar se zrcali tako v načinu dela kot njunem umetniškem izrazu. Gibljeta se med živo umetnostjo in teatrom. Prek humorja in njune odrske dinamike občinstvo in sebe postavljata pred izziv preizpraševanja aktivne vloge opazovalca globalnih konfliktov. Delujeta po principih agresivne preprostosti, močnega smisla za humor in igro, s ciljem, da premikata meje in hodita po robu, raziskujeta, navdušujeta in podpihujeta, nikoli nista dolgočasna brez potrebnega vznemirjenja in nikoli vznemirljiva zavoljo vznemirljivosti same.    

Pod okriljem produkcijske hiše Farnham Maltings in v sodelovanju z MAYK sta prepotovala večino Evrope, Amerik in Avstralije. 

Odmevi v medijih

“Brilijantna predstava, ki reflektira tako Sirijo kot zlom nekega odnosa.” 

★★★★ Lyn Gardner, The Guardian

"Vznemirljivo efektivno: od razrvanih živcev do huronskega humorja, a vedno z natančno ostrino.”  

★★★★ The Times

“Očarljivo in hkrati moteče...odigrano z izjemno fizično močjo in spretnostjo … Izjemno talentiran projekt.” 

★★★★ The Independent

“Nenavadno, čudovito in čudno stresno.” 

★★★★ The Stage

Več informacij

O platformi TRIGGER

TRIGGER je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom in Bunkerjem. Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije s potencialom za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.  

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Projekt je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo sofinancirajo tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. 

prenos (1).png
Logotip Ministrstva za javno upravo_invert.jpg
image.jpg