Novice

Kratki film, ki je nastal v okviru evropskega projekta mladinskega avtorskega gledališča ID: Babylon, se je uvrstil na Aesthetica Short Film Festival, na katerem se kvalificirajo tudi filmi za BAFTA

Več o projektu

ID: BABYLON je gledališki projekt, preko katerega raziskujemo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Njihovi interesi, upanja in strahovi bodo temelj del, ki jih bomo ustvarili v nadaljevanju. 

Skupina mladih v vsaki izmed partnerskih držav bo napisala, ustvarila in uprizorila gledališko predstavo, ki bo imela turnejo v svoji "domači" državi, hkrati pa bodo vsa sproducirana dela prikazana na posebnem mladinskem festivalu v francoskem Théâtre du Pélican v mestu Clermont-Ferrand. V drugi fazi projekta bo v sodelovanju z mladimi udeleženci programa napisan scenarij za dokumentarni performans s strani profesionalnega dramaturginje Nadège Prugnard, ki bo prikazan na mednarodni turneji. Šest mladih performerjev bo prišlo iz skupine lokalnih ustvarjalcev vsake partnerske države, ki bo sodelovala pri projektu. Na koncu bomo pripravili tudi digitalno razstavo, ki bo plod dokumentiranja celotnega procesa projekta, ki jo bomo razširili po vseh partnerskih kanalih.

Partnerji projekta smo ID: BABYLON ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi. Naša vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih rojstnih držav.

Spletna stran ID: BABYLON: https://www.thealbany.org.uk/projects/id-babylon/

Arhivska spletna stran projekta: https://idbabylon.eu/

Galerija

id1.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
07_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
06_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
05_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
04_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
03_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej
02_vaja_neza_s.jpg
© Neža Oblak/Gledališče Glej

Partnerji

Partnerji tega projekta so gledališke hiše iz naslednjih držav:

 

Koordinator projekta

Théâtre du Pélican, Francija

Gledališče se ukvarja s produkcijo umentiških del z mladimi. Osredotočeni so na ustvarjalne procese za in s strani mladih, ki raziksujejo vprašanje udentitete in državljanstva. Mladim pomagajo razumeti kaj imajo skupnega z ostalimi iz drugačnih okolij. Théâtre du Pélican vsako leto sodeluje z več kot 200 mladimi  in številnimi prostovoljci. Njihova raznolikost in entuziastična pripadnost projektu je značilnost njihovih umentiških del.

 

Partnerji:

Das Letzte Kleinod, Nemčija

Das Letzte Kleinod je večkrat nagrajena mednarodna gledališka skupina, ki svoje predstave razvija na podlagi ustne zgodovine in sodeluje z mladimi v različnih starostnih skupinah. Osredotočajo se na produkcijo dokumentarnega gledališča v relaciji na različna mesta, ljudi in njihove zgodbe. V zadnjih letih so se posvetili predvsem delu z mladimi migranti ter poskušali njihove zgodbe prenesti na gledališki oder. Vizualni karakter njihovega dela omogoča preprosto idnetifikacijo s predstavami v različnih kulturnih kontekstih.

 

delleAli teatro, Italija

delleAli teatro je bil ustanovljen leta 1996 s strani interdisciplinarne skupine igralcev in animatorjev, ki so želeli raziskati medsebojni vpliv različnih oblik izražanja. Sodelujejo s številnimi javnimi institucijami, od šol do posameznikov, vse s ciljem zgraditi skupen odnos do kulture. Ukvarjajo s z družbeno angažiranim ter mladinskim teatrom in projekti, ki ponujajo širok nabor gledaliških produkcij, izobraževalnih aktivnosti, branj, delavnic in festivalov. 

 

SNG Nova Gorica, Slovenija

Amaterski mladinski oder pod pokroviteljstvom Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica deluje od leta 1977.Njihove predstave za otroke in mladino dopolnjujejo gledališki program in mladim nadarjenim posameznikom ponujajo možnost razvoja njihovih umetniških potencialov. Trenutno Amaterski mladinski oder vodi dramaturginja Tereza Gregorič. Njihov program je namenoma raznolik, tako da se lahko mladi preizkusijo v različnih oblikah gledaliških in performativnih tehnik.

 

Gledališče Glej, Slovenija

Gledališče Glej je bilo ustanovljeno leta 1970 in je najstarejše neodvisno gledališče v Ljubljani. Od nekdaj je igralo izjemno pomembno vlogo pri razvoju slovenske gledališke produkcije. Ostajamo odprti za neortodoksne pristope in gledališka raziskovanja ter se osredotočamo na prihajajočo generacijo ustvarjalcev. Poleg številnih koprodukcij s slovenskimi in tujimi organizacijami, si Glej prizadeva razvijati sveže in inovativne programe, s katerimi podpira mlade razvijajoče se umetnice in umetnike. 

 

The Albany, Velika Britanija

The Albany je kulturni center v jugo-vzhodnem Londonu. Njihova zgodovina je neločljivo povezana s tamkajšnjo raznoliko skupnostjo. Poganja jih kulturna raznolikost in kreativni duh soseske. V treh zgradbah imajo številne uprizoritvene prostore, v katerih izvajajo program ter producirajo in vabijo različne umentice in umetnike iz številnih ustvarjalnih področji. Vodijo mnoge participatorne projekte za različne starostne skupine, žanre in skupnosti. Njihovo vodilo je spodbujanje raznolikosti pri ustvarjanju.  

Pridružene države:

Madžarska, Poljska, Latvija, Češka, Nizozemska in Hrvaška.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije, programa Ustvarjalna Evropa, Kultura.

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Creative Europe white.png
id-babylon-logo-1024x460 white.png