magistrska produkcija / Ena Kurtalić

»Skeniranje same sebe.«

Premiera

22. september 2017 /Glej

Galerija

skEna_foto.jpg

O predstavi

Skeniranje same sebe. Iskanje svojega prostora na sceni. Med igro in plesom, med Ljubljano in Sarajevom ... kje je moje mesto?

V predstavi skEna raziskujem, kako so okoliščine mojega otroštva in dejstvo , da sem odraščala v času vojne v Sarajevu, oblikovale osebu kakršna sem danes.

Kot otrok sem se počutila kot v filmu La vitta e bella, vsi so me poskušali zaščititi pred vojno. Najbolj se spomnin zelo lepih stvari, največ igre v zaklonišču. Vendar pa sem odkrila, da obstajajo nekakšni spomini, ki se vrnejo nenajavljeni, spomini, ki so ostali v telesu. Čutim jih, ko hodim po ulici in sem prestrašena brez konkretnega razloga. Zaznam jih, ker desetkrat preverjam, ali so hišna vrata zaklenjena. Nosim spomin, da sem v tistem času začela jecljati.

To težavo sem prebrodila ravno zaradi igre. Edini prostor, na katerem se počutim popolnoma varno in hkrati popolnoma živo, je oder. Na njem mi je tako, kot nekdaj v zaklonišču. A igra, oziroma obrobje tega poklica me duši. Me je vojna spet dohitela in se preselila vame?

Kolofon

Koncept in izvedba:. Ena Kurtalić
Strokovna sodelovka za gib: Sanja Burić 
Avtorska glasba: Marko Brdnik
Dramaturg: Asja Krsmanović
Kostumografija: Lejla Hodžić
Strokovna pomoč: Željko Božić
Produkcija: UL AGRFT

Prestava je magistrsko delo - Umetnost giba Ene Kurtalić
Mentor: red.prof. Tanja Zgonc