sejem / lokalne_i umetnice_ki

O sejmu

Sonce. Nebo brez oblačka. Prijetna senca. Some Friend skrbi za glasbeni ambient. Ulica polna stojnic in na stojnicah ... Kot kulturna četrt, ki združuje izjemno raznolike dejavnosti, ter kot festival odpornosti in skupnosti, želimo na sejmu ponuditi mesto kvalitetnim ustvarjalcem_kam, ki verjamejo v trajnostne vrednote in z unikatnim izrazom bogatijo lokalni okoliš.

Sodelujoči_e

Anselma I Made in Anselma je etična, trajnostna in ekološka znamka v pravem pomenu besed. Univerzalni, unisex in evergreen modeli oblačil uspešno kljubujejo modnim trendom skozi čas. Ker so oblačila narejena zgolj iz ‘dead stock’, zavrženega blaga, ponujajo odlično alternativo hiperpotrošniškim modnim znamkam. Izdelava oblačil poteka etično in lokalno, skoraj tako, kot so oblačila izdelovali pred mnogimi desetletji. Made in Anselma je idealna za vse, ki jim je mar izvor in odtis tekstilnih izdelkov, hkrati pa radi nosijo dodelano oblikovana oblačila. Anselmo gradijo: Ana Malalan Čeligoj, Tanja Pađan, Tomaž Šantl, Nastja Mezek, Kaja Cergonja, Ana Ščuka.

Banko rezidenca I Banko rezidenca deluje na področju keramike, poleg tega pa svojo kreativnost preizkuša s pletilkami in kvačko. Od keramičnih vaz, miniaturnih skulptur do mehkih pletenin, imajo ključno vlogo igrive barve in zanimive oblike.

Biskvit I Studio Biskvit je v osnovi studio za učenje oblikovanja gline in trgovina z izdelki slovenskih oblikovalcev. Naše najpomembnejše poslanstvo je opolnomočenje ljudi, da se sami lotijo ustvarjanja in si z lastnimi rokami izdelajo kaj lepega.

Brencha I Unikatne kreacije Brine Vidic – BRENCHE črpajo navdih iz razkošnih historičnih stilov in sodobnega minimalizma, ki v oblačilih in modnih dodatkih ujamejo edinstven trenutek med brezčasno ekstravaganco in lahkotnim vsakdanjikom. Vse kreacije modne znamke BRENCHA so ustvarjene ročno in v lokalnem okolju, v omejenih količinah.

Cvetulka family - Špela I Prikaze kolektiva Cvetulka opazovalcem odpirajo srčno domišljijo in jih vodijo po miselnih labirintih. Igre prostora in abstraktnih figur za analitike ter barvita pravljičnost za sanjače. Cvetulka želi podpreti vsakega na svoje lasten način. Predstavljamo se z barvitimi slikami in pirografskimi izdelki.

Delavnica Levo I Delavnica Levo domuje na Rimski cesti 3. V njej se združuje kolektiv oblikovalk_cev in arhitektk_ov, ki ustvarja v keramiki, tekstilu in prostoru. 

Hanin Atelje I Mlada umetnica, ki kdaj pa kdaj naredi kakšno skodelico oziroma kar pač zmanjka v kuhinji. Večinoma izdeluje uporabno keramiko (skodelice, krožnike, vaze, ...). 

Jona Bednjanec I Jona Bednjanec je mlada oblikovalka pletenin, ki oblikuje pod istoimensko znamko Jona Bednjanec. Pletenine so oblikovane in
izdelane v Sloveniji, sama oblikuje pletenine ročno ali na svojem pletilnem stroju. Redno sodeluje z lokalno proizvodnjo pletenin, tako ohranja kvaliteto izdelave in s tem tudi izvor izdelka, ki je v celoti izdelan lokalno. Svoje delo predstavlja tako na domačem kot na tujem trgu. Njen glavni medij oblikovanja je pletenje, skozi katerega se likovno izraža preko barv in vzorcev, ter tehnologije pletenja. Njeno delo predstavljajo tako kolekcije pletenin kot posebni umetniški projekti in sodelovanja z različnimi slovenskimi mladimi umetniki in kolektivi.

Karinine Handmade I Šivam unikatna oblačila in dodatke iz tekstila. Pri tem uporabljam naravne materiale in t.i. deadstock, ter vintage materiale.
Oblačila barvam z ekološko bolj prijaznimi barvami in jim dodam tudi printe. Moj cilj je ustvarjati udobna, čim bolj trajnostna oblačila s pridihom umetnosti starih plemen. 

Kela I Produkcijski umetniški prostor KELA je stičišče umetnic in umetnikov različnih generacij, ki vanj vnašajo dolgoletne izkušnje in raznolika znanja na področju kulture in umetnosti.

Kiss the future I Modna znamka oblačil in umetniško ime Tanje Pađan, ki je leta 2011 diplomirala na smeri Oblikovanje tekstilij in oblačil, NTF UL. Od leta 2011 je aktivni član Anselme - coworking delavnice, kjer si atelje deli še z drugimi ustvarjalci. Tanja je že več let dejavna na kulturno-umetniškem področju. Pri njenem delu jo navdušujejo raznovrstni vplivi. Inspiracijo črpa iz znanstvene fantastike, urbane kulture, eksperimentalnega videa, dolgih romanov, vesolja, rokokoja ... Kiss the future predstavlja okvir za testiranje novih idej in alternativnih potekov dela, ki praviloma rezultirajo v zgodbo v kateri imajo narativno vlogo izdelana oblačila. Oblačila so izdelana v malih serijah in največkrat iz starega, neuporabljenega, pozabljenega blaga. Svoje mesto največkrat najdejo v fotoserijah, videih, na odru, osebnih arhivih zbirateljev ali pa v časovni kapsuli ... 

Liturgy I Naravni, ročno izdelani, unisex in brez krutosti narejeni »self love supplies«. Vse je izdelano iz preprostih, izgovorljivih sestavin in odišavljeno
s čistimi eteričnimi olji. Izdelujem nežno razkošno nego kože, unisex parfume, serume, masažne sveče, čiste mešanice naravnih eterični olj za kopalne kadi in difuzorje, kopalne pilinge in še in še!

Tina Design I Moji izdelki so ekstravagantni, prepoznavni in unikatni. Vedno skušam odkriti nekaj novega in materiale najrajši oblikujem ter kombiniram na svoj način. Poleg nakita izdelujem tudi izdelke za dom, pisarne, hotele in apartmaje in druge prostore.

Spremljevalni program na ulici

Razstava obrazov Soteske I razstava portretov gostov
cel dan I ulice Kulturne četrti Soteska I brezplačno I dijaki_nje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, pod mentorstvom prof. Kaje Urh I produkcija: Delavnica Levo in Gledališče Glej
Kdo se druži v četrti? V kafičih so utrinke lovili_e srednješolci_ke, zdaj pa portrete obiskovalcev_k Soteske razstavljamo za vse mimoidoče.

UniOpenCasting I predstavitev in vpis v bazo
12h–18h I Gregorčičeva ulica I brezplačno I Unicasting Lejdiz I produkcija: UniCasting
In ... Akcija! Brezplačno fotografiranje s polaroidinim fotoaparatom, predstavitev dela agencije za avdicije za reklame in filme ter možnost vpisa v bazo agencije Unicasting.

Soteska Pop Up Band I godalni koncert
ob 15h I Gregorčičeva ulica I brezplačno I Michel Van Mulders, Dejan Gregorič, Klemen Bračko, Samuel Guéret, Annemarie Glavič, Rok Grubelnik, Žiga Šercer I produkcija: Michel Van Mulders
Ob poskočnih melodijah belgijske narodne glasbe bo zaplesala cela ulica. Zaigrali nam bodo vrhunski glasbeniki z vseh vetrov, ki se že drugič vračajo na dogodek v Soteski. Vsi godalni instrumenti so izdelani v delavnici mojstra goslarja Michela Van Muldersa.

Kirka na Jadranu I poetično popotovanje za glas in kitaro
ob 17h I Gregorčičeva ulica I brezplačno I Andraž Polič in Primož Pirnat
Odisejada po lepoti in svobodi Jadrana s priznanima slovenskima ustvarjalcema.

Kolofon

Produkcija: Gledališče Glej
Podpora: Mestna občina Ljubljana

Glej, 
#soteskaopen 2023

1. ‒ 4. junij

Program festivala

ulično dogajanje I predstave I delavnice I razstave I pop up sejem I pogovori I koncerti

Vstopnice

olaii.com I rezervacije@glej.si I 
glej.si I info@blackbox.si I theblackbox.si

KULTURNA ČETRT SOTESKA: 

Art hotel
Atelje Mojca Makuc
Black Box Studio
Center arhitekture Slovenije
Delavnica Levo
Galerija Equrna
Galerija Jakopič
Gin & Juice bar
Gledališče Glej
Kavarna Bazilika
Konservatorsko središče ŠČIT
La Petit Cafe
Michel Van Mulders, izdelovalec in restavrator violin
On Thai
Pizzeria Foculus
TAM-TAMova ulična galerija
UniCasting
Zavod za varstvo kulturne dediščine

Glej, s podporo

image.jpg