rezidenta / Tin Grabnar, Hana Vodeb

»Zdaj smo pa stari…«

Premiera

01. december 2018 /Gledališče Glej /

premiera / razprodano


Galerija

starci-2748.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
ALL Starci-2904.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
ALL Starci-2843.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
ALL Starci-2589.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2845.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2813.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2858.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2824.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2565.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej
starci-2730.jpg
© Ivian Kan Mujezinović/Gledališče Glej

O predstavi

Hiranje, osamljenost, bolezen, smrt. Občutek, da nam življenje polzi iz rok, in da gre svet mimo brez nas. In da je vse, kar nam je ostalo, le še spomin.

Živimo v družbi, ki se s staranjem sooča preko institucionalizacije, s predsodki in izolacijo. Kjer je medgeneracijsko sodelovanje pogosto le floskula. In kjer moramo govoriti le o o tem, da je starost lepa, pri čemer mora ostati strah pred minljivostjo globoko potlačen v vsakem posamezniku. 

Režiserja Tin Grabnar in Hana Vodeb v svoji drugi premieri Starci v sklopu Glejevega rezidenčnega programa in v koprodukciji z AGRFT staranje postavita v središče svojega gledališkega premisleka. Več kot dve leti sta s starostniki iz različnih sfer življenja, ki pred tem večinoma niso imeli stika z gledališčem, gradila skupnost, ki se preko razkrivanja spominov s poetično interpretacijo starosti sooča z družbenimi predsodki do Starcev.  

Na odru se spomini tako prepletajo s pozabo, poetično s političnim, interpretacija z izkušnjo, magija z realnostjo. Izginule zgodbe in ljudje postanejo resnični, strahovi se razblinjajo v prazen nič. Oder postaja polje mogočega. Medtem ko nas družba sili v individualizacijo, se Starci s svetom in seboj soočajo skupaj. In ne pristajajo na to, da zanje tu ni več prostora.  

Kolofon

Rezidenta: Hana Vodeb, Tin Grabnar
Dramaturgija: Brina Klampfer, Alja Lobnik (Starci 1.1), Nina Šorak (Starci 1.1)
Scenografija: Nina Rojc
Kostumografija: Sara Smrajc Žnidarčič (Starci 1.2)
Oblikovanje luči: Grega Mohorčič, Tin Grabnar

Starci, avtorji besedil:
Irena Butoln
Jožica Hribar
Majda Lekše
Stanka Škodič
Vanja Matijevec
Vesna Škreblin
Jože Drabik (Starci 1.2)
Božidar Škof (Starci 1.1)

Gostje:
Iris Bošnjak, Lana Fantur Mijić, Taj Muhamedagic, Christopher Dornik, Jaša Gončin, Nika Flisar, Apolonija Zakrajšek, Sven Bec, Mala Verbič Šalamon, Klara Prem Cerar, Alina Boehm Paškulin, Zala Renčelj, Jan Luštek, Zoja Jovanović, Lucija Olja Bulc, Sara Knez, Franja Razinger, Lucija Križanec, Lana Fantur Mijić, Ana Oksana Čehulić, Zoja Stojanovič, Filip Perpar, Nina Pešec, Manica Valant Karat, Aja Piškur, Mila Trobec, Iman Bašić Plut, Frida Bratuš, Gustav Bratuš, Zoja Banovec Mihelič, Maja Pezdir Ivanc, Sofia Kaia Butara, Mia Klemenčič, Lana Pavlina Podržaj, Oriana Jankovec Anglei, Živa Grošelj.        

Mentorji:
prof. mag. Tomislav Janežič
doc. Janez Janša
prof. mag. Jasna Vastl
red. prof. Janja Korun
asist. mag. Tina Kolenik

Fotografija: Željko Stevanić, Barbara Poček, Hana Vodeb

Izvršna producentka: Barbara Poček
Produkcija: Gledališče Glej
Koprodukcija: Akademija za gledališče, radio, film in televizijo, Univerza v Ljubljani

Zahvale:
Adriana (Mesec Maj)
Tanja Roženberger (Slovenski etnografski muzej)
G.Krapež (Strupijeva hiša Celje)
Tadej Kozovinc Tedi (lokal Cuba Libre Celje)
Poročne pravljice Celje
Robert Hostnik (ZPO Celje)
Janko Požežnik (Gasilska postaja Dečkova ul. Celje)
Fotokopirnica Tomi Celje
Zlata jama Celje
Albin Mrak (Društvo Trebuša)
Domačija pri Lenart, Dolina 17
Aleš Zorec
Maja Antončič
Mohor Hudej
Nuša Ofentavšek
družina Matijevec
Legat Dent
Družina Matijevec Jerman
Maja Bjelica
Združenje Muzofil
Alpeks
Vanessa Benak Cvijanović z Maksom
Kostja Matijevec Jerman
Katarina Legat Blomstedt
Vanja Slapar in Dramska Šola Satirikon
Ana Duša
Toby Kuhn
Ana Krajnc
Marta Gregorčič
Mala Kline

Video

© Hana Vodeb / Gledališče Glej

Povezave

Spletna stran projekta.

Kaj je Glejev rezidentski program?

MMC RTV Slovenija: Starci 1.2. – predstava o teži soočanja z življenjem, ki naglo polzi iz rok

RTVSLO, oddaja Na Kratko: Starizem

Val202: Kulturnice (od 4'50 dalje)-intervju z ustvarjalkami in ustvarjalci

Val 202: Vse potopljene ladje so rešene (oddaja o predstavi Starci)

STA: Tin Grabnar in Hana Vodeb za STA: Starci so poetična odrska interpretacija o profesionalcih življenja

STA: V Gledališču Glej premiera predstave o staranju z družbenega in intimnega vidika

STA krog: "Z vključitvijo v igralsko skupino sem dobila cilj"

Večer: V Gledališču Glej premiera predstave o staranju in minevanju

Dnevnik: Starci 1.2 v Gledališču Glej: Razbila sem računalnik!

SiGledal-Portal slovenskega gledališča: V Gledališču Glej premiera predstave o staranju z družbenega in intimnega vidika

SiGledal-Portal slovenskega gledališča: Tin Grabnar in Hana Vodeb: Starci so poetična odrska interpretacija o profesionalcih življenja (intervju)

Svet24: Niso profesionalni igralci, so profesionalci življenja

Revija Zarja: Cirkus za Starce

Portal Seniorji: V Gledališču Glej premiera predstave o staranju in minevanju

Portal Seniorji: [IZ PREDSTAVE STARCI] "Sama sem svoj gospodar"

Portal Seniorji: Staranje je proces, v katerem se nahajamo vsi

Portal Seniorji: Opustiti je treba stereotipe o starejših

Portal Seniorji: Pogovori s Starci: Najbolj problematičen je odnos družbe do starejših

Vzajemnost: Ne počutim se stare!

Arhiv projekta

O prvi premieri

Prva premiera projekta Glejevih letošnjih rezidentov Tina Grabnarja in Hane Vodeb.

Avtorja se srečujeta s starostniki najrazličnejših ozadij. Z odpiranjem spominov, pripovedovanjem zgodb in povezovanjem ter s pomočjo filmskih posnetkov in s postopki dokumentarnega gledališča nastaja skupnost Starcev. Srečujejo se z izzivi modularno zastavljenih uprizoritvenih dogodkov, ki so vedno drugačni. V ospredju so odnos do staranja in starosti, spominjanje in edinstvenost osebnih zgodb.

Vabilo k sodelovanju

Gledališče Glej vabi k sodelovanju pri projektu Starci posameznike in posameznice, starejše od 60 let iz Ljubljane in okolice.

Vabimo vas, da se nam pridružite k potovanju skozi spomine, k ustvarjanju filmskih zgodb in druženju.

Zanimajo nas vaše zgodbe!

V sodelovanju z umetniško ekipo bomo na film ujeli enega od vaših spominov ali občutij. Skupaj bomo posneli kratek film, navdihnjen z vašo pripovedjo. Pri tem nam bo pomembna medsebojna izmenjava, spoštovanje, druženje, pogovor in skupno delo.

Projekt bo potekal od marca in vse čez poletje, nato pa bomo jeseni filmske zgodbe zvrstili v neke vrste gledališko predstavo, kjer vas bomo povabili k predstavitvi vaše filmske epizode. Predvidoma bo predstava ponovitve in gostovanja doživela tudi v letu 2019.

Umetniška ekipa Gledališča Glej se bo najprej posvetila filmskemu ustvarjanju na nivoju posameznika, nato pa bomo ustvarjali kot kolektiv. V poletnih dneh bomo skupaj preživljali čas in preizkušali različne tehnike druženja in deljenja zgodb, od telovadbe do zabave, od deljenja spominov do petja, plesa… Vse ni vnaprej določeno, saj se želimo prilagajati tudi vašim željam in zmožnostim.

K sodelovanju se prijavite tako, da se nam z imenom, naslovom in kontaktno številko javite na Glej, Gregorčičeva 3, 1000 Ljubljana, info@glej.si ali 041/612-347.

Nato vas bomo povabili na pogovor, kjer se bomo dogovorili o vseh ostalih podrobnostih. Predhodne izkušnje s filmom ali gledališčem niso potrebne.

O projektu

Avtorja projekta Starci, Tin Grabnar in Hana Vodeb, sta se odločila svoje rezidenčno leto v Gledališču Glej posvetiti zgodbam vsakdanjih ljudi v prepričanju, da se pod površjem vsakdana skriva tisoče dramatičnih, iskrenih in relevantnih spominov, pripetljajev in izpovedi.

Z avtorsko ekipo se bosta posvetila preslišani generaciji, ki je danes vse bolj odrinjena na rob. Skozi vse leto bodo spoznavali starostnike iz resničnega življenjskega okolja. Prisluhnili bodo njihovim zgodbam in se metaforično sprehajali skozi široke arhive njihovih že skoraj pozabljenih spominov. Med starostniki je skrito bogato izročilo, ki mu danes nihče nima več časa prisluhniti. V času vsesplošnega poveličevanja mladosti si bomo na odrskih deskah vzeli čas in prisluhnili najstarejšim.

Vsak izmed nas se nahaja v procesu staranja. Iz trenutka v trenutek smo vse bližje zgubani koži, sivim lasem, ukrivljeni drži in tresočim se rokam. Mogoče nas ravno zato misel na starost straši. Straši nas misel, da bomo nekoč spremljali počasno usihanje svojega telesa. Avtorska ekipa bo s sodelujočimi starostniki spregovorila o procesu staranja in njihovem intimnem doživljanju tretjega življenjskega obdobja. Je res, da v naši družbi vlada odklonilen odnos do starosti? Smo okuženi s starizmom? Mogoče pa nas straši misel na trenutek, ko se bomo pred koncem svojega življenja ozrli nazaj in se vprašali: Kako smo živeli? Kaj bomo odnesli s seboj v grob? Ali še bolje… Kaj bomo pustili za seboj?

Sodelujoče bodo povabili, da izberejo enega izmed svojih spominov in ga nato skupaj poustvarili posebej za filmsko platno. Starostniki bodo tako dobili priložnost, da postanejo režiserji, scenaristi, snemalci in nastopajoči pri poustvarjanju lastnega spomina. Potovali bodo na lokacije, kjer so se njihovi spomini resnično zgodili. Iskali ljudi, ki jih že zdavnaj ni več. Ustvarili bodo prostore, ki so danes v ruševinah in tam odigrali že davno minule zgodbe. Na ta način bodo lahko vsaj za majhen trenutek ujeli kratkotrajnost spomina. S postopki dokumentarnega gledališča bodo na oder pripeljali krhkost osebnih zgodb, razprli varljivost možganskih celic in se soočili z minljivostjo življenja.

Nastale kratke filmske epizode bodo postale osrednji del predstave z naslovom Starci. Sodelujoči starostniki, ki bodo delili in v končni fazi tudi posneli svoje spomine, bodo imeli priložnost predstaviti in v živo opisati ozadje svojih življenjskih zgodb. Tako se bosta filmski in gledališki format spojila v kompleksno celoto, ter se medsebojno prepletala in dopolnjevala. Filmsko mišljenje bo prehajalo v gledališko in obratno. Vsekakor pa bo gledališki projekt na odru zaživel v nekonvencionalnem formatu, saj se sodelujoči ne bodo ukvarjali s klasičnimi postopki gledališke igre, temveč bodo na odru prisotni v vsej svoji resnično življenjski kvaliteti. Pri tem se vse zadrege, okornosti in napake, ki bi v klasičnem gledališču delovale kot pomanjkljivosti, spremenijo v čar neposredne, skorajda dokumentarno-realne prisotnosti nastopajočih.

V duhu dokumentarnega gledališča, ki realnost spaja z odrsko fikcijo, je avtorska ekipa rezidenčnega projekta v preteklem letu opravila obširno raziskavo na področju domov za ostarele. Skozi vse leto so v različnih slovenskih regijah organizirali pripovedovalske delavnice za starostnike. Skupaj s sodelujočimi so razmišljali o procesu staranja, stigmatizaciji, pomembnosti medsebojnega dialoga in že zdavnaj pozabljenih ustnih izročilih. Razpirali so lastne spomine in razglabljali o varljivosti naših misli. Rezultati so skupaj z dokumentarnimi fotografijami, ki so jih posneli kar sodelujoči sami, shranjeni na spletni strani gledališča Glej.

Gledališki oder je eno izmed zadnjih zatočišč, kjer se lahko vrtoglavi ritem našega vsakdanjika vsaj za trenutek umiri. Ponuja nam neprecenljivo priložnost, da spregovorimo o sicer zamolčanih temah. Tokrat bomo prisluhnili preslišani generaciji starostnikov.