študentska avtorska predstava

Premiera

11. junij 2021 /Skladovnica, Beethovnova ulica 5 /

v okviru festivala ŠtudenTeater 6.0 / premiera


Galerija

IMG_5721.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_2623.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5729.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5727.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5594.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5481.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5467.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5472.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5484.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5485.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5487.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5491.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5495.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5501.jpeg
© Gledališče Glej
IMG_5502.jpeg
© Gledališče Glej

O predstavi

“Ja in ker sem mel tebe rad zdej ne morem met več rad nobenga drucga!” “Bit srečen al pa nesrečen - to je samo stvar interpretacije.” 

“A veš kaj si ti? J*ebena droga!” 

“Pa kaj bi ti rada? Svobodo? To stane velik več k tvoje j*bene droge.” 

Mi otroci so Lars, Feliks in Loti. Trije odraščajoči posamezniki, katerih skupna točka je odnos s Heroinom. 

Njihove zgodbe ponujajo možnost vpogleda v to, kakšni so vzroki po težnji k tako grenkemu umiku od realnosti, kaj se dogaja s človeško psiho in svetom okoli njih, ko realnost postane nedostopna, ali je grajenje odnosov v življenju odvisnika sploh mogoče ter ali se odvisnosti da kdaj dokončno ubežati. 

Inspiracijo za nastanek besedila smo črpali iz zgodb danes živečih ljudi.Ko smo se študijsko lotili nastajanja predstave nas je v sklopu pogovora z bivšimi Heroinskimi odvisniki zanimalo predvsem, kaj želijo, da sporočimo širši javnosti, kako želijo, da jih predstavimo in s tem ljudem ponudimo drugačen vpogled v družbeno še vedno izločene posameznike v boju s to zahrbtno odvisnostjo. “Želimo si, da bi nas okolica obravnavala kot normalne ljudi. Radi bi, da ljudje razumejo, da naša situacija izhaja iz čiste človeške ranljivosti. Z odvisnostjo se bori ogromno ljudi, za veliko večino niti ne vemo. Normalni smo, samo življenjske situacije so nas pripeljale do točke, ko je bil pogovor preprosto premalo.” 

Skozi predstavo spremljamo razvoj in razpad odnosov in dobimo vpogled v psiho posameznika. Kot že mnogokrat pa se izkaže, da je težnja po pobegu v svet drog, predvsem med mladimi, povezana z nestabilnim družinskim okoljem, pomanjkanjem ljubezni in nerazrešenimi medsebojnimi odnosi. 

Kolofon

Igrajo: Peter Podgoršek, Matic Žust Šprah, Maks Mihajlović, Tia Lončar 

Režija: Katja Štefanič 

Scenarij in dramaturgija: Tia Lončar 

Mentor: Luka Marcen 

Izvršna producentka: Inga Remeta 

Produkcija: Gledališče Glej

Več o ŠtudenTeatru

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Po uvodnih delavnicah pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov so gledališke skupine glede na svoje zanimanje (sodobni ples, avtorsko gledališče, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko. Predstave si lahko ogledate v sklopu festivala ŠtudenTeater 6.0. 

Več o ŠtudenTeatru