avtorska študentska predstava

Galerija

IMG_7691 (1).jpg
© Gledališče Glej
glave 2-2.jpg
© Gledališče Glej

O predstavi

Na začetku je bil nič. In iz niča je nastala temà. In iz teme je nastala svetloba. In iz vsega je nastala senca. In vsi so videli, da je bilo dobro. In živa bitja so mrgolela po vodah in bilo je dobro in ljubila so se in bilo je dobro in sovražila so se in bilo je dobro in prišel je človek in ...

Serafim je bitje neugasljive luči. Je bitje čiste svetlobe. Je bitje, ki sveti in hkrati razsvetljuje druge. Ampak vsaka luč nujno ustvarja senco. In v senci – v senci je vedno človek. Zato je logično, da je nastala predstava s sencami in o sencah. Sence, ki izkrivljajo pogled in so samo popačena slika predmeta. Sence, ki prikazujejo zapleteno dvojno naravo vsake ideje, ki preizprašujejo odnos med predmetom in njegovo drugo podobo. Ter sence, ki v vsej svoji mračnosti ostrijo pogled in prikažejo pravo bistvo. Tako na koncu ne vemo več, katera slika je pravilna – ta, ki je pred nami osvetljena na odru ali ta, ki s senco izrisuje svojo zgodbo na platnu.

 

Kolofon

Igra in animacija: Eva Bevec, Jera Dacar, Vesna Markič, Evita Mežnar, Delajda Didi Solin, Pija Svetec

Koncept in režija: Skupina

Izdelava lutk in scenografije: Skupina

Izbor glasbe: Skupina

Mentorja: Irena Rajh in Anže Virant

Več o ŠtudenTeatru 

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Po uvodnih delavnicah pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov so gledališke skupine glede na svoje zanimanje (sodobni ples, avtorsko gledališče, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko. Predstave si lahko ogledate v sklopu festivala ŠtudenTeater 6.0. 

Več o programu ŠtudenTeater.