platforma za sodobne uprizoritvene prakse

TRIGGER 21_BLU_1920x1080_OK3.jpg

NOVICE

TRIGGER 2021: Delavnica Kariera umetnika - doma in na tujem

Gledališče Glej v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru platforme TRIGGER vabi na praktično delavnico Kariera umetnika - doma in na tujem. Mentorira jo priznana menedžerka v kulturi Anikó Rácz iz Budimpešte. Delavnica bo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom potekala od 15. do 17. novembra v Ljubljani. Več informacij spodaj, prijave pa na tej povezavi.  

O delavnici

Delavnica je sestavljena iz treh modulov. Ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti bo ponudila priložnost, da o svojih karierah razmišljajo dolgoročno in onkraj posameznih projektov. Če nam je to všeč ali ne, dandanes delati “zgolj” odlično umetnost pogosto ni več dovolj - da uspešno deluješ kot umetnica ali umetnik ter razvijaš projekte, od tebe zahteva, da razviješ številne veščine in vloge izven vadbenih prostorov.  

Na delavnici boste najprej dobili priložnost, da reflektirate, kje ste trenutno, in kaj bi lahko bila naslednja razvojna točka vašega umetniškega razvoja. 

Drugi modul se bo vrtel okoli vprašanja partnerstev in sodelovanj. Kako delamo skupaj? Kaj so lepote in težave vseh teh partnerstev? Glede česa moramo biti previdni in kako lahko naša sodelovanja ojačajo naše razvojne perspektive?

Tretji dan bo posvečen demistifikaciji mednarodnih procesov in mreženja. Pregledali bomo obstoječa sodelovanja in razmišljali, kateri so lahko naši naslednji koraki. Razmišljali bomo tudi o okolju in smernicah na mednarodnem uprizoritvenem polju, da lahko bolje razumemo naše potencialne vstopne točke v internacionalizacijo.  

Srečanje bo potekalo v obliki skupinske delavnice, pri čemer bomo vaše izkušnje uporabili kot študijske primere. Čeprav bo šlo za kolektivno delo, je cilj delavnice, da vsak izmed sodelujočih pridobi praktična orodja, trike in seznam naslednjih korakov v kariernem razvoju.

O mentorici

Anikó Rácz je menedžerka v kulturi, coach in poslovna trenerka, ki živi in dela v Budimpešti na Madžarskem. Trenutno je vodja mednarodnih odnosov in strateškega razvoja v SÍN Arts Centre, produkcijski hiši za podporo in razvoj neodvisnih sodobnih plesalk in plesalcev. Anikó je tudi programerka in producentka prizorišča za gledališče in ples na Festivalu Sziget, drugem največjem kulturnem festivalu v Evropi. 

Med leti 2014 in 2020 je vodila tri edicije bienalne madžarske platforme za uprizoritveno umetnost dunaPart. Med letoma 2019 in 2021 je kot Reshaper sodelovala v mednarodnem raziskovalnem projektu Reshape. Od leta 2017 je članica svetovalnega odbora mreže IETM.

Znana je po svoji aktivni vlogi v strateškem premišljevanju dinamik in tranzicij uprizoritvenega polja tako na Madžarskem, kot v tujini. Njene menedžerske aktivnosti so podprte z njeno prakso priznanega coacha, poslovne trenerke in ekipne facilitatorke. Usposablja različne umetnike pri razvoju njihove karierne dinamike, svetuje pa tudi umetniškim kolektivom pri organizacijskem razvoju, facilitaciji boljših sodelovanj in produkcijskem menedžmentu. Redno vodi delavnice produkcijskega vodenja, sodelovanja in mednarodnih odnosov na Madžarskem in drugod. 

Njen osrednji fokus so delikatni in nenehno spreminjajoči se odnosi med umetnikom in producentom/menedžerjem ter podpora kolektivom pri skupnostnem delu in razvoju trajnostnih projektov in partnerstev. 

Termin in prijava

Delavnica poteka od 15. do 17. novembra, vsak dan med 13. in 17. uro v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17) Ljubljani.

Prijavite se lahko na tej povezavi. Delavnica je brezplačna. Po prijavi vam bo mentorica poslala še krajši vsebinski vprašalnik, ki ji bo pomagal, da delavnico karseda prilagodi vašim potrebam. Delavnica poteka v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.  

Več informacij: info@glej.si

Platforma TRIGGER je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Za udeležbo na delavnici velja pogoj PCT.

TRIGGER 2021: Napovedujemo showcase program navdihujočih performansov neodvisne uprizoritvene umetnosti  

Navkljub negotovosti, ki pod vprašaj postavlja sedanjost in prihodnost uprizoritvene umetnosti, je sedaj bolj kot kadarkoli prej pomembno, da iščemo poti drug do drugega in skupaj premišljujemo prihodnost umetnosti, ki jo imamo radi in v katero verjamemo. 

Program letošnje, že tretje edicije platforme za internacionalizacijo sodobnih performativnih umetnosti TRIGGER 2021 se bo odvil med 29. majem in 2. junijem v Mariboru in Ljubljani. Osredotočili se bomo na prihodnost internacionalizacije v času zdravstvene, družbene in ekološke krize. V času, ko vsi iščemo nove oblike skupnega, bomo več desetim mednarodnim programerjem iz vse Evrope ponudili možnost, da spoznajo drzne uprizoritve, navdihujoče performerje, izzivalne delavnice in začnejo zanimive pogovore z umetniki in producenti neodvisne performativne umetnosti v Sloveniji. TRIGGER tako predstavlja odskočno desko za mednarodna gostovanja tukajšnjih umetnic in umetnikov. Veselimo se, da ga bomo lahko izvedli v živo.   

Naj bo TRIGGER sprožilec nečesa dobrega. 

Sobota, 29. maj 2021; Maribor

DECENTRALIZACIJA UMETNOSTI: TRIGGER konferenca v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Festivalom Prestopi 2021 

konferenca je tudi del programa Odri brez meja
Maribor, @Lutkovno gledališče Maribor
Zaradi epidemioloških omejitev števila mest v publiki je za spremljanje konference obvezna predhodna rezervacija na rezervacije@glej.si

Vse bolj postaja jasno, da v prihodnosti ne bomo mogli več hitro potovati med posameznimi mednarodnimi festivali, poslovnimi srečanji in predstavami, saj to ne bo ne mogoče, ne trajnostno. Zato iščemo načine oblikovanja dolgoročnega sodelovanja tako na lokalnem kot mednarodnem nivoju. Izhajajoč iz post-jugoslovanske tradicije široko razpredenih kulturnih domov kot središč lokalnih skupnosti, bomo na enem mestu združili lokalne in mednarodne predstavnike festivalov, rezidenčnih hiš in kulturnih centrov, ki delujejo izven velikih urbanih centrov moči. 

Na dogodku želimo preizprašati, kako lahko ustvarjamo decentralizirano in trajnostno umetniško skupnost, se ukvarjati s programiranjem, ki odraža logiko mnogoterih centrov in izmenjati mnenja ter izkušnje, kaj pomeni delovati izven političnih, finančnih in hiperprodukcijskih centrov moči ter iskati pristne in dolgoročne odnose z različnimi skupnostmi in občinstvi. 

PROGRAM 

Diskurzivni program poteka v angleščini z možnostjo slovenskega prevoda. Predstave so v angleščini ali v slovenščini, opremljene z angleškimi podnapisi.  

10:00-10:45 SPOZNAJMO SE: registracija 

10:45-11:00 Lirični utrinki v mestu (lokacija: Mariborska tržnica) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

11:00-11:30 POTOPIMO SE V PRAVO VZDUŠJE: pozdravni nagovor TRIGGER ekipe: Barbara Poček, Gledališče Glej; Nika Bezeljak, Festival Prestopi; Marko Podjavoršek, Center za kreativnost  

11:30-12:00 PREPUSTIMO SE NAVDIHU: Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture (Asta Vrečko, Rastko Pečar, Blaž Babnik Romaniuk, Martina Malešič)
Projekt se predstavlja v Paviljonu Republike Slovenije na 17. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia

12:00-13:30 POVEZUJMO CENTRE: primeri dobre prakse
Na enem mestu bomo združili navdihujoče kulturne producente iz Slovenije in tujine, ki delujejo izven velikih centrov moči. Kdo so ti festivali, rezidenčne hiše in kulturni centri, ter kakšne lekcije se lahko naučimo iz njihove vztrajnosti in dela?  

Govorci:  
Kryštof Koláček: ustanovitelj in direktor, Performing Arts Festival Kutná Hora, Češka
Pierre Caussin: direktor, Forum Jacques Prévert, Carros, Francija
Pau Estrem: umetniški direktor, Danseu Festival, Španija
Lorenzo Facchinelli: Centrale Fies, Italija
Stane Tomazin: programski vodja,  FKK festival kulture Kostanjevica, Slovenija
Matjaž Farič: umetniški direktor, Festival Front@, Slovenija
Anja Bajda: vodja, Kulturni dom Cerknica, Slovenija

Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

13:30-14:00 ODMOR 

14:00-16:00 PONOVNO OSREDIŠČIMO UMETNOST: pogovor 
Razprava o izzivih dela, razmišljanja, programiranja in povezovanja umetnosti izven urbanih centrov. Osredotočili se bomo na vprašanja povezovanja skupnosti in gradnje občinstva ter raziskovali delovne modele izven centrov moči.  

Moderatorki: Tjaša Pureber, Gledališče Glej in Nika Bezeljak, Moment

17:00-18:30 Uroš Kaurin, Vito Weis: Heroj 2.0 - Predstava vseh predstav // avtorska predstava // dolžina: 90 minut // produkcija: Moment, koprodukcija: EN-KNAP Ljubljana 
Morda se vam bo zdelo, da po tem ne rabite videti ničesar drugega, a ta navdušujoča performerja, ki segata onkraj meja možnega ter njunih (in vaših) zmožnosti, vam bosta vzbudila željo po še. Še več (njiju). 

19:00-19:15 Lirični utrinki v mestu (lokacija: GT22) // pop-up opera // trajanje: 7 minut // produkcija: Bunker Ljubljana, koprodukcija: Ensemble Leporello

19:30-20:00 Odprtje Festivala Prestopi (lokacija: GT22) // odprtje murala // produkcija: Moment

Nedelja, 30. maj 2021; Ljubljana

14:00-15:00 (lokacija: Stara mestna elektrarna) SPOZNAJTE NAS: Rok Bozovičar in Pia Brezavšček, Maska Ljubljana: Delokrožja slovenske scenske umetnosti // predavanje
Nekaj malega o tem, kdo je kdo in kaj je kaj. 

16:00-16:40 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Nataša Živković: Sine // avtorska predstava // dolžina: 40 minut // produkcija: Mesto žensk, koprodukcija Bunker Ljubljana
Potovanje v globine balkanskega spolnega mita, ki bo v vas sprožil nagon po preživetju v moškem svetu. 

15:00-21:00 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Tery Žeželj, Ivana Vogrinc Vidali: Arhiv samozadostnosti // interaktivna instalacija // dolžina: 20 minut // produkcija: Bunker Ljubljana
Izlet v temačno podzemlje tistih med nami, ki smo ustvarili okoljsko krizo, tistih, ki jo čutimo, in tistih, katerih svet se približuje koncu. 

17:00-19:00 (lokacija: Gledališče Glej) Leja Jurišić, Miklavž Komelj: Ni mogoče čakati zaman // avtorski projekt // dolžina: 120 minut // produkcija: Gledališče Glej, Pekinpah in Leja Jurišić
Ko se čas ustavi, se začne čakanje. Ko trenutek pride, smo že njegovi gospodarji. 

19:00-19:40 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Nataša Živković: Sine // avtorska predstava // dolžina: 40 minut // produkcija: Mesto žensk, koprodukcija Bunker Ljubljana
Potovanje v globine balkanskega spolnega mita, ki bo v vas sprožil nagon po preživetju v moškem svetu.  

22:00-23:00 (lokacija: ŠD Tabor) Primož Bezjak, Branko Jordan, Katarina Stegnar. Beton Ltd.: Ich kann nicht anders // avtorska predstava // dolžina: 60 minut // produkcija: Bunker Ljubljana
V svetu lažne resnice se sprašujemo, ali vam performer sploh še lahko karkoli pove in pri tem ostane...zvest resnici?

Ponedeljek, 31. maj 2021; Ljubljana

11:00-11:30 (lokacija: Španski borci) Simona Semenič: Lepa kot slika // avtorska predstava // dolžina: 30 minut // produkcija: Mesto žensk, KD Integrali in Španski borci
360 stopinj feminističnega pogleda na koncept lepote.  

17:00-19:00 (lokacija: Nova pošta) Vito Weis: Slaba družba // avtorska predstava // dolžina: 90 minut // produkcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana), Moment
Slaba družba je čisti odlitek duha časa, ki krvavo potrebuje gledalce. 

17:00-17:45 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Milica Ilić: RESHAPE the arts // predstavitev projekta v pogovoru s Tejo Reba // dolžina: 45 minut // produkcija: Bunker Ljubljana 

18:00-19:30 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Martin Schick (blueFACTORY) in Petr Dlouhý (Cross Attic). RESHAPE the arts: kolektivno branje tarot kart // delavnica // dolžina: 90 minut

20:00-22:00 (lokacija: Nova pošta) Vito Weis: Slaba družba // avtorska predstava // dolžina: 90 minut // produkcija: Nova pošta (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana), Moment
Slaba družba je čisti odlitek duha časa, ki krvavo potrebuje gledalce.

Torek, 1. junij 2021; Ljubljana 

10:00-14:00 (lokacija: Gledališče Glej) Martin Schick (blueFACTORY) in Petr Dlouhý (Cross Attic). RESHAPE  the arts: individualno branje tarot kart // delavnica // dolžina: 45 minut  

14:00-15:30 (lokacija: Gledališče Glej) Neja Tomšič: Opijske ladje // vizualni esej s čajno ceremonijo // dolžina: 90 minut // produkcija: Neja Tomšič in Gledališče Glej, koprodukcija: MoTa
Intrigantna pripoved o tihotapcih, kolonializmu in rojstvu kapitalizma na krovu opijskih ladij.
Izkušnja, po kateri skodelica čaja nikoli več ne bo enaka. 

14:00-14:30 (lokacija: Španski borci) Simona Semenič: Lepa kot slika // avtorska predstava // dolžina: 30 minut // produkcija: Mesto žensk, KD Integrali in Španski borci
360 stopinj feminističnega pogleda na koncept lepote. 

17:00-18:00 (lokacija: Gledališče Glej) En drag ansambel (EDA): Rok Kravanja, Daniel Petković, Urban Belina, Ajda Tomazin: Jubilej // avtorska predstava // dolžina: 50 minut // produkcija: Gledališče Glej in Moment v sodelovanju z Zavodom Odprti predali
Ne glede na to, kako zelo se trudijo, nekaterih grehov države ne bodo mogli nikoli sprati. Drzna avantura v rojstvo nacije skozi oči dveh drag performerjev.  

19:00-20:30 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Uroš Kaurin, Vito Weis: Heroj 3.0 - Več kot besede // avtorska predstava // dolžina: 80 minut // produkcija: Moment, koprodukcija PTL, II. gimnazija Maribor, Bunker Ljubljana, Desirée Central Station
Zanju noben konflikt ni dovolj majhen, da bi ga spregledala. In včasih besede enostavno niso dovolj. 

18:00-21:30 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Tery Žeželj, Ivana Vogrinc Vidali: Arhiv samozadostnosti // interaktivna instalacija // dolžina: 20 minut // produkcija: Bunker Ljubljana
Izlet v temačno podzemlje tistih med nami, ki smo ustvarili okoljsko krizo, tistih, ki jo čutimo, in tistih, katerih svet se približuje koncu. 

Sreda, 2. junij 2021; Ljubljana

12:00-13:30 (lokacija: Gledališče Glej) Neja Tomšič: Opijske ladje // vizualni esej s čajno ceremonijo // dolžina: 90 minut // produkcija: Neja Tomšič in Gledališče Glej, koprodukcija: MoTa
Intrigantna pripoved o tihotapcih, kolonializmu in rojstvu kapitalizma na krovu opijskih ladij.
Izkušnja, po kateri skodelica čaja nikoli več ne bo enaka. 

18:00-19:00 (lokacija: Gledališče Glej) En drag ansambel (EDA): Rok Kravanja, Daniel Petković, Urban Belina, Ajda Tomazin: Jubilej // avtorska predstava // dolžina: 50 minut // produkcija: Gledališče Glej in Moment v sodelovanju z Zavodom Odprti predali
Ne glede na to, kako zelo se trudijo, nekaterih grehov države ne bodo mogli nikoli sprati. Drzna avantura v rojstvo nacije skozi oči dveh drag performerjev.  

18:00-00:00 (lokacija: pred Športno dvorano Tabor) Leja Jurišić, Marko Mandić: Skupaj // avtorska predstava // dolžina: 360 minut // produkcija: Pekinpah in Via Negativa, koprodukcija: Kino Šiška
Šest ur. Dva performerja. Stotine situacij onkraj meje možnega. 

20:00-21:00 (lokacija: Stara mestna elektrarna) Primož Bezjak, Branko Jordan, Katarina Stegnar. Beton Ltd. Große Erwartungen I Velika pričakovanja // avtorska predstava // dolžina: 60 minut // produkcija: Bunker Ljubljana  
Po ekologiji, tranzicijsko – odraščanjskem izgubljanju iluzij, nemoči upora, generacijskem angstu … se tokrat lotevajo velikih pričakovanj ter prihodnosti, tistih, ki imajo vse. Za izgubiti.

TRIGGER-21_Save-the-new-date_-1920x1080_OK.jpg

Napovedujemo TRIGGER 2021: 29. maj - 2. junij 

TRIGGER je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija v partnerstvu z Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem (program Nova pošta), Mestom žensk, Pekinpahom, Bunkerjem in Masko ter v koprodukciji s Centrom za kreativnost.

Del programa razvijamo tudi v sodelovanju s Festivalom Prestopi, mrežo Reshape in agencijo ONDA - Francosko agencijo za distribucijo sodobne performativne umetnosti in njihovo serijo Parkurjev, ki francoskim programerjem omogočajo spoznavanje novih uprizoritvenih kontekstov v različnih državah. Letos se bo showcase program TRIGGER v Ljubljani in Mariboru odvil med 29. majem in 2. junijem. 

TRIGGER krepi kompetence neodvisnih producentov in umetnikov na področju internacionalizacije in mednarodnih povezav. Platforma je sestavljena iz dveh ključnih delov. Mednarodnim programerjem na showcase-u v nekaj dnevih prikažemo izbor tukajšnjih produkcij s potencialom za mednarodni trg. Hkrati prek diskurzivnega programa z domačimi in tujimi gosti preizprašujemo obstoječe in iščemo nove modele mednarodnega in lokalnega sodelovanja. Hkrati kontekstualiziramo uprizoritvene prakse in vzpostavljamo mrežo za njihovo decentralizacijo. Prek delavnic s kuratorji, producenti, agenti in specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja ter umetniških delavnic, s katerimi podpiramo nove priložnosti za mreženje med lokalnimi in mednarodnimi producenti, TRIGGER deluje tako lokalno kot regionalno. 

V partnerstvu s Centrom za kreativnost tudi v letu 2021 organiziramo obisk tujih programerjev v sklopu showcase-a, ki si bodo lahko ogledali lokalne produkcije s potencialom za preboj v tujino. S priznanimi strokovnjaki in umetniki organiziramo delavnice, mentoriranja in pogovore. Vse s ciljem, da krepimo kompetence in veščine tukajšnjih producentov ter skrbimo za mednarodno vidnost tukajšnje umetniške produkcije. 

Letos v središče našega premišljevanja TRIGGER odpira vprašanje prihodnosti mednarodnega sodelovanja in umetniške distribucije pod novimi pogoji, ki so jih prinesle zdravstvene, ekološke in socialne krize. Še posebej bomo osvetlili izzive decentralizacije - tako v nacionalnih kot mednarodnih kontekstih. 

Podrobnejši program sledi kmalu.

TRIGGER 2021 - partnerska mreža

Že drugo leto zapored smo del Partnerske mreže Centra za kreativnost s platformo za internacionalizacijo sodobne uprizoritvene umetnosti TRIGGER 2021. V mreži je 26 organizacij, ki nudimo nacionalno podporno okolje za razvoj in povezovanje kreativnega sektorja.
 
TRIGGER ustvarjamo v koprodukciji s Centrom za kreativnost in v partnerstvu z Moment Maribor, Bunker, Mesto žensk, Pekinpah ter Slovensko mladinsko gledališče in Zavod Maska (program NOVA POŠTA).
 
Več informacij o mreži.

O platformi TRIGGER 

TRIGGER je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom in Bunkerjem. Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije s potencialom za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.

Cilji platforme:

  • izboljšati konkurenčne možnosti za slovenske umetnike na mednarodnem trgu;
  • izboljšati položaj za slovenske producente s področja neodvisne uprizoritvene produkcije;
  • izboljšati možnosti distribucije neodvisne produkcije s področja uprizoritvenih umetnosti nacionalno in mednarodno;
  • skrbeti za prenos kompetenc na področjih, kjer v Sloveniji ni formalnih ali neformalnih možnosti izobraževanja in napredovanja (s področja produkcije, managementa in tehničnih podpornih poklicev);
  • vzpostavljati in vzdrževati povezave s pomembnimi evropskimi festivali in producenti;
  • promovirati slovenske umetnike in produkcije s področja uprizoritvenih umetnosti;
  • dolgoročno vplivati na raznovrstnost domače produkcije zaradi izmenjave dobrih praks in izkušenj v tujini;
  • skrbeti za večjo stabilnost domačih producentov. 

Sodelujoči producenti: 

Koprodukcija:
Center za kreativnost

Strateški razvoj:
Gledališče Glej
Moment
Bunker Ljubljana  
Pekinpah
Mesto žensk
Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana (program Nova pošta)

Povezave

TRIGGER 2021 je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2021 sofinancirajo tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. 

prenos (1).png
Logotip Ministrstva za javno upravo_invert.jpg
image.jpg