koncert

Premiera

09. oktober 2020 /Gledališče Glej /

v okviru #soteskaopen2020


Oholo_foto_by_TomažGrom.jpg

 O dogodku

Duo Zlatka Kaučiča in Tomaža Groma se je vzpostavil v začetku lanskega leta ob snemanju skupnega albuma Uho je senca očesa, čeprav glasbenika na odrih skupaj srečujemo že od sredine devetdesetih. Dobro leto nazaj sta se namreč dobila v Kaučičevi domači kuhinji v Goriških Brdih, v kateri sta v improvizaciji iznajdene komade večkrat posnela, in v vrsti glasbenih kosov s plošče se zares zasliši njihov karakter, identiteto skladbe. V njihovem zaporedju glasbenika mojstrsko prehajata med prisluškovanji tihim zvenom in divje strganimi zagoni, med flažoletnim minimalizmom, groovom in dobro staro, a tako prekrasno izpeljano svobodno improvizacijo.

V spremni besedi k albumu Luka T. Zagoričnik zapiše: ˝Vse se imenitno zlije v intenzivno, enovito zvočno entiteto stičišč in razlik, ki se razpirajo, zgoščajo in redčijo, silijo skupaj in narazen v skupnem zvočnem prostoru, v igri zvenov in njihovih raztelešenj, šumov, pulzev in ritmiziranj, ves čas premeščajoč se med njima. V tem vmesnem prostoru stičišč in razlik se zgosti vseh teh dvajset in več let srečevanj in odmikov, zgodi se glasba, ki je ne bi pričakoval kljub poznavanju obeh. V tej zgostitvi leži »tu in zdaj« njune glasbe, ki se je moral očitno nujno zgoditi šele po tolikih letih.˝

Kolofon 

Zlatko Kaučič - talna tolkala, citre, objekti
Tomaž Grom - kontrabas, elektronika

 

O dogodku 

Oholo! je večja zasedba, band, septet, v kateri so se med sabo dobro poznani glasbeniki odločili, da bodo izvajali avtorske kompozicije, ki zaradi narave posameznikov vedno zvenijo novo, drugače. Kompozicije se mestoma rahljajo v prosto improvizacijo, drugje so lahko trdne in neohlapne ter sledijo natančnim smernicam kompozicij. Zvočno se zasedbo zasliši kot različno slišane oblike jazza, ki pa se hitro zasučejo v bolj abstraktne zvoke svobodno improviziranih muzik. Njihove glasbe nikoli ne zapusti ognjena moč zapuščine free jazza, mestoma pa prihajajo v ospredje tudi bolj ritmični deli, ki nas zlahka opomnijo na obredno plesne korake, ki jih ne poznamo – ali pač. Omenjeno muziko so letos maja pri založbi Sploh zabeležili na albumu Mnogobolje.

Zasedba že pet let redno koncertira v slovenskem in sosednjem (Italija, Hrvaška) mednarodnem prostoru, njihov zadnji koncert pa se je zgodil v sklopu mednarodno prepoznavnega festivala Jazz Cerkno.

 

Kolofon 

Jazz s klicajem sestavljajo naslednji muzičisti:

Vid Drašler – bobni in tolkala

Jošt Drašler - kontrabas

Tomaž Grom - kontrabas

Andrej Boštjančič – Ruda – električna kitara

Marko Jenič - violina

Andrej Fon – tenorski saksofon

Jure Boršič – altovski saksofon