delavnica / TRIGGER 2021

»Danes delati odlično umetnost pogosto ni dovolj.« 

Galerija

ARacz.web.jpg
© osebni arhiv

Gledališče Glej v sodelovanju s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, v okviru platforme TRIGGER vabi na praktično delavnico Kariera umetnika - doma in na tujem. Mentorira jo priznana menedžerka v kulturi Anikó Rácz iz Budimpešte.   

O delavnici

Delavnica je sestavljena iz treh modulov. Ustvarjalkam in ustvarjalcem na področju neodvisnih uprizoritvenih umetnosti bo ponudila priložnost, da o svojih karierah razmišljajo dolgoročno in onkraj posameznih projektov. Če nam je to všeč ali ne, dandanes delati “zgolj” odlično umetnost pogosto ni več dovolj - da uspešno deluješ kot umetnica ali umetnik ter razvijaš projekte, od tebe zahteva, da razviješ številne veščine in vloge izven vadbenih prostorov.  

Na delavnici boste najprej dobili priložnost, da reflektirate, kje ste trenutno, in kaj bi lahko bila naslednja razvojna točka vašega umetniškega razvoja. 

Drugi modul se bo vrtel okoli vprašanja partnerstev in sodelovanj. Kako delamo skupaj? Kaj so lepote in težave vseh teh partnerstev? Glede česa moramo biti previdni in kako lahko naša sodelovanja ojačajo naše razvojne perspektive?

Tretji dan bo posvečen demistifikaciji mednarodnih procesov in mreženja. Pregledali bomo obstoječa sodelovanja in razmišljali, kateri so lahko naši naslednji koraki. Razmišljali bomo tudi o okolju in smernicah na mednarodnem uprizoritvenem polju, da lahko bolje razumemo naše potencialne vstopne točke v internacionalizacijo.  

Srečanje bo potekalo v obliki skupinske delavnice, pri čemer bomo vaše izkušnje uporabili kot študijske primere. Čeprav bo šlo za kolektivno delo, je cilj delavnice, da vsak izmed sodelujočih pridobi praktična orodja, trike in seznam naslednjih korakov v kariernem razvoju.

O mentorici

Anikó Rácz je menedžerka v kulturi, coach in poslovna trenerka, ki živi in dela v Budimpešti na Madžarskem. Trenutno je vodja mednarodnih odnosov in strateškega razvoja v SÍN Arts Centre, produkcijski hiši za podporo in razvoj neodvisnih sodobnih plesalk in plesalcev. Anikó je tudi programerka in producentka prizorišča za gledališče in ples na Festivalu Sziget, drugem največjem kulturnem festivalu v Evropi. 

Med leti 2014 in 2020 je vodila tri edicije bienalne madžarske platforme za uprizoritveno umetnost dunaPart. Med letoma 2019 in 2021 je kot Reshaper sodelovala v mednarodnem raziskovalnem projektu Reshape. Od leta 2017 je članica svetovalnega odbora mreže IETM.

Znana je po svoji aktivni vlogi v strateškem premišljevanju dinamik in tranzicij uprizoritvenega polja tako na Madžarskem, kot v tujini. Njene menedžerske aktivnosti so podprte z njeno prakso priznanega coacha, poslovne trenerke in ekipne facilitatorke. Usposablja različne umetnike pri razvoju njihove karierne dinamike, svetuje pa tudi umetniškim kolektivom pri organizacijskem razvoju, facilitaciji boljših sodelovanj in produkcijskem menedžmentu. Redno vodi delavnice produkcijskega vodenja, sodelovanja in mednarodnih odnosov na Madžarskem in drugod. 

Njen osrednji fokus so delikatni in nenehno spreminjajoči se odnosi med umetnikom in producentom/menedžerjem ter podpora kolektivom pri skupnostnem delu in razvoju trajnostnih projektov in partnerstev. 

Termin in prijava

Delavnica poteka od 15. do 17. novembra, vsak dan med 13. in 17. uro v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17) Ljubljani.

Prijavite se lahko na tej povezavi. Delavnica je brezplačna. Po prijavi vam bo mentorica poslala še krajši vsebinski vprašalnik, ki ji bo pomagal, da delavnico karseda prilagodi vašim potrebam. Delavnica poteka v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.  

Več informacij: info@glej.si

Platforma TRIGGER je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Za udeležbo na delavnici velja pogoj PCT.

TRIGGER 21_PNK_1920x1080_OK3.jpg

O platformi TRIGGER

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom in Bunkerjem. Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije s potencialom za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.

Cilji platforme:

  • izboljšati konkurenčne možnosti za slovenske umetnike na mednarodnem trgu;
  • izboljšati položaj za slovenske producente s področja neodvisne uprizoritvene produkcije;
  • izboljšati možnosti distribucije neodvisne produkcije s področja uprizoritvenih umetnosti nacionalno in mednarodno;
  • skrbeti za prenos kompetenc na področjih, kjer v Sloveniji ni formalnih ali neformalnih možnosti izobraževanja in napredovanja (s področja produkcije, managementa in tehničnih podpornih poklicev);
  • vzpostavljati in vzdrževati povezave s pomembnimi evropskimi festivali in producenti;
  • promovirati slovenske umetnike in produkcije s področja uprizoritvenih umetnosti;
  • dolgoročno vplivati na raznovrstnost domače produkcije zaradi izmenjave dobrih praks in izkušenj v tujini;
  • skrbeti za večjo stabilnost domačih producentov. 

Sodelujoči producenti: 

Koprodukcija:
Center za kreativnost

Strateški razvoj:
Gledališče Glej
Moment
Bunker 
Pekinpah
Mesto žensk
Slovensko mladinsko gledališče in Maska (program Nova pošta)

Povezave

SiGledal: Gledališče Glej organizira delavnico Kariera umetnika - doma in na tujem

TRIGGER 2021 je del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2021 sofinancirajo tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. 

prenos (1).png
Logotip Ministrstva za javno upravo_invert.jpg
image.jpg