delavnica v okviru TRIGGER 2022

TRIGGER 22_FB cover 1920x1080_DOGODEK_FIN_OK2.png

O delavnici

Delavnica je zasnovana kot povzetek serije delavnic Avanture v domišljiji za spremembe, ki jih je zasnovala Pippa Bailey. Živimo v nepredstavljivih časih nenehnih sprememb. Na delavnici bomo raziskali dinamike moči v lokalni uprizoritveni sceni, kaj se mora spremeniti, in kako bi to lahko opolnomočilo kreativni sektor v nosilca širših družbenih sprememb. Pippa v središče svoje delavnice postavlja novo osmišljanje strukturne dinamike moči ter podnebno krizo kot ključna dejavnika za kakršnokoli družbeno spremembo. 

Delavnica je hkrati osebno in poklicno raziskovanje, saj večina ljudi, ki dela v kulturnem sektorju, prehaja skozi zamegljeno mejo obeh polov dela in življenja. 

Štiriurna delavnica bo odgovarjala na naslednja vprašanja: 

Uvod in načini skupnega dela z uporabnim tujko_cem.

Na delavnici si želimo ustvariti prostor, kjer lahko prisotne_i svobodno govorijo izven omejitev svojih siceršnjih omejitev dela in poklica. Tujke_ci so lahko pri tem uporabni kot orodje, preko katerega se zastavijo drugačni parametri dialog, saj so jim morebitne tenzije in skrbi lokalnega okolja nepoznani. Vsebina delavnice bo zaznamovana z vsebino, ki jo bodo prinesle_i udeleženke_ci.   

200 let prisotnosti  – pogled v preteklost in sanje o prihodnosti kot orodje pogovora o spremembi. 

Mapiranje lokalne scene – Kje se začne in konča vpliv udeleženk_cev? 

Kdo je na delavnici, koga ni, in kdo vedno manjka? Delo v parih oziroma manjših skupinah bo omogočilo identifikacijo oseb, ki bi jim radi dali prepoznanje in jih pripeljali v pogovor. Hkrati pa bomo v tem delu delavnice naslavljali, kako se med udeleženci razporeja moč - tista pripisana in tista realna.

Lokalne karakteristike – kako se kulturno, geografsko in spiritualno opredeljujemo kot skupnost, in kaj v našem primeru pomeni moč? 

Kako se moč manifestira? Identificirali bomo specifične lokalne primere dobre prakse in konstantnih izzivov. To nadaljuje vajo iz mapiranja lokalnega konteksta, ki ga želimo deliti z neznankami_ci.  

Kako je struktiriana moč? Nariši jo. 

Osebna vaja deljenja z drugimi. Kakšne trende opažamo skupaj?  

Zunanja moč - Katere so zunanje silnice, ki povzročajo spremembe (vključno s klimatskimi)? Kako krepijo naš sistem in kako ga motijo? 

Odkrivali bomo priložnosti za spremembo. 

Če se strinjamo, da se mora sistem spremeniti, moramo definirati principe in vrednote, ki bi nas morale pri tej transformaciji voditi? Kaj je pri tovrstnih velikih procesih lahko vloga umetnic_kov in kreativnih procesov? 

Na primerih iz naših vsakdanjih življenj/delovnih okolji bomo razpravljali, kaj bi bilo v specifičnih situacijah lahko drugače, če bi v družbi veljali drugačni principi in vrednote. Pogovarjali se bomo tudi o razlogih, zakaj določeni mehanizmi soočanja z zlorabo moči niso bili mogoči.   

Kako smo tudi same_i vpete_i v obstoječe strukture moči, in kako se odzivamo na krize? Če želimo spremeniti odnose moči, moramo nujno sprejeti dejstvo, da pozicije moči lahko izgubimo tudi same_i. 

To je osebno – spremembe niso enostavne in bistveno težje, če si v procesu ne priznamo, da bodo spremembe, za katere vemo, da se morajo zgoditi, za nas lahko boleče.

Kaj konkretno lahko naredimo za spremembo? Kakšno podporo pri tem potrebujemo? 

Vadili bomo nove prihodnosti in odnose moči – kaj vse smo že poskusili, kje najdemo novo energijo in ideje?  

Delavnica je del dlje trajajoče serije razvoja izobraževalnih orodji na slovenski neodvisni uprizoritveni sceni, ki jih razvijamo skozi platformo za internacionalizacijo slovenske sodobne uprizoritvene scene TRIGGER 2022. 

O mentorici

Pippa Bailey je kreativna producentka in režiserka iz Sydneya. Bila je vodja številnih umetniških organizacij v Veliki Britaniji, med njimi The Museum Of, oh!art, The World Famous (skupina pirotehnikov) in Total Theatre Awards na Edinburgh Festival Fringe. Leta 2013 se je vrnila v Avstralijo in priključila Performing Lines kjer je do leta 2017 delala kot glavna producentka. Bila je umetniška sodelavka pri Barangaroo in glavna producentka za Sydney Festival 2019. Nato je bila režiserka in producentka ChangeFest19 – ‘21. Je članica nadzornega odbora IETM, članica upravnega odbora Theatre Network NSW in koordinatorka Culture Declares Emergency UK. Je tudi koordinatorka Kulturnih vrtov – Avstralske kulturne mreže za podnebno akcijo (z Arts Front in Climarte). 

 

Praktične informacije

Čas in kraj: 2. April 2022, 10h-14h, Gledališče Glej

Delavnica je brezplačna.

Produkcija: partnerji TRIGGER 2022 v koprodukciji s Centrom za kreativnost 

Prijave

Na delavnico se lahko prijavite na tej povezavi najkasneje do petka, 1. aprila. Za vsa morebitna dodatna vprašanja nam lahko pišete na info@glej.si. 

 

Več o platformi TRIGGER 2022

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Bunkerjem, Mestom žensk, Momentom, Pekinpahom ter Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko (program Nove pošte). Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov, s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah. Platforma združuje showcase produkcije, ki imajo potencial za mednarodni trg, serijo pogovorov, predavanj in delavnic s kuratorji različnih tujih festivalov, agenti, specialisti za distribucijo in mednarodna sodelovanja. Namen platforme je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.

Sodelujoči producenti: 

Koprodukcija:

Center za kreativnost

Strateški razvoj: Gledališče Glej, Bunker, Mesto žensk, Moment, Pekinpah, Slovensko mladinsko gledališče in Maska (program Nova pošta)

Projektni partnerji TRIGGER 2022: Delak, Emanat, Sploh

TRIGGER 2022 je del partnerske mreže Platforme Centra za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2022 sofinancirajo tudi Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor.

prenos (1).png
image.jpg