razširjena dvodnevna delavnica / Bertrand Lesca in Nasi Voutsas

Galerija

TRIGGER 23_workshop6.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop8.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop2.jpg
© Alex Brenner
TRIGGER 23_workshop7.jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9519).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9483).jpg (1)
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9450).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9496).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9503).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_DSC7574).jpg
© Alex Brenner
(c) Alex Brenner, no usage without credit, BE Fest 17 - Nasi Voutsas & Bertrand Lesca - Palmyra (_D3C9493).jpg
© Alex Brenner

V Slovenijo se znova vračata Bertrand Lesca in Nasi Voutsas, prejemnika prestižne nagrade Forced Entertainment in ljubljenca festivalskih občinstev po vsem svetu. Njun umetniški izraz je mogoče strniti v preprosto sintagmo politično je osebno in osebno je politično. Vojna v Siriji, globalna ekološka katastrofa, migracije znotraj Trdnjave Evropa. Noben konflikt ni tako velik, da ga ne bi bilo mogoče strniti v boj med dvema performerjema. Bertrand in Nasi se s humorjem lotevata razlik, ljubezni, frustracij, sovraštva in sprave. Pred nami se na odru zrcali vsa paradoksalnost političnih kriz, ki jih živimo, in sproža vprašanje, kako jih lahko premagamo. Veljata za enega najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi, ki na novo izumljata politični teater.

Po uspešni enodnevni delavnici, ki sta jo pripravila v okviru platforme TRIGGER 2021, bosta maja letos znova v Sloveniji. Tokrat bosta 12. maja najprej nastopila na festivalu Prestopi s predstavo THE END/KONEC. Več informacij o predstavi in o festivalu Prestopi.

Dva dni kasneje pa bosta v Ljubljani ponovila delavnico Politično v sobi / Politics in the Room, tokrat v razširjeni obliki. Dvodnevna delavnica bo v angleškem jeziku potekala 14. in 15. maja 2023 v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta na Mestnem trgu 17 v Ljubljani.

Veseli nas, da bomo v sklopu mednarodne platforme TRIGGER, ki jo prirejamo v partnerstvu z Momentom, Mestom žensk, Pekinpahom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Masko (s programom Nova pošta) ter Bunkerjem, Bertranda in Nasija z njuno delavnico znova gostili v Ljubljani. Tokratnjo razširjeno delavnico pripravljamo v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom.

Več o delavnici

Delavnica temelji na avtorskih pristopih predstav Palmyra in One Bertranda Lesca in Nasija Voutsasa. Bertrand in Nasi sta prejemnika nagrade Total Theatre Award in Forced Entertainement Award ter avtorja predstav EUROHOUSE, PALMYRA in ONE. S svojim delom v Veliki Britaniji sta postala znana po specifičnem pristopu k političnem gledališču.

Na praktični delavnici, ki izhaja iz njunega ustvarjalnega pristopa, bosta Bert in Nasi raziskovala ideje nesporazumov, frustracij, sovraštva in sprave ter načine, kako se te ideje manifestirajo v sodobni družbi, ter kako je oder lahko prostor umetniških in političnih pogajanj. Kako prioritiziramo preprostost, ko se soočamo s kompleksnimi vprašanji? Kako v dejstva vnašamo občutke?

Na delavnici bomo diskutirali in improvizirali ter poslušali glasno glasbo (najverjetneje ABBO). Vse z namenom spoznavanja metode, ki jo v svoje politične predstave vnašata Bertrand in Nasi. 

Cilji delavnice:

  • Kako v skupini 2-3 oseb v prostoru vzpostaviti politično situacijo.
  • Uporaba metafor: Kako nam lahko služijo pri poenostavitvah razlag.
  • Vsaka skupina bo na koncu delavnice predstavila raziskovalne rezultate.

Oris vaj:

  • Fizične vaje kot način utelešanja političnega boja in krivic.
  • Iskanje klovnov v vsaki vzpostavljeni situaciji (kdo je podrejen in kdo je v poziciji moči).
  • Vzpostavljanje kontrastov na odru in med vpletenimi osebami. Kako iz nasprotij ustvarimo konflikt v prostoru?
  • Kako znotraj vzpostavljenega konflikta aktiviramo publiko?

Prijave na delavnico

Dvodnevna delavnica bo v angleškem jeziku potekala 14. in 15. maja 2023 med 10:00 in 14:00 v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta na Mestnem trgu 17 v Ljubljani. 

Prijave so obvezne in jih pobiramo preko spletnega obrazca do zapolnitve mest najkasneje do 7. maja 2023. Ko izpolnite prijavnico, vam pošljemo predračun in vaša prijava je zaključena po plačani kotizaciji. Več informacij: info@glej.si.

Kotizacija za delavnico znaša 40 evrov. Število mest je omejeno. Prijave zbiramo do zapolnitve mest.

Več o mentorjih 

Bertrand Lesca in Nasi Voutsas (Francija / Velika Britanija) sta najbolj prepoznavna po trilogiji, ki v zadnjih letih naslavlja vprašanje globalnih konfliktov: EUROHOUSE (2016), PALMYRA (2017) in ONE (2019). Trilogija se ukvarja s kompleksnimi družbenimi vprašanji, kot so denimo odnos periferije (konkretno Grčije) in Evropske unije, vojne v Siriji in vzpon ekstremne desnice, pri čemer so teme vedno predstavljene v dostopni in neposredni formi. Njuna najnovejša predstava THE END je plesni uvid v razpad delovnega odnosa v luči globalne klimatske katastrofe.

Na svetovnih odrih sta se proslavila kto ustvarjalca originalnega političnega gledališča. Njuno delo je začelo nastajati v dobi zategovanja pasu - ekonomskega in ustvarjalnega, kar se zrcali tako v načinu dela kot njunem umetniškem izrazu. Gibljeta se med živo umetnostjo in teatrom. Prek humorja in njune odrske dinamike občinstvo in sebe postavljata pred izziv preizpraševanja aktivne vloge opazovalca globalnih konfliktov. Delujeta po principih agresivne preprostosti, močnega smisla za humor in igro, s ciljem, da premikata meje in hodita po robu, raziskujeta, navdušujeta in podpihujeta, nikoli nista dolgočasna brez potrebnega vznemirjenja in nikoli vznemirljiva zavoljo vznemirljivosti same.    

Pod okriljem produkcijske hiše Farnham Maltings in v sodelovanju z MAYK sta prepotovala večino Evrope, Amerik in Avstralije. 

Povezave

Essential Drama: Bert and Nasi

TRIGGER 23 logo pasica FINAL BW - ČRNA.jpg

Razširjena dvodnevna delavnica poteka v sklopu izbraževalnega programa TRIGGER 2023.

Delavnica bo potekala 14. in 15. maja med 10:00 in 14:00 v prostorih Slovenskega gledališkega inštituta na Mestnem trgu 17 v Ljubljani. Prijave zbiramo tu

Arhiv

Enodnevna delavnica Politics in the Room je potekala 6. septembra v sklopu TRIGGER 2021.

TRIGGER 2021 je bil del partnerske mreže Platforme Center za kreativnost. Projekt Center za kreativnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

prenos 3invert.png

Platformo TRIGGER 2021 so sofinancirali tudi Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana. 

prenos (1).png
Logotip Ministrstva za javno upravo_invert.jpg
image.jpg