Odprti poziv: Boundary Crossing 2024

Prijave do 15.08.2024

Glej, ponovno odpiramo poziv za ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti! Če zastrižete z ušesi ob besedah “interdisciplinarni pristopi v uprizoritvenih umetnostih” in “mednarodna sodelovanja”,se prijavite na letošnje izobraževanje Boundary Crossing: štiritedenski kreativni laboratorij z mentorsko podporo v partnerstvu z dvema gledališkima akademijama HKU Utrecht in Kadir Has University Istanbul. Prijave sprejemamo do 15. avgusta 2024 na tej povezavi. Izbrane_i kandidatke_i bodo o rezultatih obveščene_i najkasneje do 10. septembra 2024. 

 

Kaj je program Boundary Crossing?

 Boundary Crossing –prečenje meja – bo v letu 2024 potekal četrič in bo letos posvečen konceptu umetniške raziskave. Okvirna tema raziskave bo določena vnaprej z upoštevanjem presečišč in zanimanj udeležencev.

Med procesom boste sodelovali z mednarodnimi mentorji_icami in udeleženci_kami, ki prinašajo različne družbene, kulturne in umetniške kontekste v proces. Spoznavali_e boste različne poglede in metodologije k raziskovalnemu procesu (kontekstualno raziskavo, delo s ciljnimi skupinami ali teritoriji). 

Program presega tako geografske kot gledališke meje, prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S tem laboratorijem želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj lastne gledališke prakse, skozi delovanja v mednarodnem kontekstu. Vse_i sodelujoče_i se bodo učile_i razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.

Kje poteka program?

Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta.

V Sloveniji bomo med prijavljenimi za udeležbo izbrali tri udeležence_ke, ki bodo na izbrani temi delale skupaj kot začasni kolektiv. Hkrati pa bodo povezane_i tudi z udeleženci_kami obeh drugih držav preko spletnih srečanj v obliki predavanj, predstavitev in sprotnih preverjanj konceptov in poteka raziskave. 

Proces vklučuje tri dnevno evalvacijsko srečanje z vsemi udeleženci v Istanbulu  in se zaključi z javno predstavitvijo v Gledališču Glej.

Kaj vključuje program?

 • Predavanja na temo metod in načinov umetniške raziskave
 • Spletna interaktivna srečanja med udeleženci_kami (kjer se primerja potek in proces ter izmenjuje možne formate)
 • Tedenski laboratorij za lokalne udeleženke_ce (skupno delo v prostoru)
 • Strokovno podporo in coaching tekom procesa raziskave z lokalnimi in mednarodnimi mentorji in predavatelji. 
 • Srečanje mednarodnih udeleženk_cev Istanbulu med 14. in 17. oktobrom 2024. 
 • Javna predstavitev raziskave v obliki umetniške intervencije v Gledališču Glej med oktobrom in decembrom 2024.

 

Vsak_a izmed udeležencev_k ima dve vlogi:

 1. izvede umetniško raziskavo in njeno javno predstavitev v skupini sodelujočih v svoji državi,
 2. reflektira in kontekstualizira delo v obeh drugih skupinah. 

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru.

Urnik modula:

 • Kdaj poteka: od ponedeljka do petka, med 23. septembrom in 17. oktobrom 2024. 
 • Pot v Istanbul med 14. in 17. oktobrom 2024
 • Frekvenca: tri do štiri dni na teden in približno 4-5 ur na dan.
 • Urniki za delo z mednarodnimi mentorji in udeleženci bodo fiksni in določeni vnaprej. 
 • Skupina v Sloveniji bo urnike svojega dela v živo lahko določila sama. 
 • Točen urnik bo usklajen z izbranimi udeleženci pred začetkom programa. 

Projekt bodo vodili mentorji_ice iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bosta to Marko Čeh, Barbara Poček s strokovno podporo Tery Žeželj v vlogi letečega mentorja in Inge Remeta.

Časovnica projekta:

 • 15. avgust 2024: zaključek zbiranja prijav prek odprtega poziva
 • 10. - 15. september 2024: obvestilo o uvrstitvi v ožji izbor in pogovor z izbranimi ustvarjalci_kami
 • 23. september - 17.oktober 2024: izvedba programa (3 do 4 dni na teden)
 • 19. oktober - 30. december  2024: izvedba javne predstavitve v Gledališču Glej

Koga iščemo?

3 ustvarjalce_ke na začetku profesionalne poti, ki jih zanima interdisciplinarni pristop in umetniška raziskava v uprizoritvenih umetnostih in želijo razširiti nabor pristopov in metodologij ustvarjanja. 

Želimo si ustvarjalce_ke, ki jim je blizu avtorsko delo in jih zanima ustvarjanje v večkulturnem mednarodnem okolju. Iščemo ustvarjalce_ke, ki so pripravljeni_ei na poglobljeno refleksijo svojega dela in učnega procesa. Izjemno pomembno je, da ste pripravljeni_e na kolektivno ustvarjalno delo. 

Starostne omejitve ni. 

 

Kaj od vas pričakujemo?

Udeleženci_ke programa se morajo zavezati k stalni prisotnosti skozi vse aktivnosti. 

Priprava zaključne predstavitve umetniške raziskave. Format predstavitve je poljuben (performans, potopitveni dogodek, artist talk…).
Zaželeno pa je, da se udeleženke_ci pri izbiri formata odločijo za nekaj česar še niso počele_i.

Nujno je odlično znanje angleškega jezika ter lasten dostop do interneta ter računalnika/telefona, saj je program hibriden (izvedba v živo in prek spleta).  

Delo je honorirano, potni stroški in nočitve v Istanbulu ravno tako. 

Prijave:

Do 15. avgusta 2024 na tej povezavi. O končnih udeležencih_kah se bodo mentorji in Umetniški svet Gledališča Glej v posvetu z mednarodnimi partnerji_icami odločil glede na reference, motivacijsko pismo in pogovorom z ožjim krogom kandidatov_k.

Več informacij: glej.si in info@glej.si.

Partnerji projekta:

Gledališče Glej, Ljubljana - Najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalcev_k. Več informacij.

HKU University of the Arts Utrecht - Ena največjih univerz v Evropi je specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij


Kadir Has University, Istanbul - Poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi tudi umetniško akademijo. Več informacij.

Boundary Crossing 2023

V začetku aprila smo zagnali novo sezono mednarodnega izobraževalnega programa, ki povezuje Glej in dve priznani umetniški univerzi - HKU v Utrechtu in Kadir Has v Istanbulu. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru in bo trajal do konca maja 2023.

Cilj programa je nuditi kvaliteten proces izobraževanja, ki je zahtevno zaradi svoje metodologije: delo v (mednarodnem) kolektivu, delovanje v večjezikovnem prostoru ter interdisciplinarno ustvarjanje. Tri ločena uprizoritvena dela, ki bodo rezultirala v tem projektu, so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

Na odprt poziv za 3 mesta v letošnjem programu smo prejeli številne kvalitetne prijave. Izbrane ustvarjalke programa Boundary Crossing 2023 so: 

 • Nina Goropečnik, 
 • Đejmi Hadrović,
 • Katja Markič.

Galerija

skupna2.jpg
© Nada Žgank / Matjaž Markič / Edina Hadrović
Nina_Goropečnik_portret_Foto_Nada_Žgank.jpg
© Nada Žgank
KATJA_Foto Matjaz Markic_portret_2.jpeg
© Matjaž Markič
jamie_foto Edina Hadrovic.jpg
© Edina Hadrović

Nina Goropečnik (1993) deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, kjer jo zanima procesualnost in preizprašuje odnose med vidnostjo in gledalko. Leta 2022 je zaključila magistrski študij na Oddelku za kiparstvo ALUO UL. Od 2019 z Reo Vogrinčič soustvarjata platformo Pita Projekt, ki je letošnja nominiranka za nagrado OHO. Je članica študentske pop-up Galerije 7:069 in vizualno-glasbenega kolektiva MATERE. Sodelovala je na večih samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Đejmi Hadrović (1988) je vizualna umetnica, ki končuje doktorski študij filozofije na Akademiji lepih umetnosti na Dunaju. Leta 2022 je prejela nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike_ce v Sloveniji. Pred tem je bila prejemnica nagrade mesta Dunaj in štipendistka avstrijskega zveznega kanclerstva. Ustvarja kratke filme, video umetnine, fotografije, performanse in instalacije. Njena dela se s konceptualnim pristopom navezujejo na postkolonialno teorijo, avantgardno ali postmoderno umetnost, in prikazujejo, kako se življenje širi prek lastnih subjektivnih meja ter pripovedujejo o učinkih globalne kulturne interakcije v drugi polovici dvajsetega stoletja. Obiskala je več kot 30 držav in se udeležila več mednarodnih rezidenc.

Katja Markič (1995) je dramaturginja, dramatičarka in gledališka ustvarjalka ter prejemnica Nagrade za mladega dramatika 2015. Kot dramaturginja in pogosto soavtorica koncepta in besedilne predloge je ustvarila predstave KRIK: PRVI GLAS (avtorski projekt v razvoju), Življenje je sen (SNG Drama Maribor, r. Dragan Živadinov), Utopia, Arheologija raja in Grenki sadeži pravice (SNG Drama Ljubljana, r. Jan Krmelj). Zanima jo avtorsko in snovalno gledališče. Je ena izmed soustanoviteljev umetniškega kolektiva REAKTOR.

O programu Boundary Crossing 2023

Boundary Crossing bo v letu 2023 potekal že tretjič. Program presega več kot eno mejo: geografsko in gledališko, prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S preizkušeno metodologijo želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj lastne gledališke prakse, kjer potekajo pogajanja v mnogoterih kontekstih. Vsi_e sodelujoči_e se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.

Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. V projektu bodo ustvarjalci_ke iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. Vsak izmed udeleženk_cev ima tri vloge:

- gledališki ustvarjalec_ka v skupini sodelujočih v svoji državi,

- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi,

- reflektira in spremlja delo v obeh drugih skupinah.

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru.

Projekt bodo vodili mentorji_ice iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bodo to Marko Čeh, Anja Pirnat in Barbara Poček s strokovno podpore Inge Remeta.

Med projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena uprizoritvena dela, ki bodo rezultirala v tem projektu, so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

Partnerji projekta

Gledališče Glej, Ljubljana: najstarejše neodvisno gledališče na področju nekdanje Jugoslavije. Poleg eksperimentalnih gledaliških form jih odlikuje delo z mladimi - njihovih programi segajo od specializiranega gledališkega dela s srednješolci_kami do mladih uveljavljajočih se profesionalnih gledaliških ustvarjalk_cev. Več informacij.

HKU University of the Arts Utrecht: ena največjih univerz v Evropi, specializirana za izobraževanje na področju umetnosti in medijev. Združuje devet fakultet, med njimi tudi akademijo za gledališče. Več informacij

Kadir Has University, Istanbul: poučevanje na tej univerzi temelji na manjših fokusiranih skupinah, internacionalizaciji in interdisciplinarnem delu. Univerzo sestavlja pet fakultet, med njimi je tudi umetniška akademija. Več informacij.

Galerija

unnamed (8).jpg

ARHIV

Odprti poziv: Boundary Crossing 2023

Če zastrižete z ušesi ob besedah "interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih”, potem imamo v Gledališču Glej za vas eno ponudbo: osemtedenski kreativni laboratorij z mentorsko podporo v partnerstvu z dvema mednarodnima gledališkima akademijama HKU Utrecht in Kadir Has University Istanbul.

Te zanima? Prijave sprejemamo do petka, 3. marca 2023, na tej povezavi.

KAJ JE PROGRAM BOUNDARY CROSSING?

Boundary Crossing bo v letu 2023 potekal že tretjič. Program presega več kot eno mejo: geografsko in gledališko, prevprašuje ustaljene prakse, delovne metode in sam proces ustvarjanja. S preizkušeno metodologijo želimo ustvarjalcem_kam nuditi razvoj lastne gledališke prakse, kjer potekajo pogajanja v mnogoterih kontekstih. Vsi_e sodelujoči_e se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.

Program se hkrati izvaja na treh lokacijah: na Nizozemskem, v Turčiji in Sloveniji. V projektu bodo ustvarjalci_ke iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. Vsak izmed udeleženk_cev ima tri vloge: 

- gledališki ustvarjalec_ka v skupini sodelujočih v svoji državi,

- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi,

- reflektira in spremlja delo v obeh drugih skupinah.

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru.

Urniki so pomemben del tega izobraževalnega procesa:

 • Kdaj poteka: od ponedeljka do petka, med 20. marcem in 12. majem 2023.

 • Frekvenca: vsaj dva do tri dni na teden in približno 4-5 ur na dan.

 • Urniki za delo z mednarodnimi mentorji_cami in udeleženci_kami bodo fiksni in določeni vnaprej.

 • Skupina v Sloveniji bo urnike svojega dela v živo lahko določila sama.

 • Točen urnik bo usklajen z izbranimi udeleženci_kami pred začetkom programa.

Projekt bodo vodili mentorji_ice iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji bodo to Marko Čeh, Anja Pirnat in Barbara Poček s strokovno podpore Inge Remeta.

Med projektom bo delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena uprizoritvena dela, ki bodo rezultirala v tem projektu, so lahko potencialni vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

ČASOVNICA PROGRAMA:

03. marec 2023: zaključek zbiranja prijav prek odprtega poziva
08. marec 2023: obvestilo o uvrstitvi v ožji izbor in pogovor z izbranimi ustvarjalci_kami (v tednu med 10. in 14. marcem)
20. marec 2023: začetek programa (2-3 dni na teden)
12. maj 2023: zaključek programa

KOGA IŠČEMO?

3 ustvarjalke_ce na začetku profesionalne poti, ki jih zanima interdisciplinarni pristop v uprizoritvenih umetnostih in želijo razširiti nabor pristopov in metodologij ustvarjanja. Prvenstveno, a ne izključno, si želimo sodelovanja z ustvarjalkami_ci, ki polje performansa prečijo z intermedijo in vizualnimi umetnostmi.

Želimo si ustvarjalke_ce, ki jim je blizu samostojno delo in jih zanima ustvarjanje v večkulturnem mednarodnem okolju. Iščemo ustvarjalke_ce, ki so pripravljene_i na poglobljeno refleksijo svojega dela in učnega procesa. Izjemno pomembno je, da ste pripravljeni_e na kolektivno ustvarjalno delo.

KAJ OD VAS PRIČAKUJEMO?

Udeleženke_ci programa se morajo zavezati k stalni prisotnosti skozi vse aktivnosti.

Nujno je odlično znanje angleškega jezika ter lasten dostop do interneta ter računalnika/telefona, saj je program hibriden (izvedba v živo in prek spleta).

Delo je honorirano.

PRIJAVE

Prijave zbiramo do 3. marca 2023 na tej povezavi. O končnih udeleženkah_cih se bo Umetniški svet Gledališča Glej v posvetu z mednarodnimi partnerji odločil glede na reference, motivacijsko pismo in pogovorom z ožjim krogom kandidatk_ov.

Več informacij: info@glej.si.

Boundary Crossing 2022

Udeleženci iz Slovenije

Ustvarjalke: Lučka Centa, Urška Preis, Tery Žeželj

Mentorja: Anja Pirnat in Marko Čeh

Strokovna podpora: Branko Jordan in Barbara Poček

Udeleženci iz Turčije

Ustvarjalci: Büsra Albayrak, Serhat Gücüm in Robin Krijgsman

Mentorji: Zeynep Günsür Yüceil, Ayse Dras in Özlem Hemiş

Udeleženci iz Nizozemske

Mentorji: Ronen Abas, Sanne Jonkers, Henny Dörr, Marcel Dolman, Nirav Christophe

Boundary Crossing 2021

Udeleženci iz Slovenije

Ustvarjalke: Nika Batista, Nina Ramšak Marković in Barbara Ribnikar

Mentorja: Branko Jordan in Anja Pirnat

Strokovna podpora: Barbara Poček in Inga Remeta

Udeleženci iz Turčije

Ustvarjalci: Yaren Ozkoca, Gulsah Yigit, Kardelen Koc, Suzan İda von Schmalansee, Aybuke Ozturk

Mentorji: Ozlem Hemis, Ozlem Ozhabes, Zeynep Gunsur, Bora Aksu

Udeleženci iz Nizozemske

Ustvarjalci: Jorim Kroon, Rick Snelderwaard, Dagmar Ketelaers, Barend van Daal, Yorinde de Ronde

Mentorji: Mariella van Apeldoorn, Marcel Dolman, Sanne Jonkers, Ronen Abas

O projektu

Boundary Crossing pomeni segati čez meje. V tem projektu jih bomo presegali tako med geografskimi mejami, kot med gledališkimi praksami, procesi razmišljanja in delovnimi metodami posameznih gledaliških ustvarjalcev. S to temeljno metodologijo poskušamo ustvarjalcem znotraj pilotnega projekta omogočiti razvoj njihove gledališke prakse skozi pogajanja v mnogoterih kontekstih. Sodelujoče ustvarjalke in ustvarjalci se bodo naučili razvijati in kritično ocenjevati svoje delo skozi raznolike perspektive, delovne odnose, kulture in vloge.    

V pilotnem projektu bodo ustvarjalci iz treh držav vstopili v mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje. Delo bo potekalo tako v živo (v posameznih državah) kot prek spleta. V projektu sodelujejo tri uveljavljajoče se ustvarjalke iz Slovenije, pet gledaliških študentov iz univerze Kadir Has iz Istanbula ter pet diplomantov HKU School of Theatre iz Utrechta.    

Vsak izmed udeležencev projekta ima tri vloge:
- je gledališki ustvarjalec_ka v skupini petih sodelujočih v svoji državi
- sodeluje v drugi vlogi v poljubni državi
- kritično ocenjuje delo v tretji državi  

Med projektom se delo razvija kolektivno, skozi participatorne vloge pa je možen tudi razvoj individualnih veščin. 

Pilotni projekt je trajal med 13. aprilom in 27. majem 2021. Vodili so ga mentorji iz profesionalnega gledališkega okolja ter akademskega sveta iz vseh treh držav. Med pilotnim projektom je delo v vseh treh državah potekalo na sorodne teme. Tri ločena gledališka dela, ki so rezultirala, so bila vir nadaljnjega dialoga med sodelujočimi.

Povezave

BOUNDARY CROSSING 2022

STA: Glej s performativno instalacijo treh avtoric v Turčiji

SiGledal: Območje tkanega prostora

Sigledal: Gledališče Glej vabi na desettedenski kreativni laboratorij Boundary Crossing

Delo: Dajanje prostora mladostni energiji

 

BOUNDARY CROSSING 2021

RTV SLO, Kultura po Odmevih: Projekt Boundary Crossing

TV Ljubljana: Boundary Crossing

Sigledal: Gledališče Glej se pridružuje projektu Boundary Crossing

Dnevnik: Živahni tedni na Gregorčičevi

Glej, premiera

ponedeljek, 12. junij / ob 20h

Kurirano avtorstvo
dokumentarni performativ

Nina Goropečnik, 
Đejmi Hadrović in
Katja Markič

v okviru programa 
Boundary Crossing 2023