študentska avtorska predstava / Spika

Premiera

18. marec 2023 /Skladovnica

Galerija

5-4=2 - promo fotka - Ana Ropic ŠT.jpg
© Ana Ropic

O predstavi

Pravijo, da te gledališče poišče, je močno, vznemirljivo, promovira ustvarjalnost. Gledališče nikogar ne izključuje, vsi so enaki in tvorijo povezanost. Potrebno se je pustiti toku ustvarjanja, uživati ter pozabiti na vse skrbi. Skozi proces življenja spoznaš vsak del tvojega telesa. Preteklost, sedanjost, prihodnost, tukaj, zdaj in nekje vmes? A ni vse to cikel, kot vrtiljak, ki se vrti in vrti? Na neki točki se ustavi. Se ne vrti z takšno hitrostjo, kot se je prej. Ravno ta vrtiljak v procesu ustvarjanja se je poskušal vsak mesec zagnati vedno znova in zopet spet ... da bi mu uspelo se vrteti okrog osi je bilo potrebno, kar štiri mesece in 10 dni. To je vse proces življenja ... A življenje ima različna občutja še posebej tista, ki pustijo v našem srcu močen pozitiven pečat ... in ta občutja imajo obdobja in kako bi lahko to obdobje preneseli v tukaj in zdaj? Da, skupaj tvorimo to obdobje, tudi če kakšna sestavina manjka. Enako je pri jabolčnem zavitku: tudi če manjkajo rozine, je še zmeraj to jabolčni zavitek. In ko ne znamo, kako se naredi jabolčni zavitek, ste tukaj zato vi. Zato je potrebno včasih samo, da smo vsi eno, da smo jaz in vi tukaj in zdaj eno in da vstopamo v vrtiljak procesa ...

Kolofon

Avtorica: Ana Ropic
Mentor: Petja Labović
Produkcija: KUD Moment

Nekaj o skupini: 
Spika je dvojna zvezda, vendar je razdalja med tema zvezdama tako majhna, da jo vidimo kot eno. Takšna je razdalja tudi med nami, ko smo vsi eno. Osebe smo majhno bitje polno spoštovanja v velikem odprtem prostoru, kot še ena zvezdica v vesolju.

Več o ŠtudenTeatru

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti in ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujejo in vodijo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča. 

Več na tej povezavi.