študentska avtorska predstava / MénTrga

Premiera

19. marec 2023 / Skladovnica, Beethovnova 5 /

RAZPRODANO


Na sporedu

14. april 2023 / ob 20h / Skladovnica, Beethovnova 5
Vstopnice

Galerija

KAJ BO IZ TEGA NASTALO - mentrga.jpeg

Opis predstave

Predstava je šopek. Šopek različnih, na prvi pogled nepovezanih zamisli, konceptov in zgodb. Posamezne rože v šopku v predstavi s pomočjo atmosfere in različnih načinov odrskega izražanja predstavijo ideje, ki jih je potrebno videti, zanimivo pomisliti nanje, usmeriti pogled na njih v drugačni luči in jim postaviti provokativna vprašanja.

Na oder se postavljajo pomembne stvari, zgodbe, ki morajo biti slišane, zgodbe, ki morajo navdihniti. Gledališče naj bo ogledalu družbi.

Družbi? Mislite kaosu, ki ga hočemo ožigosati za kulturo in za človeštvo?

Kaj je za fragmentiran kolektiv dovolj pomembno, dovolj udarno, dovolj nujno – da bo smelo živeti na odru? Če se nas ne strinja 7, kako se nas bo 7 milijard?

Če so vse stvari pomembne, ni več nič pomembno.

Kolofon

Avtorice_ji in nastopajoči_e: MénTrga / Ota Breza, Enja Zobarič, Eva Karolina Soršak, Jerica Smrečnik, Špela Polak, Tristan Dragan in Zala Gazvoda
Mentor: Vid Klemenc
Produkcija: Gledališče Glej

Nekaj o skupini:
méntrga -e ž (ẹ́) etn. miza s koritom za mesenje: presejati moko v mentrgo; sedel je na klop zraven mentrge (lahko se izgovori tudi mèn trga- vulg. pog.). Pod okriljem (so)parnika Vida Klemenca (in njegovega asistenta VejPa) se je 7-članski kolektiv spustil v proces raziskovanja. Skupina sedmih, kot organizem vzhaja in nastaja. Se prebuja v raziskovanje lastnega umetniška izraza. Kot dete se privaja na slepečo svetlobo tega sveta. Kot otrok kriči, da bi našla svoje mnenje. In da bi to mnenje kdo poslušal, celo slišal, se masa testa razleze čez rob mize. Skupina (pre)kipi od nuje po rojstvu nečesa novega. V pomladi če zbuhteti. Porod še nikoli ni bil tako dolg.

Več o ŠtudenTeatru

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22, Hiša otrok in umetnosti in ZKD Nova Gorica s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujejo in vodijo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, lutkovnega, performativnega in glasbenega gledališča. 

Več na tej povezavi.