performans / Lučka Centa

Premiera

26. januar 2024 /Gledališče Glej /

v okviru festivala Neskončna sedanjost / 30min


Na sporedu

25. april 2024 / ob 18h / Glej /

gostujemo na festivalu (PAS SI) FRAGILE ! / Théatre la Balsamine, Bruselj, Belgija


O performansu

Pri zaznavi telesa se ljudje močno zanašamo na vid, zato ta igra pomembno vlogo pri grajenju odnosov z drugimi. Videz ima posebno vlogo v družbi, saj ljudje, ki se jih označi kot privlačne, pogosto dobijo več pozornosti in priložnosti. Ta nazor je v družbo tako zažrt, da vpliva na našo zmožnost empatije do sočloveka in na prepoznavanje drugih kot čutečih bitij.

Šele ko človeku odvzamemo možnost gledanja, začne ta dojemati okolje in druge prek ostalih čutil. Torej, kaj se zgodi, ko telesa ne moremo več videti? Kakšen odnos vzpostavi gledalec s človekom, ko ga samo sliši? V performansu Zaznavati telo Lučka Centa nastopa pred publiko, ki ima pokrite oči. Postopoma začne razvijati zvoke s telesom in prek giba pripelje telo do točke, ko to fizično ne zmore več.

Lučka To sense a body.jpg

O avtorici

Lučka Centa (1996) je intermedijska umetnica, ki živi in dela v Ljubljani. Leta 2021 je na Univerzi Complutense v Madridu pod mentorstvom Cataline Ruiz Mollá diplomirala iz likovne umetnosti. Trenutno je vpisana v drugi letnik magistrskega programa kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani pod mentorstvom Tomaža Furlana in Maje Smrekar. V svoji umetniški praksi se osredotoča na človekov vpliv na naravo, našo odvisnost od naravnega sveta ter medsebojno povezanost različnih delov in oblik življenja. Deluje predvsem na področju instalacije, performansa, videa in fotografije, trenutno pa se osredotoča na razvoj metodologije za materializacijo svojega dela s telesom. Pri svojem delu izhaja iz ideje, da je telo hkrati naravni in družbeni objekt, kar mu omogoča, da deluje kot most med obema sferama. Zanimajo jo tudi dojemanje subjektivnosti, naša opredelitev življenja in smrti ter odziv na smrt, ranljivost in začasnost telesa.

O projektu Time for Live Art

Performans je nastal v okviru projekta "Time For Live Art", v katerem sodelujejo Studio Thor / Trouble Festival (BE), Glej / Performance Festival (SI), New Performance Turku (FI) in MIR Festival (GR), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

V okviru projekta "Time For Live Art" združujejo moči štirje festivali žive umetnosti v človeški velikosti, da bi poudarili odpornost sektorja žive umetnosti v sodobnem svetu, ki ga pestijo ekološke in zdravstvene rane. Ti festivali verjamejo, da druženje ob živem dogodku še nikoli ni bilo tako dragoceno in potrebno, čeprav nas trenutne razmere silijo, da to počnemo na drugačen način. S tem v mislih partnerji obravnavajo in odgovarjajo na vprašanja "časa" pri ustvarjanju, predstavitvi in kroženju umetniških del v živo: čas, namenjen povezovanju ustvarjanja s kontekstom, čas za doživljanje umetniškega dela, čas za posredovanje ob predstavitvi, čas, potreben za potovanje umetnika, in čas za razvoj spomina občinstva.

Začetek projekta se začne z razmislekom, na katerem sodelujejo štirje kuratorji, štirje umetniki in dva mentorja, da bi se projekt poglobil v skupno razmišljanje, nato pa sledi izmenjava idej v širšem kontekstu na treh spletnih radijskih konferencah, kjer se primerjajo izkušnje v svetovnem merilu. Kmalu zatem se začne projekt "Koliko je ura?", ki spremlja 4 umetnike, ki počasi potujejo iz enega mesta v drugo. Njihove izkušnje s potovanja postanejo gradivo za umetniška dela, ki nastajajo na poti. V mestih, kamor potujejo, nastanejo tudi 4 participativne stvaritve. Med projektom si vsak od 4 festivalov, čeprav ohranja svojo prepoznavno umetniško identiteto, v svojih programih deli in uresničuje vrednote, ki so osrednjega pomena za projekt: čas, namenjen "pred in po" vsakem umetniškem delu; varčevanje s sredstvi, vendar posvečen čas vsaki umetniški izkušnji; čas za izmenjavo znanja in veščin prek strokovnih delavnic; čas za skrb in nego občinstva ter skupna stališča o enakosti spolov, ljubezni in izvora. Po štirih festivalih je naslednji korak usmerjen v prihodnost: povezuje platformo za mlajše evropske izvajalce in strokovno srečanje, ki odpira trajnostne perspektive. V zaključni publikaciji so zbrani spomini na različne korake.

Več o projektu.

logo-tfla-def-neg.png