Glej_Neskoncna sedanjost_SAVE THE DATE_FIN-6.jpg

O festivalu

Neskončna sedanjost (Infinite Present) je mednarodni festival performansa in drugih
izvedbenih praks, ki se bo med 24. in 26. januarjem 2024 v produkciji Gledališča Glej prvič odvil v Ljubljani. Festival poteka na dveh lokacijah, v Gledališču Glej in Cukrarni. Ob že ustaljenih programih mednarodnega in domačega povezovanja Glej vzpostavlja nov festival performansa za kontinuirano predstavljanje mednarodne in domače produkcije na tem živahnem in izjemno heterogenem področju. Obenem je plod projekta Čas za živo umetnost (Time for Live Art), ki se osredotoča na umetniške prakse performansa in sorodnih izvedbenih praks, katerih značilnosti so izmikanje ustaljenim definicijam in formatom, naklonjenost eksperimentu, hibridnost v žanrskem smislu in nenehno ustvarjanje pogojev, znotraj katerih se lahko zgodi nepredvidljivo. Že iz naslova festivala se da zaslutiti, da bo ta spodbujal razmisleke o pojmovanju telesnosti v intenzivnem trajanju sedanjega trenutka, ki prevlada nad preteklo vrsto trajanja, o času zgodovine, linearnem, kontinuiranem času, ki zajema preteklost, sedanjost in prihodnost.

Program prve festivalske edicije predstavlja deset raznolikih izvedb, predavanje Jennie Klein (ZDA) o trajanju vzdržljivosti na primerih umetniških praks posameznih umetnic in umetnikov in dve delavnici. Prva delavnica, ki obravnava pogoje dela na področju umetnosti in spodbuja premislek o počitku kot orodju upora, je namenjena delavkam in delavcem v kulturi in umetnosti, vodijo pa jo kuratorici Christiana Galanopoulou (GR) in Leena Kela (FI) ter kurator Antoine Pickels (BE). Druga delavnica, ki jo vodi vizualni umetnik in koreograf Gaȅtan Rusquet (BE), je namenjena širši skupnosti in ta raziskuje večplastne relacije med delom, užitkom in skrbjo. V tridnevnem pestrem programu izjemno heterogenih izvedb poleg vznemirljivih performansov slovenskih ustvarjalk Neje Tomšič, Lučke Centa, Urške Preis in Tery Žeželj predstavljamo nove in site specific performanse Gaȅtana Rusqueta (BE), Guadalupe Aldrete (MEH/AT), VestAndPage (NEM/ITA), Martine Viale (KAN/FRA), Tajči Čekada & Ivane Kalc, Slavena Tolja in Tomislava Brajnovića (HR). Izbrana dela zaznamuje zarezovanje v čas – najsi gre za zarezo v lasten spomin, zgodovino, geološki čas ali sodobnost. Obenem gre za dela, ki se zavestno upirajo pospešeni krononormativnosti današnje družbe, t. i. shizofreni časovnosti in hiperproduktivnosti. Ravno nasprotno, umetnice in umetniki za obravnavanje časovno-prostorskih relacij uporabljajo različne umetniške strategije – repetitivnost, vzdržljivost, vztrajanje, upočasnjevanje, ultimativno prisotnost v cikličnem procesu minevanja, naj gre za obravnavanje asociativnih spominov osebnega mikrokozmosa, povezanih z vprašanjem človekovega obstoja, minljivosti in smrti, ali pa za univerzalne teme, zazrte v globoke plasti človeške civilizacije, ki se vedno dotikajo tudi osrednjih eksistencialnih in družbenih vprašanj.


Več informacij o vsebinah, avtoricah in avtorjih najdete v nadaljevanju besedila, lahko si jih preberete ali pa preprosto pridete in si privoščite potopitev v subtilne umetniške intervencije v čas in prostor. Vabimo vas k skupnemu ustvarjanju okolja, v katerem se lahko zgodi nekaj nepredvidljivega, k ustvarjanju prostora za premislek o preoblikovanju časovnih konceptov, ki se porajajo na presečišču telesnih in družbenih temporalnosti ter realnega časa.


-Mara Anjoli Vujić, kuratorka

Program

Sreda, 24. januar

ob 18h / Gledališče Glej / Območje tkanega prostora performativna instalacija / Lučka Centa, Tery Žeželj, Urška Preis / Boundary Crossing 2022

ob 20h / Gledališče Glej / Spotoma, med drugimi performans / Gaëtan Rusquet

ob 21.30 / Gledališče Glej / Tekoči portal /performans / Guadalupe Aldrete

 

Četrtek, 25. januar

ob 11.30 / Gledališče Glej/ Počitek kot upor / delavnica za delavce v kulturi in umetnosti / vodijo: Antoine Pickels, Leena Kela, Christiana Galanopoulou 

ob 10h / Cukrarna, kletni prostor / Strata galerijski predogled in film v zanki / VestAndPage

ob 18h / Cukrarna, avla / Brez naslova (Tavanja) / akcija / Martine Viale

ob 19h / Cukrarna, galerija Parter / Delovišče 101/3 / performans / Tajči Čekada in Ivana Kalc

ob 21h / Cukrarna, galerija Parter / Ljubljana, 25. 1. 2024 / performans / Slaven Tolj

 

Petek, 26. januar

ob 17h / Gledališče Glej / Trajanje vzdržljivosti / predavanje / Jennie Klein

ob 18.30 / Gledališče Glej / Razpletanje vrta / performans / Neja Tomšič

ob 18.30 / Gledališče Glej / Ljubljana, 25. 1. 2024 video v zanki / Slaven Tolj

ob 19.30 in 20.30 / Gledališče Glej / Zaznavati telo / performans / Lučka Centa

ob 21h / Gledališče Glej / Večerja z umetnikom / participativni performans / Tomislav Brajnović z: Sven Moro & Igor Anjoli

 

VSTOPNCE

Festivalska vstopnica

Vstopnica za prvi dan (sreda, 24. januar)

Vstopnica za tretji dan (petek, 26. januar)

 

Festivalska ekipa in produkcija

zasnova festivala in kuriranje: Mara Anjoli Vujić
izvršna produkcija: Inga Remeta, Nastja Miheljak, Janja Buzečan
stiki z javnostjo: Tina Malenšek, Paulina Pia Rogač, Mojca Podlesek
tehnični direktor: Grega Mohorčič
tehnična podpora: Brina Ivanetič, Žan Rantaša, Samo Dernovšek, Martin Lovšin
fotografija: Nada Žgank
video: Boštjan Božič
grafično oblikovanje: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović, Eva Bevec / Grupa Ee
lektoriranje (SLO): Barbara Cerkvenik, Katja Paladin
lektoriranje (ANG): Jana Jevtović
prevod (SLO-ANG): Sunčan Patrick Stone, Urban Belina, Mišo Mićić
prevod (ANG-SLO): Mišo Mićić, Urban Belina
produkcija: Gledališče Glej
koprodukcija : Cukrarna

podpirajo nas: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, program Ustvarjalna Evropa

zahvala:
Urad vlade za komuniciranje
Vino Pregeljc

Among Others - delavnica z Gaëtanom Rusquetom

Gaëtan Rusquet vas vabi na tridnevno delavnico na temo dela, užitka in skrbi. Na delavnici se bomo poglobili v odtenke dotika  tako dotikanja kot dotikanja – in raziskali področja pokritosti in golote ter obravnavali različne meje, povezane z intimnostjo, željo in osebnimi omejitvami.

Umetnik bo predstavil performativna orodja, ki jih navdihujejo ekoseksualni feminizem, Osho tehnike in tantra. Ta orodja bodo v obliki kolektivnih vaj, dinamičnih in vodenih meditacij, ritualov smrti in nege (vključno z umivanjem telesa) ter izrazne moči zvoka in petja. Poleg tega se bodo udeleženci_ke seznanili_e z orodji, namenjenimi premagovanju težavam privolitve (consent).

Delavnica je namenjena vsem telesom  LGBTIQ+ oseb, performerjem_kam, spolnim delavcem_kam, mladim in starim  ne glede na to, ali se vaše telo boji dotika ali si ga želi. Je priložnost za vse, ki jih zanima raziskovanje dotika, dela in užitka, ter za tiste, ki želijo izkusiti intimnost in skrb v ritualiziranem okviru.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku.

Prijave zbiramo do 17. januarja 2024. Prijavite se tu.

Za udeležbo na delavnici je potrebna polnoletnost.

Prva festivalska edicija

V sklopu prve festivalske edicije predstavljamo deset del – film, ki temelji na performansih skupine devetnajstih mednarodnih umetnikov, performanse in akcijo avtoric in avtorjev iz Belgije, Kanade/Francije, Mehike/Avstrije, Hrvaške, Italije/Nemčije in Slovenije. Izbrana dela zaznamuje zarezovanje v čas – najsi gre za zarezo v lasten spomin, zgodovino, geološki čas ali sodobnost. Obenem gre za dela, ki se zavestno upirajo pospešeni krononormativnosti današnje družbe, t. i. shizofreni časovnosti in hiperproduktivnosti. 

Program živih izvedb vsebinsko dopolnjuje predavanje o trajanju vzdržljivosti in dve delavnici. Prva delavnica na temo počitka kot upora je namenjena delavkam in delavcem v kulturi in umetnosti, medtem ko je druga delavnica namenjena širši skupnosti in se osredotoča na relacijo med delom, užikom in skrbjo. 

Prvi festival bo organiziran v sodelovanju s Cukrarno, s čimer želimo poudariti pomen spodbujanja tako med javnimi in nevladnimi kulturnimi organizacijami, kot med kulturnimi delavci_kami in umetniki_cami z različnimi ozadji.

 

Za pomoč pri izvedbi festivala se zahvaljujemo: Uradu vlade za komuniciranje, Vina Pregeljc, Kamnolom Uršič (Žarko Uršič s.p.)

O projektu Time For Live Art

Z veseljem sporočamo, da bomo v letih 2023 in 2024 izvedli naš projekt "Time For Live Art", v katerem sodelujejo Studio Thor / Trouble Festival (BE), Glej / Performance Festival (SI), New Performance Turku (FI) in MIR Festival (GR), ki ga podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske unije.

V okviru projekta "Time For Live Art" združujejo moči štirje festivali žive umetnosti v človeški velikosti, da bi poudarili odpornost sektorja žive umetnosti v sodobnem svetu, ki ga pestijo ekološke in zdravstvene rane. Ti festivali verjamejo, da druženje ob živem dogodku še nikoli ni bilo tako dragoceno in potrebno, čeprav nas trenutne razmere silijo, da to počnemo na drugačen način. S tem v mislih partnerji obravnavajo in odgovarjajo na vprašanja "časa" pri ustvarjanju, predstavitvi in kroženju umetniških del v živo: čas, namenjen povezovanju ustvarjanja s kontekstom, čas za doživljanje umetniškega dela, čas za posredovanje ob predstavitvi, čas, potreben za potovanje umetnika, in čas za razvoj spomina občinstva.

Začetek projekta se začne z razmislekom, na katerem sodelujejo štirje kuratorji, štirje umetniki in dva mentorja, da bi se projekt poglobil v skupno razmišljanje, nato pa sledi izmenjava idej v širšem kontekstu na treh spletnih radijskih konferencah, kjer se primerjajo izkušnje v svetovnem merilu. Kmalu zatem se začne projekt "Koliko je ura?", ki spremlja 4 umetnike, ki počasi potujejo iz enega mesta v drugo. Njihove izkušnje s potovanja postanejo gradivo za umetniška dela, ki nastajajo na poti. V mestih, kamor potujejo, nastanejo tudi 4 participativne stvaritve. Med projektom si vsak od 4 festivalov, čeprav ohranja svojo prepoznavno umetniško identiteto, v svojih programih deli in uresničuje vrednote, ki so osrednjega pomena za projekt: čas, namenjen "pred in po" vsakem umetniškem delu; varčevanje s sredstvi, vendar posvečen čas vsaki umetniški izkušnji; čas za izmenjavo znanja in veščin prek strokovnih delavnic; čas za skrb in nego občinstva ter skupna stališča o enakosti spolov, ljubezni in izvora. Po štirih festivalih je naslednji korak usmerjen v prihodnost: povezuje platformo za mlajše evropske izvajalce in strokovno srečanje, ki odpira trajnostne perspektive. V zaključni publikaciji so zbrani spomini na različne korake.

Več o projektu.

Podpora

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije, programa Ustvarjalna Evropa, Kultura.

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Glej White.png
Cukrarna_logotip.png
prenos (1).png
Grb MOL s slovenskim napisom (ležeči)_bel.png
Creative Europe white.png
logo-tfla-def-neg.png (1)
Pregeljc negativ.png