57425276_839430843101722_3470404983294263296_o.jpg
© Gledališče Glej

O projektu

Ideja za projekt 4ID se je rodila skozi ustvarjalen proces z najstniki (po dva iz vsake partnerske organizacije sta bila del konference v Denverju). Intenziven kreativen proces jim je omogočil, da so skozi svojo domišljijo začeli razmišljati o možnostih ustvarjanja novih skupnih performansov. Ker smo kmalu ugotovili, da organizacije uporabljamo različne metode dela z najstniki, smo osnovali skupen projekt, skozi katerega se mladi lahko priučijo specifične gledališke metode, ki jo nato delijo s svojimi vrstniki.

Skozi projekt bomo soočali raznolika ozadja, od koder prihajamo, ter ustvarili prostor za našo različnost. V središču našega dela bo intenzivna refleksija o stvareh, ki nas vse povezujejo. Ključne teme, ki jih raziskujemo, so evropska identiteta, Evropa, naša prihodnost v njej, upanje in sanje, strahovi, povezani z Evropo in podobno. Te teme bomo povezovali z vprašanjem seksualnosti, spola, spolnosti, družine, odraščanja, prijateljstva, ljubezni ter zabave. Raziskovati želimo različne vidike vpetosti najstnikov v Evropo.     

V prvem delu projekta bomo zbirali različne materiale, ki bodo vodili v produkcijo lokalnih predstav, ki jih bomo nato predstavili ostalim partnerjem v projektu na osrednjem srečanju oktobra 2019 v Sloveniji. V okviru tega srečanja bomo zasnovali tudi koprodukcijo pod vodstvom profesionalnega mentorja. Končni rezultat bo skupna predstava, ki bo odsevala ranolikost, v kateri živimo. 

Projekt je del Glejevih mladinskih programov in temelji na principih vzajemnega učenja, razvoja socialnih veščin in odgovarja na potrebe mladostnikov.   

Partnerji:

Partnerji tega projekta so:

Gledališče Glej, Slovenija

Strangetown, Velika Britanija

Theaterschip, Nizozemska

FSU, Finska

SNG Nova Gorica, Slovenija

Predstava v okviru projekta: Rdeči utop

Več o predstavi, ki smo jo v Gledališču Glej premierno predstavili 8. aprila 2019, lahko najdete na tej povezavi, vključno z medijskimi poročili in fotografijami.

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije v okviru programa Erasmus+.

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

logosbeneficaireserasmusright_en.jpg
4ID whitelogo.png