O projektu 

Projekt FUTURE TELLING 3: System Error je bila mednarodna izmenjava mladih iz Slovenije, Hrvaške, Izraela, Belgije, Nemčije in Italije. Projekt se je rodil iz potrebe mladih in njihovih organizacij po nadaljevanju iskanja in raziskovanja ter uvajanju novih gledaliških metod v svoje delo. Osnovni cilj projekta je bil opolnomočiti mlade za delo v mladinskem gledališču. Želeli smo jim predstaviti različne metode dela z mladimi v gledališču in filmu in jih spodbuditi, da globlje raziskujejo metodo, ki jih najbolj vznemirja oz. v kateri se počutijo najbolj domače, ter svoje znanje kasneje prenesejo na svoje vrstnike v lokalnem okolju. Hkrati je bil cilj, da mladi razvijejo kritičen odnos do obravnavane teme.

Performativna umetnost je prostor, ki ne le omogoča, da mladi izrazijo svoje stališče, temveč zagotavlja tudi občinstvo – ušesa, ki jih slišijo. Tako smo mladim želeli gledališki in filmski prostor predstaviti kot interaktivno platformo za raziskovanje medsebojnih odnosov znotraj določene teme in znotraj določenega kulturnega okolja.

Letošnji projekt smo podnaslovili System Error. Ko smo pisali projekt, smo ugotavljali, kako je očitno naš sistem nekje odpovedal: Evropa in svet sta se spopadala z okoljsko krizo, migrantsko krizo, priča smo bili vzponu desnega populizma. Potem pa je vsa ta vprašanja zasenčil COVID. Vsa ostala vprašanja so postala drugorazredna. Z enoletno zamudo (projekt smo namesto 2020 izvedli v letu 2021) smo se spraševali, kako je vse to mogoče. Se je svet res tako spremenil? Je zaradi COVIDa res na vseh ostalih področjih postal pravi raj? Kaj je z vojnami, nepravično porazdeljenem bogastvu, globalnimi okoljskimi spremembami? Ugotavljali smo, kako zavožen je sistem, da v senci pandemije vse krize, ki nam kot Damoklejev meč visijo nad glavami, ne vznemirjajo nikogar več. Ali bolje rečeno: ugotavljali smo, kako dovršen in perverzno ciničen je ta naš sistem, da v senci pandemije vse krize, ki nam kot Damoklejev meč visijo nad glavami, ne vznemirjajo nikogar več.

Glavni cilj projekta je bil mladim omogočiti, da izrazijo svoje mnenje in jih hkrati naučiti, da to mnenje tudi javno izrazijo v obliki javne gledališke predstave, filma ali performansa. Projekt smo oblikovali tako, da so mladi imeli kar največ možnosti za sodelovanje v vseh fazah priprave in izvedbe projekta, od raziskave materiala do same izvedbe. Tako smo jim želeli omogočiti izkušnjo pridobiti dodatna znanja, ki jih bodo lahko kasneje uporabljali v svojih poklicnih življenjih (priprava projekta, komuniciranje z javnostmi, organizacija ...).

V okviru projekta smo izvedli tudi konferenco, kjer smo ostalim mladinskim organizacijam predstavili načine dela v času pandemije; kako smo se prilagodili na novo realnost in kakšne metode smo pri tem uporabili.

Galerija

Koper2021-fotoMatejMacek-0058.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0093.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0142.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0171.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0184.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0211.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0345.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0353.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0368.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-0375.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-9226.jpg
© Matej Maček
Koper2021-fotoMatejMacek-9968.jpg
© Matej Maček

Partnerji

Društvo Gledališče Glej Ljubljana, Slovenija

Opendoek, Belgija

Teatar Tirena, Hrvaška

SELA- The performing arts studio founded by Yoram Loewenstein, Izrael

Landesverband Amateurtheater Baden-Württemberg, Nemčija

Südtiroler Theaterverband, Italija

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije v okviru programa Erasmus+.

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

logosbeneficaireserasmusright_en.jpg (1)
movit logo.jpg
© Mikael Fors Janser