O projektu

Projekt FUTURE TELLING 4: La Dolce vita je mednarodna izmenjava mladih iz Slovenije, Hrvaške, Izraela, Belgije, Nemčije, Italije in Finske. Projekt se je rodil iz potrebe mladih in njihovih organizacij po novem gledališkem znanju in uvedbi novih gledaliških metod v svoje delo.
Na izmenjavi, ki 
je potekala med 15. in 20. avgustom 2022 v Kopru, je sodelovalo po 8 mladih iz vsake
države (se pravi 56 mladih udeležencev). V okviru izmenjave 
je bilo predstavljenih pet različnih gledaliških in dve filmski metodi dela v mladinskega gledališču/filmu, od fizičnega in verbalnega gledališča do avtorskega in klovnskega gledališča ter igranega in dokumentarnega filma.

Metode so drug drugemu predstavljali mladi udeleženci pod mentorskim vodstvom izkušenega gledališkega oz. filmskega ustvarjalca. Tako je vsak udeleženec dobil pregled sedem novih gledaliških/filmskih metod, s katerimi bo v končni predstavitvi lahko predstavil aktualizirano in kritično zgodbo sveta, v katerem bi radi živel.

Tema delavnic je bila »Dolce vita«; mladi neprenehoma opozarjamo na napake v sistemu, opozarjamo na okoljsko navzdržnost, na rastoč problem rasizma, ksenofobizma in šovinizma ... Tokrat smo ubrali drugačno pot: svet, ki nas obdaja, bomo »razglasili« za idelanega.

V času pandemije je 10 najbogatejših zemljanov podvojilo svoje bogastvo, medtem ko na svetu vsake 4 sekunde nekdo umre zaradi posledic revščine? Super! 252 najbogatejših moških ima več bogastva kot milijarda žensk iz Afrike in latinske Amerike? Čudovito! 20 najbogatejših zemljanov prispeva 8000x večji ogljični odtis, kot najrevnejša miljarda. Enkratno! Na svetu je zaradi vojn in konfliktov razseljenih preko 75 milijonov ljudi. Nepozabno! To je svet, katerega smo gradili! To je svet, za katerega smo se borili in prepričani smo, da ne glede, da so to tegobe 99% našega občinstva, se le-to strinja s tem. Pokazali jim bomo svet, katerega nočejo spremeniti in mogoče bomo vsi skupaj ugotovili, da je čas za korenite spremembe.

Cilj projekta je spoznati in osvojiti nova gledališka in filmska znanja – metode, ki jih mladi lahko uporabljajo pri svojem nadaljnjem (tudi profesionalnem) delu ter načine interpretacije in aktualizacije dane teme. Projekt razvija kritično mišljenje mladih udeležencev. Javno nastopanje v gledališču/na filmu nam ne le ponuja svoj glas, temvec tudi občinstvo – ušesa, ki nas slišijo. Dviguje zainteresiranost mladih za družbo, v kateri živimo in nam ponuja platformo za raziskavo odnosov med seboj, znotraj njihovega okolja in okolja izven meja svoje družbe.

Med izmenjavo smo partnerske organizacije na interni konferenci izmenjale svoje izkušnje in prakse pri delu z mladimi, s čimer smo lahko primerjali svoje delo. Sodelujoče partnerske organizacije smo se povezale v mrežo in skušamo k nadaljnjemu sodelovanju pritegniti tudi druge mladinske gledališke organizacije. Sčasoma se bo razvila evropska mreža mladinskih gledališč z namenom izmenjave izkušenj, praks in metod.

Galerija

FutureTelling-2022-fMatejMacek-1662.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-2915.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-2944.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3289.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3294.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3299.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3340.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3398.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3466.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3473.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3494.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3525.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3549.jpg
© Matej Maček
FutureTelling-2022-fMatejMacek-3588.jpg
© Matej Maček

Partnerji

Landesverband Amateurtheater Baden-Württemberg e.V., Nemčija

Teatar Tirena, Hrvaška

Rotierendes Theater, Italija

SELA- The performing arts studio founded by Yoram Loewenstein, Izrael

OPENDOEK VZW, Belgija

Suomen AITA/IATA-keskus, Finska

Društvo Gledališče Glej, Slovenija

 

Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije v okviru programa Erasmus+.

Vsebina komunikacije je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

logosbeneficaireserasmusright_en.jpg (1)
movit logo.jpg
© Mikael Fors Janser