delavnice avtorskega teatra

Festival ŠtudenTeater 6.0

10. - 11. junij 2021

Jutri se začenja šesta edicija festivala ŠtudenTeater, ki ga prirejamo v sodelovanju med Gledališčem Glej, JSKD, Momentom ter Hišo otrok in umetnosti. Prikazali bomo tri predstave študentov negledaliških smeri, ki so se dobrega pol leta izobraževali z izkušenimi gledališkimi mentorji. 

Program

Četrtek, 10. junij, ob 18h

Serafim / Vstopnice / Hiša otrok in umetnosti

Četrtek, 10. junij, ob 20h

Več kot nas bo, prej bo te igre konec? / Vstopnice / Skladovnica

Petek, 11. junij ob 19h

Mi, otroci / Vstopnice / Skladovnica

 

Več o ŠtudenTeatru 6.0

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega, lutkovnega in glasbenega gledališča.

Zaradi epidemije je delo letos v prvem delu potekalo prek spleta. Slušatelji, v letošnji generaciji jih je bilo okoli 60, so od oktobra 2020 dalje spremljali spletna predavanja gledaliških strokovnjakov (dramaturgov, režiserjev, igralcev itn.) in se spoznavali z neodvisno gledališko produkcijo in producenti. 

ŠtudenTeatrovcem so predavali dramatičarka Simona Semenič (Dramski trikotnik), dramaturginja Kim Komljanec (Beseda za oder), lutkar Anže Virant (Uporaba novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih), režiser Jure Novak (Osnovni principi avtorskega gledališča), režiser Tin Grabnar (Režija avtorskega gledališča) in performer Gregor Zorc (Dajte mi tekst).  

O delovanju nevladnih producentov v kulturi in sodobnih pristopih v gledališču so spregovorili Inga Remeta (Gledališče Glej), Pia Brezavšček (Zavod Maska), Mojca Jug in Alma R. Selimović (Zavod Bunker), Zoran Petrovič (Moment) in Sara Horžen (Via Negativa). 

Nato so se pod vodstvom strokovnih mentorjev razdelili v gledališke skupine ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo gledališko poetiko. Predstave bodo zdaj v sklopu festivala predstavili tudi širšemu občinstvu. Mentorji predstav so bili Barbara Kukovec, Anže Virant in Luka Marcen.

Festival ŠtudenTeater letos sicer poteka že šesto leto. Skozi izobraževalni program je šlo blizu 400 slušateljev, v petih letih je nastalo 30 avtorskih predstav. V zadnjih letih so se predstave ŠtudenTeatra uvrstile na Festival Vizije – Festival mladinske kulture in pobrale številne vizionarje, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Festivalska ekipa in produkcija
Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Festivalska tehnika: Grega Mohorčič, Klemen Švikart
Izvršna produkcija: Inga Remeta
Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber
JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza

Festival organizirajo: Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Moment Maribor v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti ter njihovo lutkovno akademijo.

Festival podpirajo: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, STIKS, Kampus, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

 

ŠtudenTeater 6.0! Vpis v novo sezono do 19. oktobra

Korona morda lahko ustavi cel svet, nas pa bolj težko. Odpiramo vpis v že šesto sezono ŠtudenTeatra! Odlični igralci in režiserji vas bodo popeljali skozi delavnice do končne avtorske predstave. 

ŠtudenTeater je program za študente negledaliških programov, ki želijo nadgraditi svoje gledališko in ustvarjalno znanje in živeti oder. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD), Gledališče Glej, Moment v sodelovanju z GT22 in Hiša otrok in umetnosti v sodelovanju s Hišino lutkovno akademijo s svojo profesionalno in strokovno podporo oblikujemo in vodimo ideje študentov v okvirih avtorskega, plesnega, performativnega in glasbenega gledališča.

Po uvodnih delavniških vikendih pod vodstvom vrhunskih strokovnjakov se boste razdelili v gledališke skupine po pet oseb, ki bodo oblikovane glede na polje zanimanja (sodobni ples, avtorsko gledališče, interdisciplinarni pristopi itn.) ter skozi ustvarjanje avtorske predstave razvili svojo lastno gledališko poetiko. Na koncu sledi festival ŠtudenTeater 6.0!

Kraj izvedbe: Ljubljana, Maribor, Koper, Nova Gorica

Termini: oktober 2020 - marec 2021

Cena:
70,00 EUR
Rok prijave: 19. oktober 2020 oz. do zapolnitve mest.

Je ŠtudenTeater 6.0 začetek zgodovine?

Ni! V petih letih je nastalo 30 predstav. V zadnjih letih so se predstave ŠtudenTeatra uvrstile na Festival Vizije – Festival mladinske kulture in pobrale številne vizionarje, tudi vizionarja za najboljšo predstavo v celoti.

Kdo se lahko prijavi?

K projektu se lahko pridružijo vsi mladi, praviloma stari od 18 – 30 let. Študentski status ni pogoj. Prijavijo se lahko tako posamezniki, kot tudi že delujoče skupine, ki so pripravljene sprejeti še kakšnega člana.

Kako se lahko prijavim?

Izpolniš prijavnico na tej povezavi.

Kako bo potekalo delo?

Vsi prijavljeni se bomo zbrali na vikend delavnici oktobra v Ljubljani, kjer bomo obdelali tematike performansa, igre, govora in giba. Uvodnemu vikendu bodo sledili študijski vikendi avtorskega gledališča z mentorji v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Novi Gorici (točen razpored terminov in mentorjev bo za vsak kraj objavljen na uvodnem vikendu v Ljubljani). V študijskem procesu se bomo dodatno spoznali in na podlagi skupnih interesov sestavili skupine.

Vsaki skupini bo dodeljen mentor (poklicni gledališki ustvarjalec), ki bo skupini pomagal pri oblikovanju koncepta in predstave.

Vsaka skupina bo ob pomoči svojega mentorja izdelala (genialno) predstavo, ki jo bomo predstavili na festivalu ŠtudenTeater v Ljubljani in s premierami v Mariboru, predvidoma marca 2021.

Kaj, če se ne morem udeležiti vikend delavnic?


Vikend delavnice so zelo pomembne ne samo zato, ker so delavnice vedno koristne, temveč tudi in predvsem zato, ker tam spoznaš ostale udeležence.

Udeležba v projektu je možna tudi za tiste, ki imajo na uvodni vikend že druge, neodložljive načrte.

Kje bodo potekale vaje?


Vaje bodo potekale v prostorih Gledališča Glej in v prostorih JSKD v Ljubljani, v prostorih GT22 in prostorih JSKD v Mariboru ter Kopru in Novi Gorici.

Kaj nudimo?

Gledališče Glej, Moment Maribor v sodelovanju z GT22, JSKD in lutkovna akademija Hiše otrok in umetnosti bodo izvedli uvodne delavnice in zagotovili mentorje za študijski proces, prostore za vaje in predstave, logistično podporo, PR za premierno predstavo ter omogočili osnovni proračun za predstave.

Kaj so moje obveznosti?

Resnost, zanesljivost, želja po ustvarjanju.

Festivalska ekipa in produkcija

Umetniško vodstvo in koordinacija projekta: Jan Pirnat, Matjaž Šmalc, Inga Remeta, Marko Bratuš (k.g.)

Koordinacija študijskih vikendov: Katarina Barbara Simončič (JSKD Maribor)

Festivalska tehnika: Grega Mohorčič, Klemen Švikart

Izvršna produkcija: Inga Remeta

Glej, stiki z javnostmi: Tjaša Pureber

JSKD, stiki z javnostmi: Kreativna baza

www.glej.si

www.jskd.si

Festival organizirata: Gledališče Glej, Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Moment Maribor v sodelovanju s Hišo otrok in umetnosti ter njihovo lutkovno akademijo.

Festival podpirajo: Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, STIKS, Kampus, Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.